Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Petr Nečas: Kdybych Pospíšila nevyhodil z vlády, v Plzni bychom nevyhráli

Video se připravuje ...
13. října 2012
17:23

Je to železné pravidlo, říká Petr Nečas na debakl pravice v krajských volbách. Nejsilnější vládní strana v krajích nikdy neuspěje. Jedinou výjimkou je Plzeňský kraj. Tam stranu vede oblíbený Jiří Pospíšil, kterého Nečas v červnu nečekaně odstranil z křesla ministra spravedlnosti.

"Potvrzuje se železné pravidlo, že vládní strana, která nese největší zodpovědnost, za to platí v krajských volbách," řekl Petr Nečas na tiskové konferenci v době, kdy bylo jasné, že pravice dostala u krajských voleb znovu pořádný výprask. Uvedl, že na neśpěchu se může podílet i nejednotnost uvnitř ODS. "Je vidět, že doma zůstali především pravicoví voliči, kteří mohou být znechuceni. Voliči ODS nám odpouštějí mnohé. Neodpouští však nejednotnost a rozhádanost uvnitř strany," přiznal. Na výsledcích se podle něj mohly odrazit i vyšetřované korupční aféry. Dodal ale, že se o boji proti korupci konečně nejen mluví.

Podle premiéra jsou výsledky voleb prohrou hlavně pro ČSSD. "Přestože se 8 let skrývá v opozici a není nucena dělat žádné nepopulární kroky, získala pouhých 25 %," uvedl Nečas.

Nepohodlný Pospíšil jediný z ODS uspěl

Jediný úspěch ODS zaznamenala v Plzeňském kraji. Premiér Nečas se nebál naznačit, že je to v podstatě jeho zásluha. "Jiřímu Pospíšilovi gratuluji. Kdyby byl ve vládě, nemohl by být lídrem v Plzeňském kraji a zřejmě bychom tam takto neuspěli," řekl několik měsíců poté, co Pospíšila nečekaně z vlády vyhodil.

nojasne ( 16. října 2012 09:25 )

Pokud chce ODS vyhrát volby, musí vyměnit 80% členské základny.

nojasne ( 16. října 2012 09:23 )

Soudruhu Nečasi, vy jste úplně, ale opravdu úplně blbeej. Pravicoví voliči nejsou znechuceni nejednotností strany, jsou schopni skousnout i vaše zmatené reformy. Ale je jim na blitíí z lidí, jako je Vondra, Drobil, Bém, Blažek, Benda, Štastný, Kuba, Stráský, Kocourek, Bendl, Řebíček či Dalík. Dříve vám házeli hlas, protože u socanů to bylo nastejno a ti ještě navíc blekotali nesmysly. Jenže vy jste hlasy voličů nepochopili jako menší zlo, ale jako bezvýhradnou podporu ODS jako celku. Takže teď vám dali vaši voliči pořádnou pecku do palice, jenže vám se v ní stejně nerozsvítilo. Snad si nemyslíte, že Pospíšil vyhrál proto, že v Plzeňském kraji lépe chápou vládní reformy.

krat5 ( 15. října 2012 11:20 )

To je snad pouze akademická otázka. Odpověď zná 99% občanů této republiky.

krat5 ( 15. října 2012 11:17 )

Ten Nečas by se měl jít už definitivně přihlásit do Bohnic. Jsem v minulosti pravicový volič a schválně jsem volila ČSSD. Oni nezůstali pravicový voliči doma, oni už vás s Kalouskem mají lidi plný zuby a už ty vaše ksichty nechtěji vidět, proto takhle dopadnou i budoucí volby do parlamentu. A že vyhrál Pospíšil je jenom důkaz toho co si myslí vyliči o Nečasovi. V žádném případě to není jeho zásluha, jak se snaží odůvodnit jeho výhru v Plzni. Ta Kalouskova figurka si fakt nevidí do huby.

hejhej ( 14. října 2012 20:03 )

Velice trapný argument Nečase.Raději by měl mlčet,mluví hloupě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa