Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemana peskuje Schwarzenberg i Drahoš: Chce povinné volby, svůj zadek ale nezvedne

Autor: Jakub Veinlich - 
6. října 2020
05:05

Prezident Miloš Zeman nepřijde volit v druhém kole senátních voleb. Prý proto, že mu nepostoupil do finálového klání jeho kandidát. Je to přitom právě hlava státu, která prosazuje povinnou volební účast. V prvním kole voleb Zeman volil šéfa pražské motolské nemocnice Miloslava Ludvíka (ČSSD). Za to, že odmítá přijít k volbám, i za to, jak mluví o Senátu, se do hlavy státu pustili soupeři z finálových kol prezidentské volby Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Jiří Drahoš (za STAN). 

„Zvedněte zadky a jděte volit!“ apeloval na lidi Miloš Zeman před prvním kolem senátních voleb, které byly společně s volbami do krajských zastupitelstev.

„I když si myslím, že je Senát naprosto zbytečný, budu volit úspěšného ředitele velké nemocnice, protože si myslím, že v Senátu by měl být odborník na zdravotnictví,“ naznačil Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 necelý týden před volbami.

Volit na Prahu 13 přijel z Lán. Právě na Lužinách má totiž Zeman stále trvalé bydliště. V jeho obvodě definici „úspěšného ředitele velké nemocnice“ odpovídal kandidát ČSSD, bývalý ministr zdravotnictví a ředitel motolského špitálu Miloslav Ludvík.

Soupeři z opačného konce

Do druhého kola ale ani přes výzvy voličům Zeman svým hlasem nepřispěje. Ludvík totiž neuspěl a Zeman si nechce vybírat mezi úspěšnějšími kandidáty, kteří postoupili do druhého kola.

Video  Miloš Zeman volil  - Blesk
Video se připravuje ...

„Soupeří mezi sebou dva kandidáti z opačného názorového břehu,“ uvedl Zeman pro CNN Prima News. Řekl, že řediteli Knihovny Václava Havla Michaelu Žantovskému (TOP 09) nechce dávat polibek smrti, ale je podle něho o něco přijatelnější než Václav Láska (SEN 21). „Ale na druhé straně ne o tolik, abych ho šel volit,“ dodal prezident. 

Zeman razí: Ať jsou volby povinné 

Je to přitom právě Miloš Zeman, který je dlouhodobým zastáncem povinné volební účasti. Sám by nevoliče trestal například finančně.

„Mají-li mít občané práva, což je v pořádku, tak mají mít také povinnosti. Jednou z nich je účast ve volbách. Myslím, že pro každého občana by mělo být povinností, v případě jejího nesplnění za mírnou pokutu, jít k volbám a věnovat maximálně dvě hodiny svého vzácného času, aby vyjádřil svoji vůli,“ řekl prezident Miloš Zeman například v roce 2016 v rozhovoru pro Českou televizi.

V tom samém rozhovoru přitom Zeman také naznačoval, že si nikdy člověk nevybere stoprocentně a musí při volbách dělat určité ústupky.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Nikdy si nevybíráte největší dobro. Vybíráte si nejmenší zlo. Vzhledem k tomu, že v krajských volbách bude v průměru kandidovat deset, patnáct, možná dvacet uskupení, tak když si uděláte jakýsi žebříček, vždycky tam najdete nejlepší zlo. Netvrdím, že tam najdete největší dobro,“ řekl Zeman. Také proto to teď za neochotu přijít v pátek nebo v sobotu volit ve druhém kole senátních voleb slízává od ostatních. Kritikou nešetří ani jeho soupeři z obou finále prezidentských voleb. Tedy nynější poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09) a současný senátor Jiří Drahoš (za STAN).

Schwarzenberg: Zeman nechápe demokracii

„Prohlášení, že nepůjdu volit, protože se neprosadil kandidát, kterého jsem podporoval, je známkou nepochopení demokracie jako takové. A poněkud dětinské,“ pustil se do Zemana Schwarzenberg. Podle čestného předsedy TOP 09 nerespektuje Zeman vůli lidí. „Popravdě řečeno, kdybych nešel k volbám proto, že zcela nesouzním s názory žádného z kandidátů, tak bych šel k volbám asi tak jednou za deset let,“ rozvedl své prohlášení Schwarzenberg na sociální síti.

„Pan prezident svůj apel na to, aby lidé šli k volbám, patrně myslel asi tak, že mají jít volit jen ve chvíli, kdy jejich kandidát má šanci na úspěch, jinak si ta jeho vyjádření nedokážu vysvětlit,“ reagoval pro Blesk Zprávy Jiří Drahoš. „Čekal bych, že naopak řekne, že i když mu některý z kandidátů nesedí, tak k volbám půjde,“ dodal Drahoš, který se utkal se Zemanem ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2018.

Podle Drahoše totiž i Zeman mohl sice k volbám jít, ale zároveň nedat hlas nikomu. „Mohl do té urny klidně vhodit prázdnou obálku a nemusel volit nikoho. „Myslím, že je to jeho absolutní selhání,“ doplnil senátor.

Se Zemanem se Drahoš, logicky, jako člen horní komory parlamentu, neshodne ani v názoru na Senát jako takový. Zeman v nedělním vystoupení pro CNN Prima News zopakoval, že má k horní komoře „totálně záporný vztah“.

„Ty řeči, že je od panstva odložené šatstvo, svědčí jen o úrovni vyjadřování prezidenta republiky. Kdyby si prošel Senát objektivně a podíval se na to, kdo v něm působí, tak by zjistil, že je tu spousta ctihodných lékařů, odborníků, kteří rozhodně nevyrůstali v politice od svých 18 let,“ brání své kolegy Drahoš před Zemanovým výrokem, že Senát jsou „od panstva odložené šaty.“ „Jsou tam často lidé, kteří neuspěli v jiném typu voleb,“ nešetřil senátory Zeman.

„Ti lidé už mají něco za sebou, protože do Senátu může být někdo zvolen, až když je mu minimálně 40 let. Takže to je jen další hloupý bonmot prezidenta této země,“ dodal Drahoš. 

Drahoš by dnes způsob voleb do Senátu nijak neměnil. Je zastáncem současného dvoukolového hlasování. Stejně tak by ani nezaváděl povinnou volební účast.

Array

Druhé kolo už v pátek

Druhé kolo senátních voleb čeká voliče v 26 obvodech v pátek a v sobotu. Už ve středu budou smět opět ale volit lidé v karanténě, kteří přijedou na stanoviště drive in. V sobotu odpoledne tak budeme znát definitivní obsazení Senátu. Horní komora má 81 členů, senátorem může být zvolen občan České republiky starší 40 let. Mandát senátora trvá 6 let. Senátor nemůže být zároveň například soudcem nebo poslancem či prezidentem.

Doporučujeme
panda82 ( 10. října 2020 16:12 )

Konečně, že Piráti chtějí vzít volební právo sedmdesátníkům, aspoň už Schwarzenberk a Drahoš nebudou sát peníze daňových poplatníků, Zeman plat daruje, ti dva jenom vysávají , za svoji dutou hlavu

MastnaAlca ( 6. října 2020 14:35 )

Tak hlavně, že se nestydíš za několikrát soudem uznaného lháře a vlastizrádce!

jjusa2 ( 6. října 2020 13:27 )

A co ty Alco,ty už máš odmakáno a dávky už ti vzali dávno?Myslíš že tebe se ty netáhlo to perné týkat nebude??? Ále bude,bude se to týkat všech a ještě rádi budete vzpomínat na Babiše.

PPP150W ( 6. října 2020 13:02 )

Ano, máte pravdu. Ti dva "melou" o tom, že se prezident neúčastnil druhého kola voleb, při čemž "svůj" lid nabádal k opaku, tedy jít k volbám. Něco na tom nechápete?

MastnaAlca ( 6. října 2020 11:36 )

Santusáku, taková sebereflexe, tleskám!
"primitivum nabizi moznost predvest svou neomalenost"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa