Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V boji o Senát vyhrál Bek, Fischer i Hilšer. Kdo slavil úspěch a kdo propadl?

  • Autor: mah,ČTK - 
    13. 10. 2018
    16:00

    K Jiřímu Drahošovi (za STAN) a Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL) se ve 2. kole přidalo dalších 25 jmen nových senátorů. Drahoše doprovodí do horní komory také neúspěšní prezidentští kandidáti Marek Hilšer a Pavel Fischer. Naopak bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek nebo exministr Daniel Herman (oba KDU-ČSL) propadli. Podívejte se, kdo všechno uspěl a zasedne v Senátu.

  • 1.Sokolov - Balatka

    Kandidát na senátora TOP 09 Miroslav Balatka v prvním kole získal 28,74 procenta hlasů. Kandidát na senátora TOP 09 Miroslav Balatka v prvním kole získal 28,74 procenta hlasů. | TOP 09

    Novým senátorem za Sokolov se stal podle propočtu ČTK geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka (STAN). Ve druhém kole senátních voleb dnes porazil místostarostku Sokolova Renatu Oulehlovou (ANO). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo devět kandidátů.

    V prvním kole dalo Balatkovi hlas 28,74 procenta voličů. Oulehlová získala 25,72 procenta. Účast činila před týdnem 30,85 procenta.

    V roce 2012 zvítězil v obvodu Zdeněk Berka z ČSSD, který už senátorský mandát neobhajoval. Voleb se tehdy zúčastnilo rovněž devět kandidátů. Do druhého kola postoupil také Jiří Holan z KSČM. Tehdejší starosta Sokolova Berka v něm získal 56,68 procenta hlasů. Účast voličů byla před šesti lety v prvním kole 27,25 procenta a ve druhém 10,43 procenta.

    Výsledek druhého kola senátních voleb v Sokolově najdete ZDE

  • 2.Chomutov - Rabas

    Přemysl Rabas postoupil do druhého kola se ziskem 33,51 procenta hlasů. Přemysl Rabas postoupil do druhého kola se ziskem 33,51 procenta hlasů. | Blesk:Michal Protivansky

    Senátorem za Chomutov se stal podle propočtu ČTK ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (Senátor 21). Ve druhém kole senátních voleb porazil dnes lékařku Martinu Chodackou (ANO). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem devět kandidátů.

    V prvním kole získal Rabas 33,51 procenta hlasů. Chodacké dalo hlas 21,35 procenta voličů. Účast činila před týdnem 33,74 procenta.

    V senátních volbách v roce 2012 zvítězil na Chomutovsku Václav Homolka (KSČM). V letošních volbách mandát neobhájil, vypadl už v prvním kole. Před šesti lety získal Homolka ve druhém kole 59,62 procenta hlasů a porazil Rudolfa Kozáka z ČSSD. Voleb se tehdy zúčastnilo 12 kandidátů. Účast voličů byla před šesti lety v prvním kole 30,8 procenta a ve druhém 11,83 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Chomutově najdete ZDE

  • 3.Rokycany - Karpíšek

    Pavel Karpíšek (ODS) v prvním kole senátních voleb porazil současnou senátorku Miladu Emmerovou, když získal 28,55 procenta hlasů. Pavel Karpíšek (ODS) v prvním kole senátních voleb porazil současnou senátorku Miladu Emmerovou, když získal 28,55 procenta hlasů. | ODS

    Novým senátorem za Rokycansko se stal podle propočtu ČTK starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS). Ve druhém kole senátních voleb porazil dosavadní členku horní komory Miladu Emmerovou (ČSSD), která tedy mandát neobhájila. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

    V prvním kole získal Karpíšek 28,55 procenta hlasů. Emmerové dalo hlas 15,79 procenta voličů. Účast činila před týdnem 43,72 procenta.

    V senátních volbách v roce 2012 se o post senátora v obvodu Rokycany ucházelo sedm lidí. Emmerová tehdy porazila ve druhém kole komunistu Jiřího Valentu, když získala 54,79 procenta hlasů. Volební účast byla před šesti lety v prvním kole 36,27 procenta, v druhém kolem klesla na 13,94 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Rokycanech najdete ZDE

  • 4.Domažlice - Vilímec

    Vladislav Vilímec (ODS) porazil v Domažlicích v prvním kole současného senátora o pouhých šest hlasů. Vladislav Vilímec (ODS) porazil v Domažlicích v prvním kole současného senátora o pouhých šest hlasů. | ODS

    Senátorem za Domažlicko se stal podle propočtu ČTK místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec (ODS). Porazil v dnešním druhém kole senátních voleb dosavadního senátora Jana Látku (ČSSD), který tedy mandát neobhájil. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

    V prvním kole získal Vilímec 21,49 procenta hlasů. Látka za ním zaostal o dvě setiny procentního bodu, což představovalo šest hlasů. Účast činila před týdnem 44,53 procenta.

    V Domažlicích bylo v roce 2012 šest kandidátů. Látka tehdy získal ve druhém kole 51,56 procenta hlasů a porazil Rudolfa Salvetra z ODS. V prvním kole se senátních voleb účastnilo před šesti lety 37,11 procenta voličů, v druhém kole 22,73 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Domažlicích najdete ZDE

  • 5.České Budějovice - Faktor

    Senátorem za Českobudějovicko se stal podle propočtu ČTK podnikatel Ladislav Faktor, jenž se o křeslo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. Dosavadní senátor Jiří Šesták (za STAN) mandát v dnešním druhém kole senátních voleb neobhájil. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

    V prvním kole získal Faktor 41,05 procenta hlasů. Šestákovi dalo hlas 27,28 procenta voličů. Účast činila před týdnem 40,43 procenta.

    V roce 2012 se senátních voleb se zúčastnilo v obvodu České Budějovice rovněž osm kandidátů. Šesták tehdy získal ve druhém kole 54,99 procenta hlasů a porazil Jana Zahradníka z ODS. Účast v prvním kole činila před šesti lety 39,23 procenta, ve druhém kole 18,44 procenta.

    Výsledky druhého kola voleb v Českých Budějovicích najdete ZDE

  • 6.Praha 12 - Fischer

    Pavlu Fischerovi uteklo zvolení senátorem v prvním kole o necelá dvě procenta. Pavlu Fischerovi uteklo zvolení senátorem v prvním kole o necelá dvě procenta. | ČTK

    Novým senátorem za Prahu 12 se stal podle propočtu ČTK někdejší diplomat a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer, který se o místo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. V dnešním druhém kole senátních voleb porazil bývalou ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou (za Piráty). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

    V prvním kole získal Fischer 47,98 procenta hlasů. Tylové dalo hlas 16,1 procenta voličů. Účast činila před týdnem 48,67 procenta.

    Výsledek druhého kola senátních voleb v Praze 12 najdete ZDE

  • 7.Praha 8 - Wagenknecht

    První kolo na Praze 8 ovládl Lukáš Wagentnecht (Piráti) se ziskem 18,15 procenta hlasů. První kolo na Praze 8 ovládl Lukáš Wagentnecht (Piráti) se ziskem 18,15 procenta hlasů. | Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

    Novým senátorem za Prahu 8 se stal podle propočtu ČTK někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Ve druhém kole senátních voleb dnes porazil přednostu ortopedické kliniky nemocnice Na Bulovce Pavla Dungla (za TOP 09). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo 16 kandidátů.

    V prvním kole získal Wagenknecht 18,15 procenta hlasů. Dunglovi dalo hlas 15,29 procenta voličů. Účast činila před týdnem 44,58 procenta.

    V roce 2012 se účastnilo senátních voleb v Praze 8 celkem 12 kandidátů. Zvítězila tehdy Daniela Filipiová (ODS), letos už mandát neobhajovala. Filipiová získala před šesti lety ve druhém kole voleb 62,42 procenta hlasů a porazila Jiřího Dolejše (KSČM). V prvním kole tehdy činila účast 29,13 procenta, ve druhém 29,78 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Praze 8 najdete ZDE

  • 8.Praha 2 - Hilšer

    Na Praze 2 první kolo ovládl neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer, který získal 44,45 procenta hlasů. Na Praze 2 první kolo ovládl neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer, který získal 44,45 procenta hlasů. | ČTK

    Novým senátorem za Prahu 2 se stal podle propočtu ČTK bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu (MHS). Ve druhém kole senátních voleb dnes porazil dosavadního senátora Libora Michálka (za Piráty), který tedy v horní parlamentní komoře končí. O senátorské křeslo se v obvodu ucházelo celkem devět kandidátů.

    V prvním kole získal Hilšer 44,45 procenta hlasů. Michálkovi dalo hlas 15,57 procenta voličů. Účast činila před týdnem 43,47 procenta.

    V roce 2012 se účastnilo senátních voleb v Praze 2 celkem 13 kandidátů. Michálek tehdy získal ve druhém kole 74,39 procenta hlasů a porazil Stanislava Křečka z ČSSD. V prvním kole činila před šesti lety účast 27,66 procenta, ve druhém 19,07 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Praze 2 najdete ZDE

  • 9.Litoměřice - Chlupáč

    V prvním kole senátních voleb v Litoměřicích uspěl nejlépe Ladislav Chlupáč (ODS), který do druhého kola postoupil z prvního místa se ziskem 24,5 procenta hlasů. V prvním kole senátních voleb v Litoměřicích uspěl nejlépe Ladislav Chlupáč (ODS), který do druhého kola postoupil z prvního místa se ziskem 24,5 procenta hlasů. | ODS

    Senátorem za Litoměřice se podle propočtů ČTK stal litoměřický starosta Chlupáč (ODS). V druhém kole senátní volby dnes porazil lékaře Ondřeje Štěrbu (ANO). O křeslo v horní parlamentní komoře se v tomto obvodu letos ucházelo devět kandidátů. Chlupáč získal v prvním kole 24,50 procenta hlasů, Štěrba získal 19,53 procenta. Účast v prvním kole byla 42,2 procenta.

    Před šesti lety soupeřilo v senátních volbách na Litoměřicku deset kandidátů. Tehdy zvítězil lékař Hassan Mezian z ČSSD, který letos už nekandidoval. Ve druhém kole mu dalo 52,56 procenta zúčastněných voličů přednost před Jitkou Sachetovou z KSČM. V prvním kole k volbám přišlo 35,82 procenta voličů, ve druhém jich hlasovalo jen 16,84 procenta.

    Výsledky druhého kola senátnícho voleb v Litoměřicích najdete ZDE

  • 10.Teplice - Kubera

    Jaroslav Kubera (ODS) v prvním kole senátních voleb získal 41,81 procenta hlasů a o obhajobu tak musí zabojovat ve druhém kole. Jaroslav Kubera (ODS) v prvním kole senátních voleb získal 41,81 procenta hlasů a o obhajobu tak musí zabojovat ve druhém kole. | Blesk / Alexandr Malachovský

    Senátorské křeslo za volební obvod Teplice obhájil podle propočtů ČTK opět dosavadní senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). V dnešním druhém kole senátních voleb porazil ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana (Senátor 21). V prvním kole se o post senátora v tomto obvodu ucházelo devět kandidátů.

    V prvním kole získal Kubera 41,81 procenta hlasů, Bergman dostal 21,1 procenta hlasů. Účast v prvním kole byla 35,64 procenta.

    Kubera je senátorem již od roku 2000. V roce 2012 porazil v senátních volbách ve druhém kole Jaroslava Dubského z KSČM. Pro Kuberu tehdy hlasovalo 66,84 procenta voličů. V prvním kole byla tehdy volební účast 32,87 procenta a ve druhém 19,07 procenta. Voleb se tehdy zúčastnilo osm kandidátů.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Teplicích najdete ZDE

  • 11.Jablonec nad Nisou - Zeman

    V Jablonci nad Nisou svůj senátorský post obhajuje Jaroslav Zeman (ODS). Za obhajobou vykročil vítězstvím v prvním kole voleb, kde získal 34,31 procenta hlasů. V Jablonci nad Nisou svůj senátorský post obhajuje Jaroslav Zeman (ODS). Za obhajobou vykročil vítězstvím v prvním kole voleb, kde získal 34,31 procenta hlasů. | ODS

    Senátorské křeslo za Jablonec obhájil podle propočtu ČTK dosavadní senátor Jaroslav Zeman (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil právničku Michaelu Tejmlovou (Senátor 21). V tomto obvodu letos usilovalo o senátorský post sedm kandidátů. Zeman získal v prvním kole 34,31 procenta, Tejmlová 22,21 procenta hlasů. V prvním kole přišlo k volbám 44,38 procenta voličů.

    V senátních volbách v roce 2012 se o post senátora na Jablonecku ucházelo deset kandidátů. Zvítězil majitel společnosti Detoa a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman z ODS. Ve 2.kole pro něj hlasovalo 63,62 procenta zúčastněných voličů a porazil tehdejšího libereckého hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD). V prvním kole k volbám přišlo 37,07 procenta voličů, ve druhém jich hlasovalo 19,90 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Jablonci nad Nisou najdete ZDE

  • 12.Mladá Boleslav - Nwelati

    Primátor Mladé Boleslavi vyhrál ve městě i první kolo voleb do Senátu, když získal 33,86 procenta hlasů. Primátor Mladé Boleslavi vyhrál ve městě i první kolo voleb do Senátu, když získal 33,86 procenta hlasů. | Blesk - Rušinová Mária

    Senátorem za Mladou Boleslav se podle propočtů ČTK stal tamní primátor Raduan Nwelati (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil starostu Kosmonos Jiřího Müllera (ANO). V prvním kole získal Nwelati 33,86 procenta hlasů, Müller obdržel 17,9 procenta. Volební účast v letošním prvním kole představovala 45,66 procenta. O senátorské křeslo se letos v tomto obvodu ucházelo sedm kandidátů.

    Ve volbách v roce 2012 se o křeslo senátora v obvodu Mladá Boleslav ucházelo deset kandidátů. Zvítězil sociální demokrat Jaromír Jermář, který obhajoval mandát. Ve druhém kole získal 60,11 procenta hlasů a porazil Adolfa Beznosku z ODS. Účast voličů byla v prvním kole 39,97 procenta a ve druhém 26,57 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Mladé Boleslavi najdete ZDE

  • 13.Benešov - Hraba

    První kolo senátních voleb ovládl Zdeněk Hraba (STAN), pro kterého hlasovalo 20,93 procenta voličů. První kolo senátních voleb ovládl Zdeněk Hraba (STAN), pro kterého hlasovalo 20,93 procenta voličů. | STAN

    Senátorem za Benešovsko se podle propočtu ČTK stal místostarosta Říčan u Prahy Zdeněk Hraba (za STAN). V druhém kole senátní volby porazil politologa Jiřího Kozáka (ODS). V prvním kole získal Hraba 20,93 procenta hlasů, Kozák obdržel 17,29 procenta. K volbám v prvním kole přišlo letos 49,73 procenta voličů. O post senátora se letos ucházelo v tomto obvodu 11 kandidátů.

    Ve volbách v roce 2012 se o křeslo senátora na Benešovsku ucházelo 12 kandidátů. Zvítězil starosta Vlašimi Luděk Jeništa (za TOP 09/STAN), který v druhém kole se ziskem 55,05 procenta hlasů porazil Karla Šebka (ODS) obhajujícího mandát. Jeništa už letos mandát neobhajoval. Účast voličů byla tehdy v prvním kole 36,68 procenta a ve druhém 15,67 procenta.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Benešově najdete ZDE

  • 14.Chrudim - Tecl

    Kandidát ODS a Starostů Jan Tecl těsně ovládl první kolo senátních voleb v Chrudimi, když získal 15,44 procenta hlasů. Kandidát ODS a Starostů Jan Tecl těsně ovládl první kolo senátních voleb v Chrudimi, když získal 15,44 procenta hlasů. | ČTK

    Senátorem za Chrudimsko bude podle propočtů ČTK starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS). V dnešním druhém kole senátních voleb porazil exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). O post senátora se v tomto obvodu letos ucházelo 14 kandidátů. Tecl získal v prvním kole 15,44 procenta hlasů, Herman 15,13 procenta. Volební účast v prvním kole byla 46,93 procenta.

    V senátních volbách v roce 2012 zvítězil na Chrudimsku Jan Veleba (SPO), který v druhém kole se ziskem 59,73 procenta hlasů porazil Tomáše Škaryda (ČSSD). Voleb se tehdy zúčastnilo deset kandidátů. Veleba už letos nekandidoval.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Chrudimi najdete ZDE

  • 15.Náchod - Červíček

    Bělobrádka vyzve Martin Červíček, který za lidoveckým předsedou zaostal jen o několik desítek hlasů. Bělobrádka vyzve Martin Červíček, který za lidoveckým předsedou zaostal jen o několik desítek hlasů. | Reprofoto ODS

    Senátorem za Náchodsko se podle propočtu ČTK stal bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. V prvním kole získal Bělobrádek 26,62 procenta hlasů, Červíček dostal 26,49 procenta. Volební účast v prvním kole byla 46,58 procenta. O křeslo v Senátu se v tomto obvodu letos ucházelo šest kandidátů.

    V senátních volbách v roce 2012 zvítězil na Náchodsku tehdejší hejtman Lubomír Franc (ČSSD), který už letos nekandidoval. Ve druhém kole získal 61,82 procenta hlasů a porazil Soňu Markovou (KSČM). Volební účast v prvním kole byla 38,17 procenta, ve druhém kole klesla na 15,38 procenta. Voleb se tehdy účastnilo 11 kandidátů.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Náchodě najdete ZDE

  • 16.Svitavy - Kortyš

    První kolo senátních voleb ve Svitavách ovládl Michal Kortyš z ODS, který získal 24,73 procenta hlasů. První kolo senátních voleb ve Svitavách ovládl Michal Kortyš z ODS, který získal 24,73 procenta hlasů. | ČTK

    Senátorem za Svitavsko bude podle propočtu ČTK náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil exposlance ČSSD Pavla Havíře. V prvním kole získal Kortyš 24,73 procenta hlasů, Havíř obdržel 20,76 procenta hlasů. O místo v Senátu usilovalo v tomto obvodu letos devět kandidátů.

    Senátorem za obvod Svitavy se stal před šesti lety Radko Martínek (ČSSD). Letos už funkci neobhajoval. V druhém kole mu tehdy dalo 69,71 procent hlasujících přednost před Zuzkou Bebarovou Rujbrovou z KSČM. Na Svitavsku se tehdy o senátorské křeslo ucházelo sedm kandidátů.

    Výsledky druhého kola senátních voleb ve Svitavách najdete ZDE

  • 17.Třebíč - Žáková

    První kolo senátních voleb v Třebíči vyhrála s přehledem Hana Žáková (STAN, když získala bezmála dvakrát víc hlasů, než druhý kandidát v pořadí. První kolo senátních voleb v Třebíči vyhrála s přehledem Hana Žáková (STAN, když získala bezmála dvakrát víc hlasů, než druhý kandidát v pořadí. | STAN

    Senátorkou za Třebíčsko se stala podle propočtu ČTK starostka Koněšína Hana Žáková (STAN). Ve finále dnes porazila notáře Miroslava Michálka (ANO). Vyhrála nad ním už před týdnem v prvním kole, stejně jako nad dalšími sedmi kandidáty.

    Žáková byla favoritkou, v prvním kole dostala 28,49 procenta hlasů. Druhý Michálek postoupil díky 14,77 procenta získaným hlasům.

    Nová senátorka v horní komoře nahradí někdejšího ministra vnitra a dosavadního předsedu senátního výboru pro zahraničí obranu a bezpečnost Františka Bublana (za ČSSD), který už letos mandát neobhajoval. Bublan při předchozích volbách v roce 2012 porazil Josefa Zahradníčka (KSČM). Ve druhém kole tehdy hlasovalo 20,81 procenta voličů.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Třebíči najdete ZDE

  • 18.Břeclav - Koštial

    První kolo senátních voleb v Břeclavi ovládl se ziskem 27,11 procenta hlasů Rostislav Koštial (ODS). První kolo senátních voleb v Břeclavi ovládl se ziskem 27,11 procenta hlasů Rostislav Koštial (ODS). | ODS

    Novým senátorem za Břeclavsko bude mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS). V souboji vinařů dnes porazil podle propočtu ČTK sommeliéra Libora Nazarčuka (ANO) z Břeclavi.

    Koštial vyhrál už před týdnem první volební kolo, v němž získal 27,11 procenta hlasů. Druhý Nazarčuk byl zvolen hlasy 20,67 procenta voličů. Celkem se v obvodu o zvolení ucházelo sedm kandidátů.

    Mikulovský starosta v Senátu obsadí místo po Janu Hajdovi z ČSSD, který letos v únoru zemřel. Hajda před šesti lety obhájil mandát, když zvítězil nad Zdeňkem Tesaříkem z KSČM.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Břeclavi najdete ZDE

  • 19.Brno-město - Bek

    Mikuláš Bek s podporou široké koalice stran ovládl první kolo senátních voleb v Brně se ziskem 38,17 procenta hlasů. Mikuláš Bek s podporou široké koalice stran ovládl první kolo senátních voleb v Brně se ziskem 38,17 procenta hlasů. | Foto Blesk - Michal Protivanský

    Novým brněnským senátorem se dnes podle propočtů ČTK stal rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (za STAN). Ve finále podle očekávání porazil bývalého ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého (ANO).

    Bek, kterého podporovala také ODS, TOP 09 a Zelení, vyhrál s přehledem už první volební kolo se ziskem 38,17 procenta. Ostrého do finále vyslaly hlasy 18,7 procenta voličů. Těsně třetí skončil kadeřník a jáhen Jan Špilar (za KDU-ČSL), který před závěrečným duelem podpořil Beka.

    Rektor Bek v Senátu nahradí bývalou ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou (za Zelené), která už nekandidovala.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Brně najdete ZDE

  • 20.Prostějov - Chalánková

    Sekaninovou vyzve jako nezávislá kandidátka bývalá poslankyně Jitka Chalánková, která do druhého kola senátních voleb postoupila díky zisku 12,68 procenta. Sekaninovou vyzve jako nezávislá kandidátka bývalá poslankyně Jitka Chalánková, která do druhého kola senátních voleb postoupila díky zisku 12,68 procenta. | David Malík

    Novou senátorkou za Prostějovsko byla zvolena podle propočtů ČTK bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Ve finále dnes porazila dosavadní senátorku ČSSD Boženu Sekaninovou.

    Vítězkou prvního kola byla Sekaninová, získala 18,68 procenta hlasů, druhá Chalánková 12,68 procenta voličů. Od třetí Ireny Blažkové (ANO) ji dělilo pouhých pět hlasů. Není proto vyloučeno, že volby na Prostějovsku budou zpochybněny u Nejvyššího správního soudu.

    Sekaninová na Prostějovsku vyhrála už dvakrát, před šesti lety porazila Jaroslava Šlambora z KSČM se ziskem 73,3 procenta hlasů.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Prostějově najdete ZDE

  • 21.Šumperk - Adámek

    V Šumperku v prvním kole zvítězil Miroslav Adámek (ANO) před současným lidoveckým senátorem, když získal 29,21 procenta hlasů. V Šumperku v prvním kole zvítězil Miroslav Adámek (ANO) před současným lidoveckým senátorem, když získal 29,21 procenta hlasů. | ANO

    Novým senátorem za Šumpersko byl zvolen ředitel šumperské nestátní neziskové organizace Pontis Miroslav Adámek (ANO). Podle propočtu ČTK porazil dosavadního senátora a šumperského starostu Zdeňka Brože (za KDU-ČSL).

    Adámek vyhrál už první kolo voleb před týdnem, v němž získal 29,21 procenta hlasů. Druhý Brož dostal hlasy 20,46 procenta voličů a porazil další čtyři vyzyvatele.

    Před šesti lety v šumperském obvodu zaregistrovali úředníci osm zájemců o senátní křeslo. Brož tehdy ve finále porazil někdejšího předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Šumperku najdete ZDE

  • 22.Opava - Pavera

    V Opavě první kolo ovládl bývalý poslanec Herbert Pavera (TOP 09), který získal 36,27 procenta hlasů. V Opavě první kolo ovládl bývalý poslanec Herbert Pavera (TOP 09), který získal 36,27 procenta hlasů. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

    Novým senátorem za Opavsko se podle propočtu ČTK stal starosta Bolatic a bývalý poslanec Herbert Pavera (TOP 09). Ve finále dnes porazil učitelku Simonu Horákovou (ANO).

    Pavera už v prvním kole získal 36,27 procenta hlasů, druhá Horáková dostala 21,54 procenta voličů. Vyplývá to z výsledků sčítání na www.volby.cz.

    V senátních volbách v roce 2012 zvítězil na Opavsku Vladimír Plaček (ČSSD). Mandát chtěl obhajovat, ale v srpnu náhle zemřel. Před šesti lety Plaček získal 62,23 procenta hlasů a porazil Václava Vlčka (ODS).

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Opavě najdete ZDE

  • 23.Ostrava-město - Sulovský

    1769738:full:true:true

    Ostravským senátorem bude podle propočtu ČTK nadále horolezec a podnikatel Leopold Sulovský (Ostravak). Ve finále dnes porazil majitele cukrárny Ivo Gondeka (ANO)

    Sulovský v prvním kole získal 24,82 procenta hlasů, druhý Gondek dostal 19,19 procenta voličů.

    Letos musel Sulovský porazit osm protikandidátů, před šesti lety jich proti němu stálo šest. Tehdy ve druhém kole Sulovský získal 58,52 procenta hlasů a porazil Karla Sibinského z ČSSD

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Ostravě najdete ZDE

  • 24.Karviná - Vícha

    V Karviné chce svůj post uhájit Petr Vícha (ČSSD), ve druhém kole ho čeká stejná soupeřka jako před šesti lety. V Karviné chce svůj post uhájit Petr Vícha (ČSSD), ve druhém kole ho čeká stejná soupeřka jako před šesti lety. | ČSSD

    Bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD) byl podle propočtu ČTK opět zvolen členem horní komory parlamentu. Předseda klubu sociálnědemokratických senátorů dnes ve finále znovu porazil někdejší poslankyni a bývalou havířovskou primátorku Miladu Halíkovou (KSČM).

    Favorizovaný Vícha už v před týdnem v prvním volebním kole získal 36,72 procenta hlasů, druhá Halíková dostala 16,45 procenta voličů.

    Vícha byl senátorem zvolen už potřetí za sebou, v Senátu je od roku 2006. Před šesti lety porazil Halíkovou se ziskem 59,70 procenta hlasů v jejich prvním vzájemném senátorském duelu. Halíková se do Senátu nedostala ani na třetí pokus, poprvé kandidovala v roce 2000. Komunisté tak její prohrou ztratili naději na udržení alespoň jednoho senátorského křesla.

    Výsledky druhého kola senátních voleb v Karviné najdete ZDE

  • 25.Zlín - Kunčar

    Ve Zlíně vykročil za obhajobou lidovec Patrik Kunčar, který v prvním kole získal 33,39 procenta hlasů. Ve Zlíně vykročil za obhajobou lidovec Patrik Kunčar, který v prvním kole získal 33,39 procenta hlasů. | KDU-ČSL

    Zlínským senátorem zůstane podle propočtů ČTK uherskobrodský starosta Kunčar (KDU-ČSL). Ve finále porazil zlínského exhejtmana Lukáše(za Soukromníky).

    Kunčar se před druhým kolem dočkal veřejné podpory od bývalé senátorky Jany Juřenčákové (Realisté), která v letošních volbách skončila třetí. Lukáše pak podporoval Radek Henner, který kandidoval za SPD, nebo bývalý hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

    Výsledky druhého kola senátních voleb ve Zlíně najdete ZDE

    Více o druhém kole senátních voleb najdete ZDE

Doporučujeme
Ab1234cd4321 ( 13. října 2018 19:06 )

 Ten herman ukradl pulmiliardy z prasecaku v letech a ještě má drzost kandidovat.

dragomira ( 13. října 2018 18:27 )

:Žijeme v éře obrovské lži, falši, pretvařce, nenažranosti a sobecké bezcitnosti od těch co mají mamon, mafii, moc a vládnou... Škoda dalších slov

dragomira ( 13. října 2018 18:13 )

Volilo 18% primitivů protože dalších 82% normálních má svědomí a rozum a debilové jako ty se radují

cezar8 ( 13. října 2018 17:17 )

Já bych senát zrušil úplně celý. Není to instituce, která má v ČR opodstatnění. Jen tím, že musí kontrasignovat některé dokumenty, si zabezpečili své velmi výnosné koryta.....

marcelinka007 ( 13. října 2018 17:06 )

Volební účast se pohybovala mezi 10 až 15 procenty....tak to je tedy výhra.Strašně jsem se musela smát nad titulky...ODS vyhrála na celé čáře ..ha ha výhra 10%...tak to je tedy úspěch. Spíš by se všichni politici měli zeptat a zamyslet nad tím, proč šlo volit tak málo lidí...není to třeba tím, že už mají těch podvodů a lhaní v politice dost a nikomu nevěří a všech mají plné zuby????Volit šli jen skalní příznivci ODS, aby uhájili koryta pro svou stranu. Já nešla proto, že jsem zjistila, ať volím tu nebo jinou stranu, stanou se z nich stejní nenažranci a zloději , jako z těch předešlých. Akorát mají všichni před volbami hubu plnou slibů, ale když se dostanou ke korytům, tak skutek utek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa