Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pekarová otevřeně o šoku z obvinění Feriho. A řekla, proč nad ním úplně nezlomila hůl….

Autor: Jakub Veinlich - 
1. června 2021
05:00

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová promluvila pro Blesk Zprávy otevřeně o obvinění Dominka Feriho. Podle svých slov byla v šoku a bude jí trvat nějakou dobu, že se s celý případem srovná. Nad donedávna poslancem současné Sněmovny ale podle svých slov nezlomila hůl a nechce pálit mosty. Feri, se kterým sdílela jednu kancelář, si na ni nikdy nic prý podobného nedovolil a má právo se hájit při případném soudním řízení. 

V těchto dnech jezdíte paní Pekarová Adamová v rámci předvolební kampaně po různých regionech. Jak se do ní promítá takzvaná kauza Dominika Feriho?

Nijak zvlášť. Myslím, že jsme tu situaci vyřešili politicky hned během týdne, kdy se ta kauza objevila. V řádu několika málo hodin Dominik rezignoval, jak na mandát, tak na kandidaturu ve volbách a záhy za několik dní vystoupil také ze strany, i když jsme ho vyzývali jen k přerušení členství do doby, než se vše podaří vyřešit. On se nakonec rozhodl k tomu radikálnějšímu kroku, což respektujeme a tím pádem jsou to věci, které jsou, nechci říct minulé, protože je to stále čerstvé, ale zkrátka z politického hlediska je to vyřešené.

Takže lidé se vás na to nijak neptají?

Myslím, že to zajímá víc lidi v Praze, než tady, když to řeknu z pohledu Moravskoslezského kraje a konkrétně Ostravy, kde teď jsem. Samozřejmě, občas se někdo zeptá, ale je to mnohem méně, než já bych čekala.

Vy jste původně reagovala tak, že pana Feriho znáte, považujete ho za svého přítele a věříte, že očistí své jméno. Pak se ale mohlo zdát, že jste otočila a přitvrdila…

Já bych to tak nenazývala. Myslím, že když někoho znáte mnoho let, tak se vám opravdu velmi těžce srovnává s tím šokem, který vám způsobí taková informace. Stále se bavíme o informacích, které jsou ne v rovině anonymních nařčení, ale samozřejmě je bereme velmi vážně a nebagatelizujeme je. Rozhodně to nejsou nařčení, která bychom brali jako nezávažná, naopak.

Logicky, když se něco takového dozvíte o své kolegyni nebo kolegovi, kterého znáte mnoho let, tak se asi umíte vžít do situace, že to pro vás není lehké zpracovat. I přesto, co vše se děje, tak nezavrhnu ta léta jen tak. Myslím, že tak jako každý jiný, tak i Dominik má právo na spravedlivé vyšetření v celé věci. Na spravedlivý soud, jestliže se na něj dostane. Stejně tak jako na to mají právo ty údajné oběti.

Znovu ale opakuji, že jsem přesvědčená, že jsme tu situaci opravdu vyřešili politicky velmi rychle. To u nás v politice v posledních letech i v případech, které jsou nejen korupčního charakteru, ale i střetu zájmu, nebo zavlečení syna na Krym a podobně u politické konkurence, není vůbec samozřejmé.

Pak je ale také ta rovina osobní…

Ano, samozřejmě. Velmi si přeji, aby se také věci neděly a v případě, že se udály, tak aby se nikdy neopakovaly a aby došlo k nějakému vyřešení i pro ty samotné údajné oběti. To je teď na prvním místě.

Když se vás zeptám jako ženy, která si přečetla taková obvinění vznesená na vašeho kolegu…co jste si pomyslela?

Samozřejmě to bylo nepříjemné a velmi nelehké čtení. To vůbec nezastírám a bylo to pro mě velmi šokující. Dominika znám několik let. Dokonce jsme spolu sdíleli kancelář a nikdy jsme u něj nezaznamenala takové chování, které je v tom článku Deníku N a Alarm.cz popisováno. Opravdu jsem u něj nikdy nic takového nezažila. Možná měl pro někoho příliš odvážný, drzý smysl pro humor, ale rozhodně jsem ho nezažila v situaci, kdy by někoho vyloženě urážel a podobné věci.

A když se vás zeptám jako Feriho stranické šéfky? I s ohledem na to, že jsme v nějaké fázi předvolební kampaně, kterou jste částečně stavěli i na nejmladším poslanci stávající Sněmovny a právě on měl koalici SPOLU přilákat i mladé voliče.

To stále platí. Chceme i nadále oslovovat prvovoliče i mladou generaci lidí. Kampaň bohužel musíme v tomto směru upravit tak, aby nestála už jen na Dominikovi, ale bude stát i nadále na mladých lidech, kterých máme na kandidátkách celou řadu ve všech krajích. Od začátku byla naše volební strategie taková, že se do ní zapojí mladí kandidáti. 

Pevně ale také věřím, že naši voliči na druhou stranu ocení, že když chceme po druhých, aby uměli vyvodit odpovědnost z činů, které, řekněme, nejsou v souladu se slušnou politikou, tak když se nás to také dotkne, i když výjimečně, ale přeci jen dotkne, tak že jsme schopni učinit totéž. Nekážeme vodu a pijeme víno.

Teď už je to osobní otázka Domika Feriho, nikoliv politická, protože politikem ani členem naší strany už není. V úterý budeme mít za něj novou posilu našeho poslaneckého klubu – paní Olgu Sommerovou, na kterou se moc těšíme.

Stihla jste už od té doby mluvit s Dominikem Ferim?

Byla jsem s ním v kontaktu, ale nerada bych to dál rozvíjela.

Snažil se Vám tu věc nějak vysvětlovat ze svého pohledu?

V tomto směru jsme spolu v kontaktu nebyli…

Kancelář, kterou jste spolu sdíleli, už vyklidil?

Ani nevím. Upřímně řečeno nemám tu informaci, nezkoumala jsem to, ale předpokládám, že ano.

Jak vlastně reagovali na celou kauzu zástupci ostatních stran koalice Spolu – tedy lidé z ODS a KDU-ČSL. Hrozil rozpad koalice?

Kolegové ocenili to naše velmi rychlé a promptní politické řešení. Teď samozřejmě řešíme, jakým způsobem upravíme kampaň. Že by se snad ale rozkymácela koalice SPOLU, to mohu jednoznačně vyvrátit. Pokračujeme dál ve spolupráci.

Cítila jste po přečtení toho článku a postupem času nějaký vztek, nebo zlost?

Ty pocity jsou samozřejmě smíšené. Nebudu se tvářit, že mě to nějak nemrzí, nešokovalo nebo, že jsem byla v pohodě.  Snažím se na to nahlížet podle systému, padni komu padni. Ale jak už řekla, je to pro mě o to těžší, že Dominika znám řadu let a seděla jsem s ním ve společné kanceláři. Nějakou dobu mi ještě potrvá se smířit a vyrovnat se s tím, že se jedná o mého kamaráda.

Video  Ovčáček se hlásí do TOP 09? Pekarová ho okamžitě vyhodila. Feri a spol lákají nové zájemce do strany  - YouTube.com/TOP 09
Video se připravuje ...

Zatím jste ho tedy ještě úplně nezavrhla?

Nezavrhuji lidi za to, že chybují. Chybovat je zkrátka lidské. A kdokoliv má už teď vynesen strašně rychlý soud, což mu neupírám, tak je potřeba mít na mysli, že každý člověk má právo na svou obhajobu, na svou nápravu. Myslím, že by bylo příliš snadné fungovat stylem pálení mostů. Měli bychom být schopni dávat lidem i druhou šanci.

V rámci TOP 09 jste neměli původně na věc shodný názor a i v rámci vedení to vřelo…

Úplně bych to takto neřekla. Nejčastěji to takto popisují lidé, kteří o tom moc nevědí. Samozřejmě tím byli šokovaní ostatní, stejně jako já…Pravda je, že se někteří dopustili ne úplně vhodných a rychlých reakcí, které byly vyneseny hned v vzápětí, co se celá kauza objevila…Na druhou stranu jako šéfka strany jsem se opakovaně omluvila za výroky, které mohly působit, že znevažují údajné oběti…

Myslíte teď na příklad i slova Karla Schwarzenberga, který mluvil například o pokryteckých orgiích?

Ano, za pana Schwarzenberga. Pan Czernin se také sám omluvil („děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami,“ řekl místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin pro Seznam zprávy. pozn. redakce) a tím je to za nás uzavřené a soustředíme se na kampaň.

Dostala jste se někdy do podobné situace, jako ty díky, dámy, které popisovaly své údajné zkušenosti s Dominikem Ferim?

Ano i já jsem se dostala do podobné situace, kterou jsem popsala před více, než rokem v jednom projektu Deníku N. Byla to situace jakéhosi sexuálního obtěžování. Myslím, že je dobré podpořit ženy v tom, aby se uměly ozvat v takovém momentě a nenechaly si líbit něco, co je jim nepříjemné, co je bez jejich souhlasu. Byť chápu, že to mnohdy není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Dominik Feri měl kandidovat v říjnových volbách v Praze ze čtvrtého místa. Na webu už jeho fotografie zmizela a zůstal jen vzkaz „bude doplněno.“ Kdy předpokládáte, že rozhodnete o náhradníkovi, či náhradnici?

Máme v našich stranických pravidlech, že se má touto věcí zabývat nejvyšší orgán strany, což Výkonný výbor, který se sejde v červnu někdy v prvních dvou týdnech a bude o této věci rozhodovat.

Video  Videoprofil Dominika Feriho  - CNC
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa