Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Faltýnek o uniklém diáři: Syn „jel“ v drogách, skončil ve vazbě. A sebral milion z trezoru?

Autor: simao, ČTK - 
7. dubna 2021
14:50

Jaroslav Faltýnek (ANO) se ve středu ve Sněmovně rozpovídal o svém diáři. Jeho pasáže nyní zveřejňují Seznam Zprávy, podle nichž záznamy ukazují na možné ovlivňování dotací a státních zakázek. Faltýnek po výzvách premiéra Andreje Babiše (ANO) vysvětloval některé části z diáře, které unikly na veřejnost. A dostal se i k temné minulosti své rodiny – drogové závislosti svého syna.

Faltýnkův diář, se kterým na světlo světa přišly Seznam Zprávy, obsahuje záznamy o schůzkách mocného muže hnutí ANO, které se dle serveru týkají byznysových záležitostí, obchodu a nikoli samotné politiky a sněmovního dění jako takového.

Právě ve Sněmovně během třetího čtení volebního zákona se však šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ujal slova hned na začátku schůze. A jal se vysvětlovat některé záležitosti, které opoziční představitelé označují mj. za „podivné kšeftíky“.

Policie by to měla prověřit, míní Faltýnek

Faltýnek uvedl, že nebude podávat trestní oznámení kvůli zveřejněným informacím na základě údajů z jeho starších diářů. Dle něj má jít o diáře z let 2015 a 2016, možná i z roku 2017. 

Soudí ale, že policie by měla záležitosti, o nichž píše server Seznam Zprávy, i okolnosti úniku údajů z diáře prošetřit. Týkají se například rozdělování sportovních dotací a údajného postupu při možném vzniku firmy ve Faltýnkově skrytém vlastnictví. Faltýnek zdůraznil, že nikdy nepodnikal a žádnou firmu nevlastnil ani skrytě.

„Chtěl bych moc poprosit, jestli by opravdu orgány činné v trestním řízení ty věci mohly prošetřit. Nebudu podávat trestní oznámení, to opravdu nemá smysl, ale orgány činné v trestním řízení přeci mají možnosti, jak prošetřit trestné činy, které se potenciálně mohly stát jak z mé strany, tak samozřejmě ze strany pana Kroupy a společnosti Seznam,“ řekl dnes Faltýnek na sněmovním plénu.

Faltýnek míní, že někdo, kdo měl přístup k jeho soukromým zápiskům, je ofotografoval a potom předal dál, případně je zpeněžil.

Syn na drogách

Poslance vyzval Faltýnek k debatě o tom, s kým se mohou jako zákonodárci potkávat, jestli třeba s voliči, podnikateli nebo lobbisty. „Já se potkávám se všemi, já to otevřeně přiznávám,“ poznamenal.

Otevřený však byl i směrem ke svým vlastním rodinným trablům. Faltýnek je od roku 2003 rozvedený, s exmanželkou má dva již dospělé syny Jiřího a Jaroslava. „Poznamenal jste si, že váš syn vás okradl, měl vám sebrat milion korun z trezoru. Co to bylo za peníze?“ předčítal Faltýnek ve Sněmovně z dotazu novináře Janka Kroupy.

„Já jsem odpověděl, že to je samozřejmě nesmysl, nicméně část pravdy na tom bohužel je. Měli jste, kolegyně, kolegové, někdy někdo dítě, které bralo drogy? Měli jste někdy někdo dítě, kolegyně, kolegové, které bralo drogy? Neměli. Je to deset let stará historie. Můj syn bohužel v tom jel, můj mladší syn, a víte, když se shání prostředky na drogy, tak je to jedno, kde se to vezme. Byl ve vazbě tři měsíce a já jsem šťastný, že se mi podařilo ho z toho prostě dostat,“ uvedl Faltýnek.

Ke svému synovi následně dodal: „Deset let je v pohodě, 35 roků, mám dva vnuky, funguje to a já jsem hrdý a šťastný, že se mi podařilo ho z toho dostat. Takže ano, tady pan Kroupa má částečně pravdu. Já jsem samozřejmě nikdy žádný trezor neměl v Prostějově, ale je mi z toho trošku smutno.“

Video  Faltýnek o úniku diáře i synovi na drogách: Ukradl mu milion z trezoru? A co skrytá firma?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Faltýnek lobboval za sportovní centrum

Faltýnek vedle toho během sněmovního proslovu připustil, že se zasazoval za výstavbu sportovního centra v Prostějově a obecně se zajímal o osud žádosti o dotaci na novou tělocvičnu v Jeseníku, a to na žádost starosty.

Faltýnek pochází právě z Prostějova, na plénu přitom mluvil i o pasáži, kdy ho podnikatel a Faltýnkův soused Miroslav Černošek měl žádat o „pohlídání dotace“.

Podle Faltýnka šlo o projekt prostějovského Národního sportovního centra.   „V Prostějově, kde já žiji, nebo mám tam trvalé bydliště skoro 60 roků, byl jsem 30 let radním a zastupitelem v Prostějově,“ uvedl Faltýnek. „Ano, přiznávám, že jsem lobboval za výstavbu tohoto sportovního centra. Mimochodem bydlím od něho zhruba 100 metrů vzdušnou čarou,“ poznamenal.

V minulosti čelil Faltýnek obvinění mj. i v dotační kauze Čapího hnízda, žalobce však jeho trestní stíhání v roce 2018 rušil.

Po říjnové kauze s návštěvou restaurace na Vyšehradě, kde se s ním sešel tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula, Faltýnek oficiálně skončil coby druhý muž ANO - odešel z postu 1. místopředsedy. Nadále však zastává funkci předsedy poslaneckého klubu.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

hafblaf ( 8. dubna 2021 18:18 )

hafblaf ( 7. dubna 2021 21:15 )

Pan Faltýnek je muž na svém místě, s panem Babišem dvojka k nezaplacení.

zkzkz ( 7. dubna 2021 20:53 )

gemino ( 7. dubna 2021 16:10 )

Co povídáš? Vždyť ANO je protikorupční strana a estébák vede "vládu odborníků". Všechno je jen kampáááň, program antibabiš, nic jiného nemáme😂😂😂

bullshit ( 7. dubna 2021 15:57 )

Mýlíš se, je to křišťálově čistý klenot

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa