Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poprvé po 100 letech: Sněmovna bez komunistů! Jsem zklamán, řekl Filip a končí

Aktualizováno -
9. října 2021
18:54
Autor: ČTK - 
9. října 2021
18:12

Komunisté se poprvé od vzniku strany v roce 1921 nedostanou do Sněmovny! Mezi partajníky zavládlo velké zklamání. Komunisté získali jen 3,6 procent hlasů, potřeba je ale překročit „magickou“ hranici pěti procent. Předseda strany Vojtěch Filip (66) končí.

„Jsem velmi zklamán, protože je to opravdu velký neúspěch. Lidé se rozhodli pro jiné politické strany. Je to problematické i kvůli tomu, že se žádná levicová strana do Sněmovny nedostala a to bude v tom dalším období problém nejen pro KSČM,“ uvedl předseda strany Vojtěch Filip. Ten jako první nedovedl ve volbách do Sněmovny. Již dříve ohlásil, že po 16 letech skončí.

Podle něj na levé části politického spektra vznikaly další subjekty, které svým způsobem kopírovaly komunistický program. „Podívejte se, kolik lidí přešlo například k Přísaze. Malé levicové strany si ubíraly hlasy, aby tady levice jako subjekt politického parlamentarismu byla. A uvidí se, třeba už za rok v komunálních volbách, jestli to lidem bude vadit nebo se s tím smíří. Osobně si myslím, že občany České republiky nic pozitivního nečeká,“ prohlásil Filip.

Rozčarování zavládlo i v Karlovarském kraji. Předseda krajského výboru KSČM v Karlovarském kraji Josef Murčo neskrýval velké zklamání. „Takový výsledek jsem neočekával. A tajně jsem doufal, že by se náš kandidát Pavel Hojda mohl do sněmovny dostat. Volby ale dopadly úplně jinak,“ přiznal.

KSČM patřila po roce 1989 k nejsilnějším komunistickým stranám v Evropě.

Snad za čtyři roky

Také v Olomouckém kraji je výsledek voleb zklamáním. „Bohužel volby skončily tak jak skončily. Je to bohužel škoda. Nezbývá než doufat, že po další čtyři roky pro příští volby do sněmovny dokážeme občany přesvědčit, že to naše místo je v Poslanecké sněmovně nadále platné a za ty čtyři roky se tam dostaneme,“ řekl lídr komunistů Ludvík Šulda v Olomouckém kraji.

KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD. KSČM vznikla v březnu 1990 jako nástupnická organizace Komunistické strany Československa (KSČ).

VIDEO: Do Sněmovny se nedostala ani ČSSD. Jan Hamáček ohlásil rezignaci.

Video  Hamáček o svém konci v postu předsedy: O mojí úloze rozhodne ČSSD  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Zdenek ( 10. října 2021 15:38 )

no konecne M A T K A s D C E R O U uz nejsou v Poslanecke snemovne .....

Česká strana sociálně demokratická (zkratka ČSSD) je levicová soci­álně­demo­kratic­ká a nejstarší dosud existující česká politická strana, která je členem Socialistické internacionály, Progresivní aliance a Strany evropských socialistů... zalozena 1878

Nakonec v květnu 1921 vznikla samostatná Komunistická strana Československa (KSČ). Po tomto rozdělení ČSDSD....

Martin Lapáček ( 10. října 2021 00:22 )

Jak jste přišel na to, že začíná hrůzovláda? Ono může být ještě něco horšího, než ten lhář a zloděj, co tam byl teď?????

Martin Lapáček ( 10. října 2021 00:20 )

🤣🤣 Já o voze, vy o koze. Vyjadřujete se asi úplně něčemu jinému. Nepíšu nic o vítězích, ale o komunistech, kteří byli stejně jenom pár křesly do počtu.

alenotakno ( 9. října 2021 21:56 )

Máš asi vidiny. Po euforii až začnou vítězové voleb vládnout, budete brzy všichni zase nadávat, doba bude těžká. Dobře už tak nebude. Sliby se jen slibují a blázni se radují.

sharp ( 9. října 2021 21:08 )

Volby 2021 = katastrofa. Pro většinu národa začíná hrůzovláda. Tohle nedopadne dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa