Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Platy, dávky a příjmy Čechů v debatě Blesku: Ostré hádky o vyšší minimální mzdu

Autor: simao, vr - 
16. září 2021
12:30

Proč nemají Češi platy, jako sousední Němci? A motivuje vyšší minimální mzda více k práci a je nutná revize systému dávek? Kolem peněz a příjmů v ČR se točila první část živě vysílané předvolební debaty ve studiu Blesku, ve které docházelo i na četné hádky. Pustila se do nich ministryně financí Alena Schillerová, která označila Piráty za fanatiky, přestřelky probíhaly i mezi pravicí a levicí reprezentovanou na jedné straně ODS, na straně druhé zástupci ČSSD a KSČM.

Hosty třetí předvolební debaty Blesku byli Alena Schillerová (za ANO), Zbyněk Stanjura (ODS), Mikuláš Ferjenčík (Piráti), Petr Letocha (STAN), Roman Onderka (ČSSD) a Jiří Dolejš (KSČM).

Schillerová hájila vládní kroky a „masivní pomoc ekonomice“ během koronakrize. „Já si stojím za tím, že zrušení superhrubé mzdy byl krok správným směrem,“ podotkla vicepremiérka. „Měli jsme tu jakýsi nesmysl. Superhrubou mzdu nikdo nikde kolem nás nemá,“ podotkla s narážkou na daňový balíček, který prošel Sněmovnou i za podpory opoziční ODS. „Přišla krize, kde zejména celá řada OSVČ byla postižených,“ upozornila s narážkou na pandemii covidu. „Zaniká více motivace ke schwarzsystému. Podle mně to byl dobrý krok,“ míní Schillerová.

Video  Daně, mzdy a 30 sekund slibů: Jak oslovili politici voliče v debatě Blesku?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Hádky o minimální mzdu: Navýšit, či ne?

Minimální mzda je v současné době 15 200 korun. Komunisté však přišli s předvolebním slibem ohledně jejího zvýšení na 20 tisíc. „20 tisíc je nějaký cílový stav. Pokud máme dnes 15 200, pokud Slovensko má přes 16 tisíc a Slovensko ekonomicky není daleko od ČR, tak je zřejmé, že minimální mzda je dnes malá a je třeba ji daleko razantněji zvýšit,“ uvedl Dolejš s tím, že výhledově je nutných 18 tisíc a později více. „Jaký smysl má mzda, která nemotivuje k práci, která ani neuhradí reprodukci pracovní síly. Taková mzda je v podstatě pro kočku,“ podotkl.

Větší razance je na místě, podle Dolejše je „tak trochu nedůstojné“ se každý rok dohadovat, kolik minimální mzda má skutečně být. Je proto zavedení automatu po navýšení minimální mzdy.

„Institut minimální mzdy je zbytečný,“ prohlašoval v debatě Blesku v roce 2017 Zbyněk Stanjura. „Když ji dáme příliš vysokou, tak snižujeme motivaci zaměstnavatelů dávat částečné úvazky, protože zdravotní pojištění platíte z celé minimální mzdy,“ poznamenal k tomu dnes a označil to za systémovou chybu. Připomněl, že vedle minimální mzdy je i mzda zaručená v řadě segmentů pro všechny zaměstnance.

Video  Ostrá hádka o mzdy a daně v Česku: Schillerová a její rivalové v předvolební debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...
 

Podle ČSSD by se měla po volbách zvýšit na cca 18 tisíc korun. „Do roku 2023 20 tisíc. Já úplně žasnu, Zbyňku, já si pamatuji v Poslanecké sněmovně, kdy z opozice a hlavně z ODS znělo, když jsme dávali pomoc živnostníkům 15 tisíc tu první: ježiš, to je málo, s tím se nedá vyžít. A dnes se bavíme o minimální mzdě, která je 15 200. To je zhruba čistého 13 500,“ poznamenal Onderka s tím, že čím menši bude minimální mzda, tím více lidí bude na dávkách. „Proboha je to špatně. Navýšení minimální mzdy v ČR musí být. Je to motivační záležitost. Je to záležitost, která je důležitá,“ rozlítil se Onderka.

Ferjenčík: Handrkujete se, přetahujete s Maláčovou a užíváte si to

Schillerová míní, že minimální mzda sama o sobě není problém, pobírá jí zhruba 150 tisíc lidí. „Já si myslím, že by měla být nějaká minimální mzda. Já dlouhodobě volám po nastavení automatu, ale zatím jsme nebyli schopni takový automat najít,“ uvedla.

„Vy tady neustále mluvíte o tom, co se má udělat a co je problém, ale nikdy to neuděláte,“ rýpl si Pirát Ferjenčík. „Místo toho, aby tady bylo předvídatelné valorizační schéma, které vláda může vypnout v době krize, tak tady nemáme nic a vždycky v listopadu se s vámi začne handrkovat paní Maláčová o tom, kolik to bude. Budeme se tady přetahovat, jestli to bude 18 tisíc nebo 17 tisíc a obě si to užíváte, že jste v těch televizních debatách. A přitom se řeší úplná marginálie,“ uvedl s tím, že zaručené mzdy dělají v některých segmentech problém.

„My skutečně chceme zavést ten automat valorizace, který by měl být vázaný na průměrnou mzdu,“ poznamenal karvinský zastupitel Letocha.

Zpřísnění u sociálních dávek?

„Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a musíme si přiznat, že tady bude vždy skupina obyvatel, která prostě nebude chtít pracovat. Berme to jako realitu,“ poznamenal Stanjura. „Když budou na dávkách, proč by chodili do práce, když dostanou na dávkách stejné peníze? Ty je musíš motivovat k té práci,“ tázal se Onderka. Zvýšení minimální mzdy by motivovalo lidi chodit do práce a ne pro dávky, poznamenal.

„Když pravice navrhne zpřísnění pravidel pro vyplácení sociálních dávek, kdo první křičí? Sociální demokraté. Tak si musíte vybrat,“ poznamenal směrem k Onderkovi. „Já jsem ochoten se na to téma bavit,“ reagoval statutární místopředseda ČSSD.

Nízká produktivita práce v Česku

V další části debaty se řešilo, proč české mzdy dál pokulhávají za západními. České mzdy jsou na úrovni 33 procent německých a ministryně financí Schillerová dostala dotaz na to, proč Čech bere v průměru 38 tisíc korun a Němec 110 tisíc. „Skutečně to srovnání pro nás nedopadá dobře,“ připustila vicepremiérka.

„Problém je produktivita práce. My máme nejnižší produktivitu práce měřenou objektivními měřítky ve srovnání s eurozónou a Německem. Abychom mohli udělat ČR vysokopříjmovou zemí, tak je hlavně potřeba v souvislosti s růstem mezd zvedat i produktivitu práce. Přestat být tou montovnou,“ míní Schillerová.

Stanjura míní, že bohaté Česko bude jen, když budou bohatí občané. „Já věřím v podnikavost našich lidí. Musíme zjednodušit podmínky pro podnikání,“ apeloval. Podle něj je nutné snížit sociální odvody za zaměstnavatele, snížit náklady práce, umožnit dobré podnikatelské prostředí pro firmy, snížit byrokracii a omezit podnikání státu i dotací, které křiví trh. „Ano, ten rozdíl je dramatický. Ale buďme ambiciózní,“ poznamenal ke srovnání s Německem. K rušení dotací zmínil hlasy menších podnikatelů: „Skoro všichni mi řeknou: zrušte dotace. Berou to ti velcí, kteří to nepotřebují.“

Dolejš: Naši lidé nejsou línější

„My se tady furt zaklínáme produktivitou práce a pravdou je, že díky charakteru montovny jsme na tom trochu hůř,“ reagoval Dolejš. „Naši lidi nejsou línější, nejsou méně produktivnější a je třeba, aby se ta mzdová konvergence, to sbližování mzdových hladin urychlilo,“ podotkl komunista.

„Kolega chce ještě snížit náklady práce, ale do nákladů práce kromě mzdy pak patří už jen daně a sociální odvody. Daně nejsou v ČR tak vysoké,“ poznamenal s tím, že nejde o „žádné drama“ a jsme pod průměrem EU. „Sáhnout na sociální odvody znamená zredukovat sociální stát,“ poznamenal.

„Co je důležité? Lidi chtějí mít vyšší čisté příjmy. Naprosto legitimně," podotkl Stanjura. "Neurážejme naše lidi a řekněme jim, že jim necháme víc peněz v peněženkách," dodal.

Schillerová tasila fanatiky

Onderka při dotazu, zda lze mít vysoké mzdy, nižší odvody a zároveň i silný sociální stát poznamenal, že základem společnosti je solidarita, jejíž nabourání by byl problém. „Můžeme se bavit o stávkách v podnicích a může to skončit ještě hůř,“ podotkl.

„Tady paní ministryně mluvila o tom, že máme malou produktivitu. Ti lidé ale dělají stejně. Jestli si dáte kafe na Václaváku v Praze a nebo ve Vídni, tak obsluha vám ho přinese stejně a stejně kvalitní, akorát že ona má dvakrát větší plat,“ poznamenal k platům v Česku. Vláda dle něj zlepšila odpisy pro podnikatelskou sféru a měli bychom být ještě odvážnější, míní Onderka. Je také nutné více investovat do vědy a výzkumu a restrukturalizovat ekonomiku v ČR, dodal.

„Problém naší ekonomiky je v tom, že jsme primárně subdodavatelská ekonomika,“ reagoval Mikuláš Ferjenčík. Prodejce subdodávek má méně, než prodejce koncových výrobků, uvedl k Česku jako montovně. Podle něj až 30 miliard korun na daních místo ČR skončí v cizině. „Podle nás je tam díra 30 miliard,“ podotkl s tím, že české firmy jsou znevýhodněné oproti těm, které jsou vlastněné zahraničními subjekty. České firmy je proto nutné dostat do pozice producentů finálních výrobků, dodal Pirát.

Během hádky s Ferjenčíkem se Schillerová následně rozlítila: „Vy jste fanatici, kteří chtějí zlikvidovat ze dne na den náš průmysl.“

V úterý jsme vysílali debatu pro změnu na téma školství. Podívejte se zde:

Video  CELÝ ZÁZNAM: Další zavírání škol? A co očkování dětí? Školská debata Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

kradudoroztrhanitela ( 18. září 2021 10:36 )

My zloději a křiváci všeho druhu volíme svého soudruha Babiše!
Přidej se k nám!

1917 ( 16. září 2021 23:07 )

Je strašně krásné, že tito diskutující lepšolidé, kteří k opravdu skutečné práci a nemíním tím jen fyzickou, ani náhodou nečuchnou a ty jejich kecy jestli bude minimální mzda 17 nebo 18 tisíc jsou pro normální pracující přímo urážlivé!!!! Tito lenošní lepšolidé by za tu minimální mzdu, o které se tady handrkují, ráno ani nesundali nohu z postele!!!! Lidé, budou volby, tak se podívejte na ty přímo odpudivé obličeje a potom se rozhodněte komu to tam dáte.

jajas ( 16. září 2021 19:15 )

No jo, oni to asi mají v rodi­ně..­..ch­ytro­líni!

ANO_travim_psy ( 16. září 2021 18:53 )

Piš pouze za sebe, soudruhu!

ANO_travim_psy ( 16. září 2021 18:52 )

Ten brácha od sakrslé veverky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa