Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Potvrzeno: O Hrad se utká 9 mužů. Vnitro je ráno zaregistrovalo

Autor: bru/ČTK - 
24. listopadu 2017
08:14

Ministerstvo vnitra připustilo k prezidentským volbám všech devět kandidátů, jejichž úspěšná registrace se očekávala. Odmítnuto dnes naopak bylo zbývajících 11 uchazečů, kteří nedodali nominační podpisy v potřebném počtu.

O znovuzvolení v lednových volbách usiluje prezident Miloš Zeman. Mezi jeho nejvážnější protivníky patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, podnikatel a textař Michal Horáček nebo bývalý premiér Mirek Topolánek.

Registračním sítem prošli také bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty), hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Největší chybovost podpisů byla u petice Miloše Zemana. V prvních odebraných vzorcích našli úředníci chyby u téměř 8,3 procenta podpisů, v druhém vzorku pak necelých 7,7 procenta. Z petice proto byl současnému prezidentovi odečten průměr obou čísel. Horáček měl chybovost necelá tři procenta a Drahoš 2,6 procenta. U nich proto úřad odebral pouze jeden vzorek a z odevzdaných podpisů odečetl zjištěné chyby.

Video  Drahoš přivezl podpisy v dodávce: Nasbíral jich 142 tisíc.  - Jaroslav Šimáček, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vyřazení kandidáti se budou moci do středy odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu, který by měl o případných odvoláních rozhodnout do poloviny prosince. Zákonné podmínky nesplnili Petr Blaha, Daniel Felkel, Oldřich Fiala, Roman Hladík, Terezie Holovská, Libor Hrančík, David Chadim, Anna Kašná, Martin Ludačka, Karel Světnička a Josef Toman. Poslední z uchazečů již avizoval, že se obrátí na soud. Ačkoli podle ministerstva vnitra odevzdal místo 50.000 podpisů jen 11, Toman je přesvědčen, že podmínky kandidatury splnil. Domnívá se, že mu někdo podpisy ukradl.

Video  Horáček odevzdal kandidaturu s 86 tisíci podpisy. Navrhla ho handicapovaná sportovkyně.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Video  Mirek Topolánek v Blesku: O Zemanovi, manželce i Dalíkovi  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

První kolo prezidentských voleb se bude konat 12. a 13. ledna. Pokud v něm žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů, budoucí hlavu státu budou muset lidé vybrat ze dvou finalistů o posledním lednovém víkendu.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
bullshit ( 27. listopadu 2017 20:12 )

Zlatej sebestřednej stařec plkající nesmysly a zlatej trestně stíhanej mega gauner. Hezká squadra, jen co je pravda.

petrsvetr1 ( 27. listopadu 2017 17:51 )

dělat ze sebe debila se ti stále velmi daří... nulo...ha ha

plebejec ( 25. listopadu 2017 17:24 )

Pro zdenkka-informatika,..ty magore "ajťáku" , jestlipak víš, jak se vyjádřují prezidentské volby v binárním kódu? 100000000....slovem jedna jednička a osm nul. A tvuj nick ? 00....slovem dvě nuly.Kdybys nevěděl co to znamená, zajdi na toalety. A kdo je ta jediná jednička? Tvuj oblíbenec Zeman.

plebejec ( 25. listopadu 2017 17:16 )

Ty oberdebile zdenekk, tatazdenek, atd. atd,...ty zrovna nejsi v příbuzenském stavu s rozumem a mozkem. Z tebe ještě nevylezl jedinýýý normální názor a to smrdíš ve všech diskusích. Jsi totální negativista a placený provokatér. Kromě provokování v médiích chodíš provokovat i do demonstrací, zhromáždení? Jsi intelektuálně insolventní, tam "nahoře bez". Podívej se kolik diskutujících z tebe má srandu, nebo se obává o tvuj zdravotní stav. Umíš jen urážet. Dávej pozor na to , aby tě nekleplo, až Pana Prezidenta Zemana zvolí na další období. To se budeš trápit další 4 roky? Být tebou, tak se začnu léčit v Bohnicích.

asijo ( 24. listopadu 2017 14:41 )

U tebe žádná změna,ty tam už bydlíš od narození.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa