Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Středočeský kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí STAN

Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
19:40

Ve dvě hodiny v sobotu 3. října skončily v Česku krajské volby. Svou pozici neobhájila hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO). Na prvním místě skončilo hnutí STAN, druhá ODS. Hnutí ANO skončilo až třetí. Do zastupitelstva se dostali i Piráti na čtvrtém místě a koalice TOP 09 a hnutí Hlas na šestém.

Výsledky krajských voleb ve Středočeském kraji najdete ZDE >>>

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN. To získalo přes 22 procent hlasů a dohromady obsadilo 18 mandátů. Druhé místo obsadila ODS, která získala necelých 20 procent hlasů. Hnutí ANO vedené Jaroslavou Jermanovou obsadilo třetí místo.

Array

Jermanová před volbami musela řešit skandály manžela

Jermanová musela před volbami vysvětlovat především kauzy svého manžela. V minulosti se totiž ukázalo, že Jakub Pokorný dlužil na alimentech, později se ukázalo, že jezdil krajským vozem do zaměstnání, nebo na zápasy pražské Slavie. Před volbami potom na sociální síti útočil na volebního lídra ODS Martina Kupku.

Hnutí ANO v krajských volbách 2020 získalo necelých 19 procent hlasů. Oproti předchozímu volebnímu období tak bude mít o jednoho zastupitele méně. Volební zisk ovšem znamená, že ANO skončilo až na třetím místě za STAN a ODS.

ODS vedl do voleb Martin Kupka. Ten může být s výsledkem voleb spokojený. Strana se pod jeho vedením zvedla z výsledku lehce přes 13 procent v roce 2016 až na necelých 20 procent. To občanským demokratům zajistilo zisk 16 mandátů, díky čemuž se stanou druhou největší stranou v zastupitelstvu Středočeského kraje.

ČSSD do voleb vedl Robin Povšík. Úspěch menší vládní straně ovšem nepřinesl. Sociální demokraté pod jeho vedením neoslovili ani pět procent voličů a se Středočeským zastupitelstvem se tak musí rozloučit.

Oslavovat naopak mohou Piráti. Ti se před čtyřmi lety do zastupitelstva nedostali, nyní ovšem se ziskem přes 14 procent obsadili čtvrté místo a do zastupitelstva Středočeského kraje vyšlou 14 zástupců. K úspěchu je dovedl krajský předseda Jiří Snížek.

Úspěšné volby za sebou mají i Starostové a nezávislí. Ty do voleb vedla Petra Pecková. Jí vedená kandidátka získala přes 22 procent hlasů a v zastupitelstvu mu tak připadne 18 křesel. Na preferenční hlasy ovšem Peckovou přeskočil předseda STAN Vít Rakušan.

Těsně do zastupitelstva proklouzla kandidátka Spojenců pro Středočeský kraj, která sdružovala zástupce parlamentní TOP 09 a hnutí Hlas, které založil bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Uskupení oslovilo necelých šest procent voličů. Koalice vedená Janem Jakobem tak v zastupitelstvu obsadí čtyři místa.

Výsledky krajských voleb 2020 ve Středočeském kraji

Složení zastupitelstva Středočeského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Středočeského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Hnutí Svoboda a přímá demokracie se ve Středočeském kraji rozhodlo vsadit na jméno známé z parlamentních voleb. V čele krajské kandidátky totiž stanul poslanec Radek Rozvoral. Strana Tomia Okamury ovšem ve volbách nezískala ani pět procent a do zastupitelstva tak nikoho nevyšle.

Komunisty do voleb vedl předseda klubu středočeských zastupitelů Zdeněk Štefek. Ten na krajském úřadě dříve zastával i funkci radního pro kulturu, s místem v zastupitelstvu se ovšem nní musí rozloučit. KSČM se propadla o více než polovinu a podobně jako SPD skončí v tomto volebním období mimo zastupitelstvo.

Předchozí roky poznamenaly koaliční problémy

Volby ve Středočeském kraji v roce 2016 provázela nízká volební účast. O nových zastupitelích tak rozhodla jen asi třetina možných voličů. Nejvíce hlasů dostalo hnutí ANO, kterému svůj hlas dalo 20,76 procent voličů. Na druhém místě skončili Starostové a nezávislí se ziskem 18,43 procenta.

Výsledek voleb 2016
1. ANO 20,76 %
2. STAN 18,43 %
3. ČSSD 13,75 %
4. ODS 13,05 %
5. KSČM 10,13 %
6. TOP 09 6,54 %

Těsný souboj proběhl o třetí místo. To nakonec obsadila ČSSD se ziskem 13,75 procenta před ODS, která získala o 0,7 procent hlasů méně. Kromě toho se do zastupitelstva dostali i komunisté s 10,13 procenta hlasů a TOP 09, kterou volilo 6,54 procenta voličů. Další strany už nepřekonaly potřebnou pětiprocentní hranici.

Volební výsledek tak v 65členném zastupitelstvu přiřkl 16 křesel hnutí ANO, 15 hnutí STAN, 11 ČSSD, 10 ODS, 8 KSČM a zbylých pět pro TOP 09. Vítěznému hnutí ANO v čele s Jaroslavou Jermanovou se podařilo po volbách vyjednat koalici se STAN, ODS a částí TOP 09. Neobešlo se to ovšem bez komplikací.

Počínání tří svých členů, kteří do koalice vstoupili, se nelíbilo TOP 09. Strana se je několikrát pokusila přesvědčit, aby od koaliční spolupráce s hnutím ANO odstoupili, ale nebyla úspěšná. V důsledku toho proto před koncem roku 2016 strana trojici svých zastupitelů vyloučila ze svých řad.

Koalice ovšem vydržela jen rok. Na podzim roku 2017 se hnutí ANO rozhodlo koaliční smlouvu vypovědět. Argumentovalo přitom personálními neshodami s hnutím STAN o obsazení krajské rady. Starostové naopak tvrdili, že důvodem jsou neshody ohledně zadávání veřejných zakázek.

Následně Jaroslava Jermanová uzavřela novou koaliční dohodu s ČSSD. Aby měli noví partneři většinu, zajistili si zároveň podporu komunistů.

Jak volit v krajských volbách 2020 čtěte ZDE >>>

MAMKA2316 ( 4. října 2020 12:45 )

V PRAZE ASI VYHRAJE VOLBY KAŽDÝ KDO BUDE MÍT NA SOBĚ ŠTÍTEK PRAVICOVÝ BLOK I KDYBY TO BYL KOZEL CO JE V REKLAMĚ NA VELKOPOPOVICKÉHO KOZA ??? V NĚKTERÝCH KRAJÍCH DO SENÁTU BY TO MOHLA BÝT I KRAV???ALE DULEŽITÉ JE ABY MĚLA CEDULKOU PRAVICOVÉ STRANY ??? KDYŽ TO TAK POZORUJI TAK JE VĚTŠINOU ASI VOLI TI CO JE BABIŠ DONUTIL PLATIT DANĚ NE ??? JAK TAK KOUKAM KOLEM SEBE TAK TO JSOU VĚTŠINOU ?? LIDÉ S LUXUSNÍMI AUTY ZA KOLEM 2 MILIONU,STARE DODÁVKY PRO ZAMĚSTNANCE NAŘADÍ S HOBY MARKETU A CHVASTANI PŘECE NEBUDU PLATIT BABIŠOVI DANĚ NA NAVYŠENÍ DŮCHODŮ ??? CO MUŽEME DODAT MY JAKO ZAMĚSTNANCI KTEŘÍ TY DANĚ MUSÍ PLATIT A AUTO SI NEMUŽEME DÁT DO NÁKLADU ŽE ??? KDO TADY NEPLATÍ DANĚ TAK BY ASI NEMĚL DOSTAT ANI KAČKU STATNI PODPORY ?????
Reagovat

hejhej ( 31. července 2020 10:54 )

Spíše co nepotřebujeme vědět, ty jejich nesplnitelné sliby a hloupé bláboly.

Tara-Tara ( 29. července 2020 17:01 )

hlavně ne Povšíka ml.

marmat ( 26. ledna 2020 21:32 )

karambol:
Kupka je velmi zženštilý...
čili působí neuvěřitelně hystericky a nevěrohodně....
Fiala v těsném závěsu

marmat ( 26. ledna 2020 21:29 )

europa:
Z Vás doslova kape zášť, nenávist, závist a zloba bez hranic .....
Máte to i v obli­čeji­....ne­pochyb­ně ANO
Je to hnus -i jen ty Vaše zvratky číst

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa