Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volební lístky budou až u uren. A víme, kdy se mohou volby o týden zdržet

Autor: Jakub Veinlich - 
6. října 2020
12:07

Volební lístky pro druhé kolo senátních voleb nikomu do schránky nepřijdou. Úřady by totiž nestihly zajistit jejich roznos. Druhé kolo voleb se totiž koná jen týden po kole prvním. Břeclavská tiskárna má proto co dělat, aby stihla lístky vůbec vytisknout. Absence kandidátek přímo v domovních schránkách přitom podle politologa snižuje volební účast.

Výsledky voleb do Senátu najdete ZDE >>>

Ve 26 obvodech půjdou lidé opět k volbám. Oproti minulému týdnu mají nečekaně klid už na Děčínsku. Zbyněk Linhart totiž získal více než polovinu hlasů už v prvním kole. V ostatních obvodech budou lidé vybírat senátora v kole druhém. Kdo získá víc hlasů, tomu se otevře cesta do Senátu.

„Hlasovací lístky pro druhé kolo voleb již voliči nebudou dodány předem, ale volič je obdrží přímo ve volební místnosti ve dny voleb,“ píše v metodice pro hlasování ve volbách do horní komory Parlamentu Ministerstvo vnitra.

Volební lístky už několik let tiskne pro stát břeclavská tiskárna Moraviapress, která má smlouvu se státem až do roku 2024 a měla by za celé toto období inkasovat zhruba 420 milionů korun.

„To že lidé nedostanou lístky k hlasování do schránek, vede samozřejmě k nižší volební účasti,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček.

V roce 1996 se volby do Senátu konaly vůbec poprvé. Ve druhém kole byla volební účast 30,63 procenta - historicky nejvyšší volební účast v řádných volbách ve druhém kole pak byla v roce 2002 – dosáhla 32,55 %. Naopak zatím nejnižší počet voličů přilákali politici k volebním urnám při volbách 2016 ve druhém kole volilo jen 15,38 oprávněných voličů.

 
Rok účast ve 2. kole v %
1996 30,63
1998 20,36
2000 21,56
2002 32,55
2004 18,41
2006 20,73

2008

29,85
2010 24,64
2012 18,60
2014 16,69
2016 15,38
2018 16,49

                                                        zdroj dat: volby.cz


„Senát sice pracuje, ale pracuje klidněji, věcněji, než lidé předpokládali, více ctí osobnosti, a tím je pro mnohé neviditelný a mnozí lidé ani nevědí skutečné kompetence senátorů a senátorek, ani to, jak jsou potřební pro kvalitu zákonů, případně vyvažování Poslanecké sněmovny,“
vyjmenoval některé důvody nízké účasti ve druhém kole Kubáček. Na stále nižší volební účasti se podle Kubáčka podepisuje nejen absence volebních lístků ve schránkách, ale také špatná pověst politiky a to, že lidé stále čekají od Senátu trochu něco jiného, než dostávají.

„Lidé to proto vnímají jako nepodstatnou a nedůležitou volbu, a proto prostě nechodí,“ dodal.

Video  Takhle se tisknou volební lístky: Padne na ně 600 tun papíru. (2017)  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

I z toho důvodu možná někteří politici mluví ať už o zrušení Senátu, nebo alespoň o změně systému voleb do horní komory Parlamentu. V minulosti například navrhovali takzvaný australský model.

Ten je jednokolový, kandidáti jsou napsaní na jednom hlasovacím lístku za sebou a k nim připisují číslice a seřazují si vlastní preference. U kandidáta, kterého chtějí poslat do senátu, napíšou jedničku, dalšímu dvojku a toho koho upřednostňují nejméně, napíšou třeba číslo devět – jestliže v daném obvodu kandiduje právě devět kandidátů.

Návrh 14 senátorů z roku 2018 ovšem horní komora Parlamentu odmítla.

Pokud by některý z kandidátů dostal nadpoloviční většinu hned v prvním kole, automaticky by se stal senátorem.

V každém kole počítání se vyřadí kandidát s nejméně hlasy a hlasy pro něj se přerozdělí kandidátům, pro které voliči hlasovali v dalším pořadí. To se děje tak dlouho, dokud některý kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů, případně více hlasů z posledních dvou nejúspěšnějších kandidátů," uvedli tehdy Senátoři ve svém návrhu.

„Tato varianta není špatná, ale já bych šel ještě dál. V situaci, kdy máme permanentní volby – doslova každý rok až do roku 2027, tak je namístě, jestli některé volby neubrat, nebo nesjednotit v podobném termínu,“ říká k návrhu politolog Kubáček.

Jedním z možných sjednocení přitom vidí například zavést volby na pražský magistrát stejně s volbami do krajů. „Tím pádem by se nestávalo, že část Pražanů má najednou hned troje volby – tak jako letos, kdy volili právě do Senátu, do obecních zastupitelstev a ještě na Magistrát,“ míní politolog.

A další úpravu by viděl ve výběru zástupců v Senátu. „Zvolení hejtmani a radní, nebo zastupitelé by vysílali podle velikosti a lidnatosti kraje do Senátu určitý počet svých zástupců,“ navrhuje Kubáček s tím, že se Senát najednou proměnil v regionální komoru, a ušetřilo by se za volby. „Mimochodem voliči už tak dnes volí, když se podíváme, tak ve volbách do Senátu vítězí většinou regionální starostové, nebo regionální osobnosti,“ doplnil.

Podobný systém už dnes funguje například v Rakousku nebo Německu. „Upřímně řečeno se ale podle mého žádné změny v dohledné době nedočkáme,“ uzavřel Kubáček.

Senát má 81 senátorů a každé dva roky se obměňuje jedna třetina z nich – tedy ve 27 obvodech. Aby mohl některý kandidát zvítězit hned v prvním kole – musí získat více než 50 % hlasů – tak jako se to letos povedlo Zbyňkovi Linhartovi.

Pokud nikdo nadpoloviční většinu hlasů v daném obvodu nezíská, postupují do dalšího kola dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola. Druhé kolo se koná hned o týden později. Nyní je to tedy 9. a 10. října.

Volební zákony ale počítají také s výjimkami. A druhé kolo se tak může konat ve výjimečných případech také až dva týdny po kole prvním.

„Jestliže před druhým kolem voleb ve volebním obvodu se kandidát své kandidatury vzdá, pozbude práva být volen nebo zemře, postupuje do druhého kola voleb kandidát, který se v prvním kole voleb v konečném pořadí umístil na třetím místě; v takovém případě se druhé kolo koná třináctý den po ukončení hlasování v prvním kole,“ píše se v metodice pro letošní volby, kterou má na svých webových stránkách vyvěšené ministerstvo vnitra.

Jak správně volit?

  • Volební lístky dostanete až ve volební místnosti
  • Prokázat se musíte platným dokladem totožnosti – občanským průkazem nebo pasem
  • Za plentou vložíte do obálky, kterou dostanete od volební komise jen jeden hlasovací lístek
  • Obálku s jedním lístkem vhodíte do volební urny
  • Po předešlém dojednání za vámi může přijít také volební komise s přenosnou volební urnou

Volit se může ve druhém kole voleb v pátek 9. října od 14:00 do 22 hodin a v sobotu 10. října pak od 8:00 do 14 hodin.

Pokud by ve druhém kole dostali oba kandidáti stejný počet hlasů, pak o tom, kdo bude senátorem, rozhodne los.  

Druhé kolo senátních voleb můžete sledovat ZDE

Více o druhém kole čtěte ZDE

Doporučujeme
rapid15 ( 6. října 2020 13:52 )

Nemyslím si, že by Pražákům vadilo, že mají i troje volby.Naopak, půjdou rádi.
Včera paní Němcová uvedla na dotaz, čemu se chce jako senátorka věnovat, že prý to bude možná pro mnohé překvapivé, ale že kultuře, pokud tam tedy bude místo
Důležité je správně zacílit na tu správnou pražskou voličskou základnu . Slibem nezarmoutíš
No, a pokud by tam volné místo nedejbože nakonec nebylo,tak myslím, že určitě vezme cokoliv jiného .

zada ( 12. října 2018 13:51 )

No bodejť by to šlo změnit, když vám to páni politici vyhovuje.Po volbách z výsledků uvaříte tak hnusnou kaši, že se to nedá další 4 roky jíst. Ono nejde nic vlastně rychle, ani ten letní čas změnit. Proč taky, že!. Podle mého dědy : když se nechce tak nejde nikdy nic, když se chcem jde všechno. Vážení politici - Hitlera na vás, změna by byla do 24 hodin , jen by dal rozkaz - kdo pamatuje ví o čem mluvím . Volby ke korytům do senátu - fraška!!!

jana999 ( 12. října 2018 09:14 )

jenže to by se nemohli volby manipulovat, v jeden den by ty urny byly pod neustálou kontrolou členů komise, kdyby jste pak chtěl přidat někomu hlasy, to by takový blbec jako novotný nemohl vyhrát

egyptanka ( 12. října 2018 09:07 )

Senát je zbytečné odkladiště zoufalců co jinak neuspěli. Hlavně nějaké koryto že? Volby k ničemu. Je hezké počasí,půjdu na procházku.

bigscrotum ( 12. října 2018 07:48 )

Senát chodí volit jen absolutní zoufalci a primitivní vygumovany mozci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa