Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiše trefili vajíčkem, v Průhonicích zasahovali těžkooděnci a premiér se ukryl v cukrárně

Aktualizováno -
7. srpna 2021
19:50
Autor: Jakub Veinlich - 
7. srpna 2021
16:10

Předvolební mítink šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v Průhonicích se zvrtnul. Premiér to schytal vajíčkem, jak potvrdil Blesk Zprávám. Policisté na náměstí zakročili proti několika lidem, pravděpodobně politickým odpůrcům šéfa současné vlády. Dvě osoby zadrželi. Šetří je pro přestupek proti veřejnému pořádku. Babiš přitom v obci, kde žije, podepisoval knihu a pozval lidi na zmrzlinu. Na náměstí, kde jsou nakreslené křížky za oběti koronaviru, se navíc objevila jak manželka premiéra Monika Babišová, tak i bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Zásah policejních těžkooděnců si vyžádal předvolební mítink premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Akci narušili odpůrci předsedy vlády.

„Z ničeho nic jsem uslyšel křik vajíčkář, vajíčkář,“ popisuje z místa fotograf Blesku, který celému incidentu přihlížel. „Náměstím najednou běžel muž, nevím, jestli hodil někam vajíčko. Najednou se za ním rozběhli policisté a zaklekli ho na zemi,“ popisuje situace dál fotograf Blesku Robert Klejch.

Vajíčko na Babiše a zraněný policista

„Byl tady Blok Volný a trefili mě vajíčkem do hlavy,“ řekl Blesk Zprávám Babiš.

„Údajně Blok Volný, odpůrci očkování. Mě trefili vajíčkem do hlavy, 12letou holku trefili taky, jednu paní nafackovali za to, že čekala na podpis knížky,“ doplnil premiér. 

„Docela smutné. Přitom šlo jen o knihu a zmrzlinu,“ komentovala celou situaci na instagramu Monika Babišová

Situace se podle všeho začala dál vyostřovat, když policisté chtěli muže naložit do auta. „Zastávali se zadrženého a obklíčili policejní auto a pokřikovali na policisty: „Pusťte ho, pusťte ho!““ přiblížil fotograf Blesku z místa. Podobně se vyvíjela situace, když těžkooděnci chtěli naložit do auta dalšího zadrženého muže. „Dav obklíčil vůz, někteří lidé si sedli na zem a nechtěli nechat policisty projet. Ti nakonec museli za použití síly vytvořit uličku,“ doplnil fotograf z místa.

„V současné době můžeme potvrdit, že v souvislosti s podezřením na přestupkové jednání byly zajištěny dvě osoby,“ potvrdil Blesk Zprávám mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa.

„Jednání u zajištěných osob bylo právně kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku, který bude následně oznámen příslušnému správnímu orgánu k projednání,“ dodal Chalupa pro Blesk Zprávy. 

Potvrdil také zranění jednoho zasahujícího policisty. „Můžeme potvrdit, že při služebním zákroku došlo ke zranění jednoho policisty, které si vyžádalo lékařské ošetření,“ dodal Chalupa s tím, že rozsah ani povahu zranění policie zveřejňovat nebude. 

Vyhrocená situace přitom v Průhonicích odpoledne pokračovala. Andrej Babiš se skryl ve své cukrárně. „Skupina lidí teď před cukrárnou skandovala:  Andreji vylez,“ hlásil krátce po půl čtvrté Klejch z místa. Kolem 18. hodiny byl nicméně už na místě klid a všichni lidé se rozešli.  

Kalousek označil Babiše za sraba

Bývalý ministr financí a někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru odsoudil agresivitu na mítinku. Premiéra Babiše ale zároveň označil za sraba, který se před nespokojenci schoval v cukrárně. 

„Neschvaluji to, protesty agresivní být nemají, ale Babiš zase ukazuje, co je zač. Paroubek před házením vajec nikdy neutekl. Když dav skandoval před ministerstvem: „Kalousku, vylez!”, vylezl jsem a mluvil s nimi. Tenhle srab naopak zaleze a schová se,“ napsal na síti Kalousek. 

„Normální kampaň. Zažil to každý z nás. Lítají vejce, rajčata, šutry, o dost přímější, než anonymní trollení na sítích. Ale schovat se do cukrárny? Sr*č. Chtěl bych ho vidět bez komparzu ve čtyřce v Orlové-Lutyni,“ přidal o poznání ostřejší reakci bývalý premiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek. 

Dopoledne byla v Průhonicích také bývalá středočeská hejtmanka a místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která ve Středočeském kraji kandiduje opět do Sněmovny. Celou situací byla překvapená. Útok by podle svých odsoudila i v případě, že by byl vedený proti jakémukoliv politikovi. 

„To je přesně ten styl kampaně, který bychom dělat neměli. Bylo by dobré, aby se všichni politici, bez rozdílu stranické knížky, uklidnili a vrátili se do mezí slušného chování. Už tak je atmosféra ve společnosti napjatá. I kdyby tam byl někdo jiný místo pana premiéra, tak bych tvrdila to samé. Politika je o soupeření v názorech, nikoliv o takovýchto fyzických projevech,“ dodala bývalá hejtmanka.  

Kříže za oběti koronaviru. A vejce i pro Paroubka, Zemana nebo Klause

Neklidno v obci bylo už od samého rána. Skupina lidí z Milionu chvilek pro demokracii nastříkala na chodník na náměstí kříže, které mají premiérovi připomenout třicet tisíc obětí koronaviru v Česku. Lidé sem přinášeli květiny, které na kříže pokládali.

Vejce po premiéru Babišovi hodil na předvolební akci hnutí ANO na pražském Pankráci jeden z přítomných také v roce 2018. Netrefil se a ochranka ho ihned zpacifikovala. I tehdy šlo podle policie o přestupek. Sprška vajíček zasáhla například také federálního prezidenta Václava Havla v roce 1991 při oslavách státního svátku v Bratislavě. O sedm let později zasáhlo vejce do obličeje tehdejšího předsedu ODS Václava Klause.

V roce 2008 odpůrci výstavby radaru v Brdech zasáhli před Černínským palácem rajčetem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. V květnu 2009 doprovázelo kampaň před volbami do Evropského parlamentu házení vajíček na politiky sociální demokracie včetně tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka. Podobný incident zažil i Miloš Zeman, když se 17. listopadu 2014 na Albertově účastnil odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu.

Michal Snobl ( 8. srpna 2021 18:27 )

Ten růžovej obrázek je Bureš že

latecia ( 8. srpna 2021 17:30 )

Babis rozkrada Evropske prispevky na zlepseni ekonomiky. Byl usvedcen z kradezi, Eu dala Cesku na vyber. Budto odstoupi, nebo se vzda svojich firem, nebo Cesko nebude dostacat zadny pridel.

Kriminalnik by mel sedet.

yokky ( 8. srpna 2021 15:32 )

Jojo.......Cesi nikdy nezkla­mou,,,­,trap­ne..­..🐷🐷­🐷🐷🐷🐷🐷🐷­🐷😣😣😣😣😣­😣👎👎👎👎👎👎

yokky ( 8. srpna 2021 15:30 )

🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷👎👎👎👎👎

yokky ( 8. srpna 2021 15:28 )

trap­ne🐷🐷🐷🐷­🐷🐷🐷🐷👎👎­👎👎👎👎👎👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa