Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová jedničkou v Praze, dvojka Stropnický? V ČSSD to vře, Petříček odstoupil z kandidátky

Aktualizováno -
16. června 2021
13:01
Autor: ČTK - 
15. června 2021
12:54

Předsednictvo pražské ČSSD požádalo celostátní vedení strany, aby v čele kandidátky v hlavním městě v letošních sněmovních volbách byla ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. Exministr zahraničí Tomáš Petříček ve středu z kandidátky odstoupil. Dvojkou za Maláčovou by mohl být politický navrátilec Matěj Stropnický.

Podle pondělního usnesení pražské ČSSD, které bylo podle předsedy pražské ČSSD Petra Pavlíka schváleno o jeden hlas, by se měl kromě jedničky Jany Maláčové na druhém místě kandidátky objevit bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický a na pátém místě někdejší ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Postup, podle kterého měl o vedoucí místo kandidátky přijít bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), je podle Pavlíka v rozporu s řádem přípravy voleb. Na úpravu kandidátky upozornil server Seznam Zprávy.

Petříček ve středu oznámil, že odstupuje z pražské kandidátky ČSSD. Kritizoval přitom narušení demokratické tvorby listiny či kšeftování s hlasy a trafikami.

Nikoho ze jmenovaných totiž nenavrhla žádná z pražských organizací do 18. března, dokdy na to měly čas, řekl Pavlík. „Vůbec neprošli primárními volbami, je to v rozporu s řádem přípravy voleb,“ sdělil Pavlík ČTK.

Hamáček chtěl Petříčka vyměnit

Server Novinky.cz dříve uvedl, že Petříčka chce v čele pražské kandidátky nahradit šéf ČSSD Jan Hamáček poté, co ho na dubnovém sjezdu porazil v souboji o funkci předsedy. Podle webu Seznam Zprávy nyní prosadil změny díky podpoře náměstka ministra zahraničí Pavla Jaroše (ČSSD).

„Nebudu figurovat na kandidátce, která byla prohlasována v rozporu se řádem,“ řekl Pavlík ČTK.

Petříček: Divadlo

Petříček webu Seznam Zprávy řekl, že se na „tomto divadle odmítá podílet“. „Budu se dál věnovat tématům, která trápí naše voliče, řeší jejich problémy a budoucnost naší země, spíš než stranickým hrátkám pár dnes vyvolených funkcionářů,“ uvedl.

Změnu podle něj prosadila právě „klika kolem Jaroše“. „Hlasováním o jediný hlas vyjádřila, že neuznává řádné demokratické stranické primárky,“ doplnil Petříček.

V pátek zasedne předsednictvo

ČSSD zatím nemá kandidátky pro letošní sněmovní volby kompletně schválené. O usnesení pražské organizace by mohlo jednat předsednictvo strany, které je svolané na páteční odpoledne. Podle mluvčí ČSSD Evy Gregorové má předsednictvo v plánu jednat o volebním programu.

Maláčová: Jde jen o návrh

Maláčová novinářům ve Sněmovně řekla, že jde zatím pouze o návrh, který je začátkem celého procesu. „My se jako sociální demokracie v tuto chvíli snažíme poskládat všechny kandidátky dohromady. Jakmile to bude hotové a předsednictvo je jako nejvyšší vedení strany schválí, tak vás budeme informovat,“ uvedla.

Video  Jana Maláčová (ČSSD) v Epicentru na Blesk.cz promluvila o důchodové reformě  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 17. června 2021 18:20 )

to bude sestava snů, v Praze jim dávám tak 0,6%, Matěj byl další desetiny procenta dolů

Covid_19 ( 17. června 2021 18:19 )

kulichové nečekají, mají přednostní péči. Hlavně by měl kontrolní orgán zkontrolovat nákupy do této nemocnice, protože se nakupuje nehospodárně u vybraných firem

bizon_pepa ( 16. června 2021 14:12 )

Copak copak, ze by Matěje už nebavilo makat? To moc dlouho nevydržel.

kallup ( 15. června 2021 13:21 )

dyť je to jedno, kdo je u nich jednička nebo dvojka. ;o))) na konci jim toho stejně vypadnou enem nuly. ;o))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa