Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ONLINE: Prezident Pavel se motorky vzdát nechce. A promluvil o povolební komunikaci s Babišem

Aktualizováno -
29. ledna 2023
20:22
Autor: ČTK, simao, for, vja, trm, Mii - 
28. ledna 2023
14:05

Je rozhodnuto, Petr Pavel vyhrál boj o Hrad! V nedělním rozhovoru na Nově promluvil o povolební komunikaci s Andrejem Babišem, návštěvě Zuzany Čaputové či o tom, že by se rád i jako prezident projel na motorce. „Pokud mohl prezident Klaus jezdit na lyžích po sjezdovkách, proč by nemohl prezident Pavel jezdit na motorce po silnicích,“ uvedl Pavel. „Václav Havel rád řídil auta a taky byl občas vidět za volantem,“ doplnil Pavel. Dění kolem přímé volby hlavy státu sledujeme na Blesk.cz online.

Prezidentské volby 2023
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

20:38
29. 1. 2023

„Já jsem viděl třeba přínos Miloše Zemana v tom, jak jezdil především ve svém 1. volebním období po krajích, i když ta forma byla tak trochu jako carský dvůr, když jela obrovská kolona do kraje, tam červené koberce, velké dary a spousta oficialit. Každopádně pravidelné návštěvy prezidenta v krajích dávají smysl, protože prezident by měl mít přehled o tom, jak se žije v podhradí a nejen na Hradě, měl by vědět, co lidi trápí, měl by znát problémy jednotlivých krajů tak, aby na ně potom mohl reagovat při jednání s vládou a nebo odborníky. A v tom bych určitě rád pokračoval, i když mnohem méně formálním způsobem, než to dělal Miloš Zeman,“ poznamenal na Nově Petr Pavel.

Také řekl, že se s ním chce Miloš Zeman mluvit ohledně prezidentského údělu. „Nevím, co tím má zrovna na mysli,“ usmál se Petr Pavel s tím, že si se Zemanem rád promluví, přinejmenším to považuje za slušnost. Termín zatím domluvený nemají, vyjít vstříc s návrhem by podle něj měla prezidentská kancelář. „Organizační popud by měl vzejít z jejich strany,“ uvedl Pavel. 

20:38
29. 1. 2023

Petr Pavel dnes hovořil s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Oba mu především gratulovali, řekl dnes večer na TV Nova. „Potěšilo mě, že oba vyjádřili podporu a radost, že jsem vyhrál volby zrovna já, oba mi dali reference k minulosti, čímž dali najevo, že vědí, co mám za sebou,“ uvedl. 

O sankcích proti Rusku se Zelenským Pavel nehovořil, protože se připravuje desátý sankční balíček EU. Považuje proto za předčasné projednávat sankce na dvoustranné úrovni. 

Zelenskyj i Leyenová také vyjádřili přání, aby se nový český prezident v krátké době vydal na návštěvu jak do Kyjeva, tak do Bruselu. Včera Petr Pavel hovořil také s polským prezidentem Andrzejem Dudou. „Také vyjádřil přání sejít se klidně i v následujících týdnech před inaugurací,“ řekl Pavel. Nevidí na tom nic špatného. „Není čas ztrácet čas. Čím dříve se osobně poznáme a sladíme noty, tím lépe nejen pro naši zemi, ale i pro tu jejich,“ dodal Pavel. 

20:23
29. 1. 2023

Petr Pavel promluvil také o hloubkovém auditu týkajícím se neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a jejich skartace, což podle něj nebylo zcela dořešeno. „To je věc zásadní, pokud došlo ke skartaci 38 utajovaných dokumentů mimo pravidla,“ řekl na TV Nova. „Neumím si představit převzít tajnou spisovnu s tím, že tam máme nedořešené dokumenty.“ Sejde se s ředitelem NKÚ a proberou, zda by se problém mohl někam posunout. 

„Ideální by to bylo do inaugurace,“ řekl Pavel, dodal ale, že zatím s nikým z NKÚ nemluvil.

20:16
29. 1. 2023

Jasno o týmu na Hradě bude mít Petr Pavel ke konci února, řekl na TV Nova. Zatím začínají diskutovat o tom, kdo vůbec ze stávající kanceláře bude pokračovat, jak ta kancelář bude vypadat. „Nemám v úmyslu dělat zemětřesení a měnit vše od základů,“ řekl Pavel. K některým změnám ale bude muset dojít, na Hradě konkrétně nezůstane vedoucí Kanceláře prezidenta Vratislav Mynář ani dosavaní mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

20:10
29. 1. 2023

Petr Pavel doufá, že bude moct nadále jezdit na motorce. „Pokud mohl prezident Klaus jezdit na lyžích po sjezdovkách, proč by prezident Pavel nemohl jezdit po silnicích,“ uvedl na TV Nova. „Zraněních na sjezdovkách je teď tolik, že by se to možná dalo srovnat,“ dodal.  „Vzpomeňte třeba na Václava Havla, Václav Havel rád řídil auta a taky byl občas vidět za volantem. Takže já myslím, že sem tam se to dá udělat, když se s Ochrannou službou domluvíme, abychom neporušovali pravidla a zároveň vyhověli bezpečnosti. Když je dobrá vůle, tak všechno jde,“ míní Pavel. 

Petr Pavel v rozhovoru na Nově (29.1.2023) Petr Pavel v rozhovoru na Nově (29.1.2023)
20:06
29. 1. 2023

Manželka se s výhrou Pavla sžívá pomaleji než on, včera mu ale připadalo, že si to užívá. Peníze z kampaně, které měli navíc, už poslali na několik charit. Nová první dáma Eva Pavlová se brzy sejde s vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Debatovat s ní bude o své charitativní činnosti, řekl Petr Pavel.

20:04
29. 1. 2023

Během kampaně mnohokrát pochyboval o rozhodnutích, která udělal. „To za to opravdu stojí, musí se to dotáhnout do konce, i když to bolí,“ zavzpomínal Pavel. Dopředu ho poháněla například setkání s lidmi, mimo jiné s dětmi.

Zavzpomínal, že 1. kolo bylo zahřívací část, debaty byly bez Andreje Babiše kultivované. „Pak už to šlo na hranu, někdy za.“ Na druhou stranu ho to víc motivovalo. S Andrejem Babišem si stále netelefonovali. 

„Netelefonovali, včera mi psal, já jsem mu psal zpátky – myslím, že ve velice slušném duchu. Já jsem reagoval na jeho přání tím, že jsem mu poděkoval a vyjádřil jsem naději, že naše další komunikace by se mohla odvíjet v duchu těch posledních dvou debat, tedy nekonfrontačně. Že by to jistě bylo k obecnému prospěchu,“ uvedl Petr Pavel na Nově k povolební komunikaci s Andrejem Babišem.

20:03
29. 1. 2023

Že by vítězství nemuselo vyjít, na to byl tým Petra Pavla připravený. „Nejenom vojáci, ale i volební týmy musí být připraveny na ty nejhorší možné varianty. My jsme byli připraveni i na to, že se ta situace může vyvinout jinak. Návštěva paní prezidentky byla domluvena sice na poslední chvíli, ale byla domluvena variantně. To znamená, že kdyby to nedopadlo a já bych neuspěl, tak by účel její návštěvy se asi změnil,“ uvedl k nečekané návštěvě Zuzany Čaputové v jeho štábu Petr Pavel v rozhovoru na TV Nova. Co by se stalo, kdyby volby nevyhrál? „Asi by měla soukromý program a potom by odjela zpátky do Bratislavy,“ poznamenal.

20:02
29. 1. 2023

Na oslovení pane prezidente si Pavel zatím nezvykl. „Ještě mi to bude chvíli trvat,“ řekl. Včera už ztratil pojem o tom, komu všemu dal rozhovor a komu ne. „Byl jsem rád, když ten večer skončil,“ přiznal Petr Pavel pro TV Nova. 

19:53
29. 1. 2023

Už zanedlouho začne poslední dnešní vystoupení Petra Pavla. Po rozhovoru v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News, s Václavem Moravcem na ČT24 a v Českém rozhlase od 20:00 do 20:30 vystoupí nový prezident v Roudnici nad Labem s Bárou Divišovou a Reyem Korantengem pro TV Nova. 

19:51
29. 1. 2023

Dosluující prezident Miloš Zeman v Srbsku reagoval také na prohru svého favorita Andreje Babiše. „S Andrejem Babišem jsem zatím nemluvil a sám přemýšlím o těch 16 procentech rozdílu,“ míní Zeman. Pokládá za chybu, že Andrej Babiš sice začal v kampani tématem ekonomické a energetické krize, ale pak udělal chybu. „Správně začal tématem krize, ale pak se pasoval do role mírotvůrce, což je role velice nevděčná,“ míní Zeman.

„Myslel jsem, že ty volby budou, jak to bývá v konfliktu mezi vládou a opozicí, referendem o vládě. Podařilo se, že bylo referendum o Andreji Babišovi. Víte, paní redaktorko, já jsem dvakrát vyhrál prezidentské volby a víte proč? Mimo jiné proto, že jsem nikdy z těchto voleb nedělal referendum o Miloši Zemanovi,“ doplnil Zeman při dotazu Blesk Zpráv.

O návštěvě Zemana v Srsbku si můžete víc přečíst tady, Blesk je u toho. 

Miloš Zeman během brífinku pro novináře při své cestě do Srbska (29.1.2023) Miloš Zeman během brífinku pro novináře při své cestě do Srbska (29.1.2023) Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Srbska (29.1.2023)
19:50
29. 1. 2023

„Pokud pan generál Pavel, nyní již prezident Pavel, požádá o setkání, velice rád mu vyhovím. Termín dosud, pokud pan kancléř může potvrdit, zatím není dohodnut,“ uvedl Zeman na tiskové konferenci v Srbsku, které momentálně navštěvuje. 

Prezident Zeman reagoval i na dotaz, zda má Petr Pavel silnější prezidentský mandát, než měl on - když Pavla volilo ve druhém kole 3 359 151 voličů. „Mně volilo 2 850 000, což taky není úplně nízké číslo. Ano, budu s vámi souhlasit, čím vyšší počet hlasů, tím vyšší neformální, ale o to účinnější a silnější mandát přímo voleného prezidenta,“ poznamenal Zeman.

Reagoval i na dotaz ohledně Ústavního soudu a záměru jmenovat předsedu ještě před odchodem z Hradu. „I když mně tři vedoucí představitelé české justice řekli, že to mohu udělat, a další právní expertíza mluví o tom, že není právní překážka takového kroku, přesto jsem si vyžádal kvůli principu předběžné opatrnosti další expertízu, kterou dostanu v nejbližších dnech a teprve na základě toho se rozhodnu,“ řekl Zeman.

19:47
29. 1. 2023

Zvoleného prezidenta Petra Pavla bude útvar pro ochranu hlavy státu automaticky chránit po březnové inauguraci, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Od soboty podle něj Pavlovu bezpečnost zajišťuje policie na základě žádosti policejního prezidenta Martina Vondráška, kterou v souladu se zákonem schválil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Bocán to uvedl v reakci na informace časopisu Reportér, podle nichž Pavel odmítl ochranku dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.

Časopis Reportér zveřejnil informaci, že podle jeho zdrojů Pavel odmítl, aby ho střežila oficiální ochranka prezidenta republiky. K důvodům údajně patří propojení šéfa prezidentské ochranky Martina Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře. Pavla proto chrání příslušníci Ochranné služby Policie ČR, která se stará o ostatní ústavní činitele, uvedl časopis.

Pavel dal již dříve najevo, že po nástupu do funkce 9. března plánuje redukci služeb poskytovaných hlavě státu. „Nikdy jsem zásadní servis pro zabezpečení své činnosti nepotřeboval,“ uvedl Pavel v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

19:44
29. 1. 2023

Nově zvolený prezident Petr Pavel dominoval ve finále voleb v Jihomoravském kraji ve všech okresech s výjimkou Znojemska, kde dostal větší podporu jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO). V prvním kole přitom předseda hnutí ANO zvítězil ve většině okresů s výjimkou Brna a Brna-venkova. Pavel v celostátním měřítku vyhrál s podporou 58,32 procenta, Babišovi dalo hlas 41,67 procenta voličů.

V prvním kole měl Babiš navrch na Blanensku, Břeclavsku, Hodonínsku, Vyškovsku i Znojemsku, zatímco Pavel měl prvenství v Brně a okrese Brno-venkov. V kraji žije téměř 1,2 milionu obyvatel, z toho třetina v Brně. Ve druhém kole už měl Babiš převahu pouze na Znojemsku.

19:43
29. 1. 2023

Nejvyšší účast ve druhém kole prezidentských voleb v Brně byla v městské části Útěchov, kam přišlo k urnám 83,98 procenta voličů. Naopak nejnižší byla v městské části Brno-střed, a to 47,78 procenta. Vyplývá to z webu Českého statistického úřadu. Podle mluvčí Brna-středu je to způsobeno tím, že má radnice dvě úřední adresy pro skupiny lidí, jejichž účast u voleb je velmi nízká. Do těchto skupin patří například lidé bez domova nebo narození v cizině. V Brně vyhrál volby Petr Pavel, který uspěl i v celostátním měřítku a porazil protikandidáta Andreje Babiše.

19:43
29. 1. 2023

Nejvyšší volební účast ve finále prezidentských voleb ve Zlínském kraji byla v obci Hostějov na Uherskohradišťsku, kde přišlo k volebním urnám 86,11 procenta voličů. Z 36 tamních voličů volilo 31, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Jde o nejmenší obec v kraji, na začátku roku tam žilo 46 lidí. Pomyslné druhé místo obsadily Staré Hutě ze stejného okresu, kde odevzdalo hlas 85,71 procent voličů, volilo zde 90 ze 105 zapsaných voličů. Vysokou volební účastí přesahující 80 procent se může pochlubit také řada obcí na Zlínsku, vysoký zájem byl například mezi voliči v Lukovečku či v Tichově.

19:34
29. 1. 2023

Někteří senátoři z Jihomoravské kraje vítají výhru Petra Pavla v prezidentských volbách, ve kterých porazil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Podle senátora Romana Krause (ODS) dostal populismus těžký úder. Podle Karla Zitterbarta (STAN) prohrál protikandidát, který měl kampaň strachu a nenávisti. Tomáš Třetina (TOP 09) věří, že se Pavlovi podaří zklidnit napjatou situaci. Podle Jiřího Duška (za ODS) volby dopadly nejlépe, jak mohly.

Pavel získal ve druhém kole voleb 58,32 procenta hlasů, Babiš 41,67 procenta, což je v konečném součtu rozdíl téměř milion hlasů. ČTK oslovila většinu jihomoravských senátorů, někteří ale neodpověděli. „Jsem potěšen výsledkem druhého kola hlavně proto, že tím byla jasně vyjádřena prozápadní orientace naší země. Podle mého názoru populismus dostal těžký úder,“ uvedl Kraus.

Zitterbarta velká podpora Pavla v druhém kole potěšila. „Čekal jsem, že jeho vítězství bude těsnější. Ukázalo se však, že protikandidát, který rámoval svoji kampaň do strachu, lží a nenávisti, většinově prohrál,“ řekl Zitterbart. Podle něj však existuje 2,4 milionu voličů, kteří z nějakého důvodu cítí frustraci a mají pocit, že jejich zájmy nejsou dostatečně hájené.

„Jde o oblasti daleko od center a na takzvané vnitřní periferii krajů s větším procentem lidí v exekuci, s měřitelně horší úrovní školství a zdravotnických služeb a podobně,“ uvedl Zitterbart. Pokud má být nový prezident prezidentem všech, považuje Zitterbart za důležitou jeho silnou roli v debatě o sociální soudržnosti a způsobech, jak cíleně pomoct postiženým regionům a lidem, kteří v nich žijí.

19:14
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel bude pokračovat v politice západního bloku zaměřené na konfrontaci s Ruskem a je nepravděpodobné, že by jeho zvolení mělo pozitivní dopad na vztahy s Ruskou federací. Prohlásil to v dnešním rozhovoru s tiskovou agenturou TASS expert Ústavu slavistiky Ruské akademie věd Alexandr Pivovarenko komentující Pavlovo sobotní vítězství v českých prezidentských volbách.

Podle Pivovarenka nelze u prezidenta Pavla počítat s nějakými nečekanými zvraty, a to i s ohledem na jeho někdejší funkci šéfa Vojenského výboru Severoatlantické aliance.

„Je nepravděpodobné, že by jeho zvolení mělo pozitivní dopad na vztahy s Ruskou federací, protože Česká republika je součástí systému konfrontace s Ruskem, kterou realizuje západní blok,“ prohlásil Pivovarenko. Připouští nicméně, že česká politika vůči Ruské federaci bude pragmatická. „Jeho pohled bude pragmatický, jak je vlastní vojákovi, ale rozhodně bychom neměli předpokládat oteplení, nějaký ústupek vůči Rusku."

19:06
29. 1. 2023

Stačí pár vteřin, automatické gesto - a člověk na sebe bezděky prozradí hodně. Na sociálních sítích kolují záběry z nitra štábu Petra Pavla natočené Českou televizí, na nichž vítěz prezidentských voleb prochází v doprovodu bodyguardů - když v tom se ohýbá a zvedá ze země svetr na cestě skrze Forum Karlín. Ošacení neznámého majitele se bezprizorně povalovalo pod židlí, Pavel však aplikoval svůj „řád a klid“ v praxi - a uživatelé twitteru nejen že záběry sdílí, ale nastupujícího prezidenta chválí za nezištný čin.

To je myslím velmi výstižné, má rád pořádek a je to v něm,“ komentoval jednání Petra Pavla advokát Václav Vlk na twitteru. Další uživatelka pod videem připomněla další podobnou záležitost: „To je podobný jako ta historka s umýváním nádobí od jednoho z členů jeho štábu. Natočili nějaké video pro kampaň a pak potřebovali něco doupravit, ale nemohli ho najít. Našli ho v kuchyňce, kde myl hrnky od kávy.“

18:54
29. 1. 2023

Podívejte se na volební vtípky, které kolovaly internetem. 

Internet se baví vítězstvím Pavla a porážkou Babiše Internet se baví vítězstvím Pavla a porážkou Babiše Internet se baví vítězstvím Pavla a porážkou Babiše Internet se baví vítězstvím Pavla a porážkou Babiše
18:42
29. 1. 2023

Volební komise v jednom z okrsků v pražských Bohnicích omylem připočetla hlasy v prezidentské volbě pro Petra Pavla jeho soupeři Andreji Babišovi (ANO), který se tak stal podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vítězem hlasování v tomto okrsku. Mluvčí Prahy 8 Martin Šalek Deníku N potvrdil, že se stala chyba při sčítání. Lhůta, kdy mohla komise výsledky opravit, už ale uplynula. Lze se ještě obrátit na Nejvyšší správní soud. V hlavním městě i v osmé městské části přesvědčivě vyhrál celkový vítěz prezidentských voleb Pavel.

„Spočítali to sice správně, ale potom ten výsledek připočetli jinému kandidátovi,“ uvedl Šalek. V okrsku 8090 volilo podle volebního webu šéfa ANO a bývalého premiéra 317 lidí, generálovi ve výslužbě dalo hlas 169 voličů, ačkoliv ve skutečnosti bylo rozložení hlasů přesně opačné.

Volební komise mají 24 hodin na opravu případných chyb, Praha 8 ale tuto lhůtu nestihla. Na Český statistický úřad se městská část obrátila až dnes před 15:00 poté, co situaci začali na sociálních sítích řešit občané, uvedl Deník N. „Pak jsme se začali doptávat, kontaktovat danou komisi, a ti si nakonec uvědomili, že došlo k chybnému připsání hlasů pro jednotlivé kandidáty,“ doplnil mluvčí Prahy 8.

18:32
29. 1. 2023

„Děkuji za nezapomenutelnou atmosféru ve volebním štábu a za všechny gratulace, které mi stále chodí. Podívejte se, jak to celé vypadalo,“ sdílel na facebooku Petr Pavel vzpomínky na sobotní vítězství ve volbách. 

„Děkuji!“ napsal dnes také na Twitter.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

panda82 ( 3. dubna 2023 10:08 )

Ale sousedi by byli rádi kdyby se vzdal, ten rachot není příjemný, ochranku bude vozit jak, Jinak na co je domýšlivý, na Pekárovou, že si udělala výlet na Tchajwan, nebo Nerudovou, která bude kecat do důchodu, samá kvalita spolupracovníků, už našli ty štěnice a tu špínu, kterou nechal prověřit,měl by informovat, nebo to jsou jeho chiméry nepodložené a jen pomluvy, no to snad né, ale dodud to tak vypadá, že se ňamrá jen v nepodstatných a na prezidenta ponižujících výrocích,hodnotil jsem ho na vyšší level, zatím nízká úroveň diplomacie

panda82 ( 3. dubna 2023 09:53 )

JaNat ( 1. února 2023 23:18 )

Jaryne, dej odkaz, klidně v originále, ráda si to přečtu. Macronova gratulace byla tak strohá, jak žádná jiná.

Jirik-ta ( 29. ledna 2023 19:58 )

Jirik-ta ( 29. ledna 2023 19:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa