Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volební kalkulačka pro druhé kolo: Je vám blíže Pavel, nebo Babiš?

Kdo má největší šanci na vítězství v prezidentských volbách 2023 podle sázkových kanceláří?
Kdo má největší šanci na vítězství v prezidentských volbách 2023 podle sázkových kanceláří?  (Autor: Blesk: Mária Rušinová)
Autor: Matěj Hynek, swp, lig, urw - 
18. ledna 2023
13:19

Vyzkoušejte si před druhým kolem prezidentských voleb 2023, zda máte blíže k Petrovi Pavlovi, nebo Andrejovi Babišovi ve volební kalkulačce Blesku.

Volební kalkulačka pro 2. kolo prezidentských voleb 2023

Blesk pro své čtenáře připravil volební kalkulačku společně se sdružením KohoVolit.cz. Vyzkoušejte si, jestli máte blíž k Babišovi, nebo Pavlovi.

Superdebata Petra Pavla a Andreje Babiše

S rozhodováním vám může pomoci i sledování výkonů Petra Pavla a Andreje Babiše. Ti se potkají i na Blesk.cz ve čtvrtek 18. ledna v 9:30.

Co je volební kalkulačka?

Volební kalkulačky jsou zpravidla internetové volební aplikace, které voličům napomáhají v rozhodování ve volbách, v zahraničí se ovšem objevily i papírové verze. Nejstarší volební kalkulačky pocházejí z Nizozemska.

Voliči by se měli ideálně rozhodovat na základě znalosti volebních programů jednotlivých kandidátů, na jejich podrobné studium ovšem dnes mnoha lidem nezbývá čas. V takovém případě je volební kalkulačka možnou alternativou, která jde kombinovat například se sledováním předvolebních debat či rozhovorů s kandidáty.

Anketa Blesku s prezidentskými kandidáty

S rozhodováním vám může pomoci i anketa Blesku mezi prezidentskými kandidáty. Kandidáti prozradili například, jestli by se s rodinou přestěhovali na Pražský hrad, zda by udělovali milosti, nebo jak často by využívali pravomoci vetovat zákony.

Historie volebních kalkulaček

První volební kalkulačka vznikla v Nizozemsku pod dohledem tamního Institutu pro veřejné záležitosti a politiku v roce 1989. Tehdejší aplikace měla dvě podoby, lidé si ji mohli pořídit jako papírovou brožuru, kde shodu museli vypočítat sami, nebo na disketě.

V Česku se první volební kalkulačka objevila v roce 2006, kdy se jejím vznikem začalo zabývat sdružení KohoVolit.cz. Zatím největší zájem o volební kalkulačky sdružení zaznamenalo před minulou prezidentskou volbou, kdy aplikaci využilo 1,25 milionu voličů.

Jak vznikají otázky do volební kalkulačky?

Sdružení KohoVolit.cz vytváří otázky na základě relevantních průzkumů zavedených agentur pro výzkum veřejného mínění (CVVM, Kantar, PAQ Research, …) i na základě samostatné analýzy, například v porovnání s tím, jaká témata rezonovala při volbách v sousedních zemích, určí témata, která jsou pro volby zásadní.

Na základě těch se vypracují jednotlivé otázky. Ty navíc musí splňovat další kritéria:

  • Politici musí mít šanci po zvolení věc ovlivnit.
  • Na otázku musí být možné odpovědět ano či ne.
  • Otázky nemají být návodné.
  • Otázky mají být důležité.
  • Otázky mají být konkrétní.
  • Otázky mají být krátké.
  • V otázkách nejde používat dvojitou negaci.
  • Otázky mají být psané jednoduchým jazykem.

Otázky jsou následně zaslány jednotlivým kandidátům. Ti se pak mohou sami rozhodnout, jak odpoví, a případně ke každé odpovědi připojit svůj komentář. Poté, co kandidáti zašlou zpět své odpovědi, dojde k dalšímu třídění otázek – tým Volební kalkulačky odebere například ty, na které všichni kandidáti odpověděli stejně, nebo takové otázky, u kterých se ukáže, třeba i na základě upozornění kandidáta, že jsou v něčem problémové, nebo takové, které jsou podobné dalším otázkám. Na závěr se ze zbývajících otázek vyberou otázky, které se ukážou ve volební kalkulačce.

Prezidentské volby v ČR 2023

Volba prezidenta probíhá v České republice každých 5 let. Od roku 2013 je prezident České republiky volen v přímé volbě přímo občany. V roce 2023 budou Češi volit prezidenta přímo potřetí. Ve volbách bude zvolen nástupce Miloše Zemana, který vyhrál zatím obě předchozí přímé volby.

Nově zvolený prezident bude druhým prezidentem České republiky zvoleným v přímé volbě a čtvrtým prezidentem České republiky celkově. Prvním prezidentem byl Václav Havel, druhým Václav Klaus, oba byli ovšem zvoleni v nepřímých volbách na společném zasedání obou komor Parlamentu České republiky.

Termín voleb prezidenta 2023

Termín voleb prezidenta vyhlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) tak, že první kolo proběhlo během druhého lednového víkendu 13. a 14. ledna 2023 a druhé kolo se odehraje o čtrnáct dní později 27. a 28. ledna 2023.

Video  Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jak probíhá volba prezidenta?

Prezidentské volby probíhají v Česku tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva dvoukolovým většinovým systémem. Kandidát musí pro úspěch ve volbách získat nadpoloviční většinu všech platných hlasů. Pokud se to nikomu z kandidátů nepodaří v prvním kole, koná se za čtrnáct dní kolo druhé.

Volit prezidenta může každý občan České republiky, kterému je alespoň druhý den voleb 18 let. Ve druhém kole mohou volit i lidé, kterým během prvního kola voleb 18 let nebylo, ale nejpozději druhý den druhého kola voleb jim 18 let bude.

Volby prezidenta se mohou zúčastnit i lidé, kteří v době jejich konání nebudou v místě svého trvalého bydliště. V takovém případě ovšem potřebují mít vyřízený voličský průkaz. Volit mohou i lidé v zahraničí, ti se ovšem musí zapsat do zvláštního seznamu voličů na ambasádě České republiky, kde chtějí volit, a zároveň si zažádat o voličský průkaz.

Video  Průvodce prezidentskými volbami  - videohub
Video se připravuje ...

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

krapotkin ( 26. ledna 2023 17:01 )

Ani jeden, tak házím na volby kakáč.

JaNat ( 24. ledna 2023 14:04 )

Souhlas. Tomu týatru se v Česku říká demokratické volby. Moderátoři podjatí a zpívají písničku toho kdo je platí. Totalita pur, na oko volby a přitom tam nastrkají Pavla jako za komančů. Jenže za komnačů to nestálo nic, dnes to stojí denně miliony. Však co by s nimi nerozhazovali, když český občan pilně plati daně, že? Kde jsme, aby hlavou státu byl generál? V Africe? Krom zbrojení nemá o ničem páru, že má rádce? Jako v Pyšné princezně? "Našli moji rádci, našli? " K smíchu. Už ted je loutkou těch, kteří ho financují.

JaNat ( 24. ledna 2023 13:58 )

A Pavel není lhář? Tvrdí, že dělal diplomatický kurz v Brně, bohužel to byl kurz rozvědčíků, takže špion, navíc není schopen mluvit o ničem jiném než o zbrojení. No tak ho vol a budeš mít doma kulomet na místo tepla. Za ním stojí velvyslanec USA a NATO. Proč asi? Nepochopíš dnes, pocítíš brzy.

JaNat ( 24. ledna 2023 13:55 )

To už jsou McPavlovci tak zoufalí?

UFO1 ( 23. ledna 2023 16:51 )

Nebezpečí, které pohrdá ochranou NATO i našim profesionálním vojskem je nevolitelné , kalkulačky netřeba

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa