Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Debata Blesku: Peníze pro důchodce, chudoba v ČR kvůli viru i útrapy hospodských

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. září 2020
12:30
Autor: simao - 
8. září 2020
05:02

Rouškovné 5000 korun pro důchodce, finanční potíže majitelů restaurací a hospod, matek samoživitelek či dalších lidí v krajích ČR, připravenost krajů na podzimní potíže - témat pro první debatu ze seriálu předvolebních diskuzí na Blesk.cz byla celá řada. Tématem „Covid-19 a chudoba“ provedl diváky moderátor Jaroslav Šimáček. Divákům se představili hosté z osmi favorizovaných stran a hnutí.

Čas letí jako divý a již 2. a 3. října čekají Česko volby do zastupitelstev krajů. Blesk Zprávy vám před nimi přinášejí seriál debat na různá průřezová témata, která zajímají lidi napříč kraji. A to za účasti krajských lídrů a kandidátů stran a hnutí, která mají největší šanci uspět - podle průzkumu agentury Phoenix Research v jednotlivých krajích a redakčního propočtu. První téma úterní debaty bylo přitom „Covid-19 a chudoba“.

Od 1. března 2020, kdy byly v Česku oznámeny první tři potvrzené případy nákazy koronavirem, uplynulo přitom jen něco málo přes půl roku. Za tu dobu se ale život v ČR změnil poměrně výrazně. Lidé se obávají, jaké dopady bude mít podzimní chřipková sezóna ve spojení s pandemií koronaviru, kdy počty nakažených dál rostou.

Video  Debata o koronaviru a pohostinství: Problémy hospodských očima krajských kandidátů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vedle toho mnozí museli řešit nejen starost o zdraví, ale také finanční potíže. Jedním z nejzasaženějších sektorů bylo pohostinství, utrpěli však i podnikatelé či zaměstnanci v řadě dalších oblastí. Velkým tématem posledních dní je pak rouškovné - tedy 5000 korun pro důchodce, které schválila vláda. I na něj se dostalo během první předvolební debaty Blesku. 

Hosty debaty byli olomoucký hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk (ANO), lídryně Pirátů v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová, náměstkové moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) a Lukáš Curylo (KDU-ČSL), středočeský zastupitel Zdeněk Štefek (KSČM), exposlanec a lounský radní Michal Kučera (TOP 09), bývalý hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (za STAN) a bývalá europoslankyně a lídryně ČSSD ve Zlínském kraji Olga Sehnalová.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Video  Koronavirus a sliby voličům: Co řekli krajští kandidáti v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 8. září 2020 17:14 )

KDU ČSL pozměňuje návrh "5tis.Kč pro důchoce".
Předpokládám, že mají řešení: budou před volbami vyplácet finance pro důchodce z církevních restitucí. To jsou dobří lidé....

jjusa2 ( 8. září 2020 14:09 )

kroutil NELŽI!!!Za totality nikdy nedali razítko do občanky jen tak,každý MUSEL pracovat.Komunisté prý kradli 40 let a neměli nakradeno tolik jak v demokracii za 4 roky,proto chtějí dostat Babiše aby si mohli nakrást i ostatní.Kdyby se všichni co jsou v opozici přiznali kdo byl komouš a kdo v STB,zůstali by jen ti mladší kteří mají kolem 40 let!

jjusa2 ( 8. září 2020 14:00 )

kroutil,za totality museli pracovat i cikáni,pokud nepracovali šli do basy.Tak i ti cikáni měli nárok na důchod.To není jak za demokracie,víc lidí si válí šunky nechce se jim makat a důchod mají možná větší než ti kteří celý život dělali.Třeba to Babiš rozliší a nebo by měl navrhnout aby museli pracovat všichni,potom nebude žádný deficit,nebo jen malinkatý.To víš pár uvědomělých lidí neuživí tolik lenochů a ještě aby zůstalo na vnoučata,kolik to je 500mega?

jjusa2 ( 8. září 2020 13:49 )

Je mi jedno kolik bylo za Kalouska a už vůbec ne průměrný,jestli měl Kalousek 150000 kč a senátoři 80000 tak potom těch 10985 mohl ten průměrný důchod být.

Covid_19 ( 8. září 2020 13:09 )

ale stále nedosáhnou na důchod, jaký dostávali za Kalouska proti průměrné mzdě, takže kupní síla důchodců klesla, na to ani 5000 Kč nestačí, za Kalouska byl průměrný důchod 10 985 Kč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa