Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Útočíte! Fňukání!“ Babiš a další lídři se střetli v superdebatě Blesku o covidu a volbách

Aktualizováno -
30. září 2020
12:30
Autor: simao, vr, Sabina Dračková - 
30. září 2020
05:01

Superdebata Blesku před krajskými volbami 2020 nabídla vyhrocené spory především mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a zástupci opozice, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zmínila dokonce „fňukání“ předsedy vlády při jeho kritice. Zatímco nad vyhlášením nouzového stavu se osmička lídrů neshodla, všichni pozitivně ocenili například možnost hlasování pro lidi v karanténě. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by lidé neměli mít strach odvolit. Jaké ambice mají předsedové, na jaké úspěchy si věří?

Pozvání do studia Blesku k finále předvolebního maratonu přijali Andrej Babiš (ANO), Ivan Bartoš (Piráti), Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vojtěch Filip (KSČM), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Jan Hamáček (ČSSD).

Do úřadování se přitom pustil zhurta nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který po vládní rošádě začal řídit koronavirová opatření v Česku. Opozice vládu kritizuje za nekoordinovaný postup - Prymula nejprve oznámil, že stav nouze nebude, aby o prodlouženém víkendu svůj postoj změnil.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Nouzový stav má být vyhlášen již od pondělních 00:00, projednávat jej bude ve středu odpoledne vláda. A proto i nouzový stav byl hned prvním tématem superdebaty Blesk Zpráv. Ozývala se hlasitá kritika vládního chaosu.

Babiš ukázal na Prymulovu chybu

„Nouzový stav má umožnit některá opatření, která pan ministr Prymula chce uskutečnit. Ta komunikace nebyla šťastná, já jsem mu to i vytknul,“ přiznal v debatě Blesk Zpráv premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl také, že se přímo samotným schválením nouzového stavu „nic nezmění“.

Jako důvody k tomu, proč je nouzový stav potřeba, uvedl povolání zdravotníků či jiných pracovníků a omezení shromažďování lidí, a to na 10 lidí na vnitřních akcích a 20 lidí na venkovních akcích.

Nutnost schválit nouzový stav, který navrhuje Prymula a který by začal platit hned den po volbách, hájil v debatě lídrů i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj je znepokojivé, že čísla pandemie rostou o 2500 nakažených denně. Upozornil, že s tím jdou stovky lidí do nemocnic.  „Kdybychom neudělali nic, tak dneska máme 8 000,“ řekl.

Video  Apel na voliče v superdebatě Blesku: Co lidem slíbila osmička stranických lídrů?  - Blesk TV - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Fiala: Prymula „plácá“ opatření

Nového ministra zdravotnictví, který vydává přísná opatření a touží po ještě přísnějších nepochválil ani předseda nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS). V prvním týdnu se podle něj zatím ukázalo, že situaci nezvládá.

„Vzpomeňme si na tu situaci, kdy vyzval ředitele škol, aby něco udělali, nevěděl o tom ani ministr školství,“ zmínil. Kritizoval i další Prymulův a vládní postoj. „Dneska máme středu půl dvanácté. Od pondělí mají platit nějaká opatření a jaká, víme to někdo?“ zeptal se opoziční předseda. Podle něj totiž dosud není nic jasné. „Tak to tak plácne pan ministr. Pan ministr to tak pustí jako balonek do veřejného prostoru, nevíme jaké střední školy budou zavřené a ti lidé se na to potřebují připravit,“ dodal.

Opozice „cupovala“ vládu za chybějící data

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi podle jeho slov v otázce nouzového stavu vadí, že premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nedokáží říct, jaká opatření přesně mají za nouzového stavu v plánu. „Taková opatření musí být odůvodněná a podložená daty a to se v tuto chvíli neděje,“ řekl a zmínil dřívější rozsudek soudu.

Premiér Andrej Babiš se na to ale rozohnil. Podle něj Prymula ráno ve Sněmovně vše vysvětlil.  To, že ani vláda sama přesně neví, k čemu nouzový zákon bude, kritizoval i předseda ODS Petr Fiala. „My to máme až ve 13 hodin, prosím vás, kvůli vám jsme to posunuli,“ hájil se Babiš.

„Nouzový stav je tím extrémním instrumentem v rámci našeho prostředí. Je to omezení ústavních práv lidí v České republice,“ varoval předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Podle něj má být právě proto celá debata poctivější. Zdůvodnění premiéra a ministra vnitra ho prý neuspokojilo. „Sám premiér nezná detaily návrhu, se kterým přichází jeho ministr,“ kritizoval.

V předvolební superdebatě Blesku i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová narážela na to, že premiér neví, nebo jak sama řekla „alespoň tvrdí, že neví, co bude řešit a schvalovat za pár minut na vládě“. Uvedla, že její strana nabízí pomocnou ruku třeba po odborné stránce v oblasti zdravotnictví.

Zmínila také, že TOP 09 předložila odškodňovací zákon, který má pomoci lidem, které koronavirová krize zasáhla či v druhé vlně zasáhne. V debatě také od opozice několikrát zaznělo, že již před časem ve Sněmovně navrhovali, jak současné situaci předejít a zabránit, vláda je však nevyslyšela a nechala zamítnout.  

Premiér: Nemá to cenu!

Na ostrou kritiku premiér Andrej Babiš reagoval poněkud podrážděně: „To je jasný důkaz, že s opozicí vůbec nemá cenu debatovat.“ Několikrát zopakoval, že vláda měla jednat už v sedm ráno, ale nakonec jednání posunul na odpolední hodinu, tedy po jednání Sněmovny.

„Aby opozice měla možnost vyslechnout si pana Prymulu ještě dřív než vláda,“ řekl Babiš, nutno dodat, že i on na jednání Sněmovny ráno s ostatními poslanci byl.

Hrozí kolaps, varoval Hamáček

„My jsme to všechno řekli, já mám pocit, že mluvíme do zdi,“ bránil společně s Babišem jejich vládu Hamáček a připomněl, že reprodukční číslo 1,6 znamená kolaps zdravotnictví v půlce října. V současnosti je toto číslo 1,2 a to podle Hamáčka znamená „obrovské problémy ve zdravotnictví koncem října“.

Ministerstvo zdravotnictví podle jeho slov říká: „My už dál nemůžeme.“ To protože opatření, která vydalo, nezafungovala dostatečně.

Volby se uskuteční 2. a 3. října, i proto přijde řeč na situaci v konkrétních krajích, kdy ANO má momentálně 5 hejtmanů, naopak Piráti a ODS žádného a doufají ve výrazné polepšení si. Volit se v pátek a sobotu bude ve 13 krajích ČR s výjimkou Prahy. Pandemie koronaviru přitom ovlivňuje i volby samotné. Vedle spekulací ohledně toho, zda se vůbec uskuteční, se objevily i obavy občanů na frekventované místo k volebním urnám jít. Čím politici voliče uklidní?

Novou možností je přitom využít i drive in, tedy volební stanoviště, kde se dá odvolit z auta.

Adal ( 18. prosince 2020 12:33 )

Na Babiše nemate je před Vámi a pokud tady příští rok bude vládnout kočkopes tak to bude Kocourkov to bude,,paráda''

panda82 ( 9. října 2020 08:47 )

Ta garnitura co se tady předvádí si troufá rozhodovat, no na Babiše nemáte, házet špínu, pomlouvat kecat o tom co funguje ale ne díky vám, styděl bych se ukázat voličům na oči, jste žumpa, která se pase na financích státu, čeho jste se už zřekli, co jste nabídli lidem , zřekli jste se už zvýšení platů od nového roku, třeba ve prospěch hospodských, ještě se předvádíte, fuj

marmat ( 1. října 2020 18:10 )

marmat ( 1. října 2020 18:09 )

Možná v SM salonu smí "domina" nebo dokonce má .....nazývat klienta FŇUKNOU
od poslankyně je tato invektiva vůči předsedovi vlády NEHORÁZNÁ....
a naprosto neuvěřitelně ubohá....
Formát hysterického zoufalce pí Pekarová splnila

Milan Šmid ( 1. října 2020 10:39 )

NOVODOBÍ KADROVÁCI NEPOZVALI SPD !!!!PROČ NEOPOZVALI PIRÁTY LIDÉ BDĚTE VOLTE SPD !!!!JINAK JSME SOUČÁST NĚMECKA !!JSOU JAK KOMOUŠI NEBO FAŠISTÉ TI ZAKAZOVALI KRYLA A JINÉ STRANY TI ZAKAZUJI ORTELA A SPD FUJ !!!! VOLTE SPD !!ABY VNOUČATA NEMUSELI ČISTIT BOTY MUSLIMUM BEZ DOKLADU A TUNELAŘUM NE ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa