Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Volby do Senátu: O čem dnes rozhodly hlasy voličů

Aktualizováno -
10. října 2020
15:52
Autor: mah - 
10. října 2020
14:00

Výsledky voleb do Senátu rozhodnou o tom, jestli si většinu a křeslo předsedy horní komory Parlamentu udrží ODS a Miloš Vystrčil, nebo zda budou mít největší klub Starostové a nezávislí. Kromě toho se v Pelhřimově rozhoduje o tom, zda po 24 letech usedne do senátorského křesla v obvodě někdo jiný, než Milan Štěch z ČSSD.  Stresu z druhého kola se naopak vyhnul Zbyněk Linhart (STAN), který již v prvním kole získal přízeň nadpoloviční části voličů.

Zůstane Vystrčil předsedou Senátu?

V Senátu měla před volbami největší zastoupení ODS, jejíž senátorský klub čítal 19 hlav. Starostové a nezávislí měli o jednoho senátora méně. Ve volbách ovšem nejvíce uspělo právě hnutí STAN. Obě strany přitom měly ve svých klubech i představitele jiných uskupení.

Předseda ODS Petr Fiala i předseda senátu Miloš Vystrčil po volbách Starostům pogratulovali k úspěchu. Fiala ovšem dodal, že doufá, aby se podařilo zajistit pokračování Vystrčila v čele horní komory.

Starostové přitom měli jednoho senátora jistého již po prvním kole, Zbyněk Linhartjej totiž vyhrál v Děčíně se ziskem přes 50 procent hlasů.

Blízko přitom měla k výhře v prvním kole i zástupkyně ODS. Miroslavě Němcové v Praze 1 totiž k výhře v prvním kole zbývalo méně než 1,5 procenta hlasů. Ta se ve druhém kole utkala se senátorem Václavem Hamplem (za KDU-ČSL a Zelené), který chtěl svůj mandát obhájit. Němcové se ovšem podařilo svůj úspěch z prvního kola obhájit.

ČSSD přijde o senátorský klub

Naopak již počtvrté svou pozici chtěl obhájit Milan Štěch. Představitel Sociální demokracie byl do Senátu poprvé zvolen před 24 lety při vzniku horní komory. Od té doby jej zatím nikdo nesesadil. Povedlo se to až  Jaroslavu Chalupskému ze Svobodných.

Strana tak zřejmě přijde o vlastní senátorský klub. Na ten je potřeba pět senátorů, ze současných třinácti zástupců ČSSD ovšem pouze tři svou pozici neobhajovali. Do druhého kola přitom proklouzli pouze tři zástupci sociálních demokratů. Kromě Štěcha v Pelhřimově postoupil do druhého kola i Michal Šmarda ve Žďáru nad Sázavou a Štěchův senátní kolega Radek Sušil v Karviné. Ani jeden z nich ovšem ve druhém kole neuspěl.

Všechny senátní souboje si projděte ZDE

Výsledky voleb do Senátu najdete ZDE

 

Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa