Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Liberecký kraj: Krajské volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj

V Libereckém kraji by chtěl svou pozici obhájit Martin Půta (SLK), který by se musel střetnout se stejnými lídry jako před čtyřmi lety - Stanislavem Mackovíkem (KSČM) nebo Jitkou Volfovou (ANO).
V Libereckém kraji by chtěl svou pozici obhájit Martin Půta (SLK), který by se musel střetnout se stejnými lídry jako před čtyřmi lety - Stanislavem Mackovíkem (KSČM) nebo Jitkou Volfovou (ANO).  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
21:22

V Libereckém podruhé svou roli hejtmana obhájil Martin Půta se svými Starosty pro Liberecký kraj. Půta, který je hejtmanem od roku 2012 navíc posílil svůj výsledek z roku 2016 o více než 6 procent. Druhé místo obsadilo hnutí ANO. Třetí nejsilnější stranou se v kraji stali Piráti. Čtvrté místo připadlo ODS a nejmenší stranou v zastupitelstvu bude další čtyři roky SPD.

Array

Výsledky krajských voleb v Libereckém kraji najdete ZDE >>>

Martin Půta je zastupitelem Libereckého kraje již od roku 2007. Hejtmanem se stal poprvé po volbách v roce 2012, kdy vedl kandidátku Starostů pro Liberecký kraj. Během svého prvního volebního období v roli hejtmana vstoupil do hnutí Starostové a nezávislí, které dokonce krátce vedl, následně se ovšem vrátil do hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Martin Půta obhajuje podruhé

Martin půta se Starosty pro Liberecký kraj funkci hejtmana obhájil i ve volbách v roce 2016, čímž se stal prvním Libereckým hejtmanem, který vládl více než jedno volební období. A za obhajobou vykročil i v roce 2020, když jeho hnutí získalo 38,57 procent hlasů a 22 zastupitelů. 

Piráty, kteří by se v kraji rádi poprvé dostali do zastupitelstva, vedl radní Turnova Zbyněk Miklík. Piráti se pod jeho vedením vyšvyhli z 3,26 procenta, která získali v roce 2016 na letošní zisk 9,86 procenta. Tím se stali třetí nejsilnější stranou v zastupitelstvu, kam vyšlou 5 zástupců.

Komunisté do krajských voleb 2020 vyrazili se stejným lídrem, stejně jako v roce 2016 je vedl Stanislav Mackovík. Ten byl v čele kandidátky již potřetí. Letos ovšem neuspěl a po zisku pouhých 3,22 procenta se musí s místem v zastupitelstvu rozluočit.

Stejného lídra jako před čtyřmi lety mělo i hnutí ANO. To po čtyřech letech znovu vsadilo na Jitku Volfovou. Stejně jako před čtyřmi lety dovedla hnutí na druhé místo ve volbách. I přesto, že ANO vylepšilo svůj zisk oproti roku 2016, zaostalo za prvními Starosty pro Liberecký kraj o více než 20 procent.

Do voleb šla i koalice opozičních parlamentních stran. Na spolupráci se domluvili zástupci KDU-ČSL a TOP 09. Ani jedna strana se přitom do zastupitelstva před čtyřmi lety nedostala. Společnou kandidátku vedl Jiří Klápště z TOP 09. Ani spojení ovšem zástupce Lidovců či TOP 09 do zastupitelstva nepřivedlo. Kandidátka oslovila pouze 3,83 procent voličů.

ČSSD vedl do voleb starosta Janova Dolu Josef Jadrný. Sociální demokracii ovšem zvolilo pouze 2,16 procenta lidí a v zastupitelstvu tak budou představitelé ČSSD chybět.

SPD šla do krajských voleb s jabloneckým zastupitelem a bezpečnostním manažerem tamního fotbalového klubu Michalem Švarcem v čele. Přízeň jí vyjádřilo 6,09 procenta voličů a do zastupitelstva Libereckého kraje se tak podívají tři zástupci Prahy.

ODS se do voleb vydala s Danem Ramzerem v Čele. Občanští demokraté si ve volbách díky zisku 8,595 procent hlasů polepšili o jednoho zastupitele.

Výsledky krajských voleb 2020 v Libereckém kraji

Složení zastupitelstva Libereckého kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Libereckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Půtův úspěch navzdory obvinění

Do voleb v roce 2016 vstupoval Martin Půta už s obviněním na krku. To voliče ovšem neodradilo a hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) urvalo 32,35 procent hlasů, což stačilo na 18 křesel v 45členném zastupitelstvu, čímž Půta vylepšil zisk strany z předchozích voleb o pět mandátů.

Druhé skončilo hnutí ANO vedené Jitkou Volfovou. Odstup na vítěze voleb byl ovšem vyšší než 10 procent a hnutí si tak vybojovalo pouze 17,08 procent hlasů a proti vítěznému hnutí SLK polovinu křesel. Pro hnutí premiéra Andreje Babiše přitom šlo o první účast ve volbách do zastupitelstva Libereckého kraje.

Výsledky voleb v roce 2016
Starostové pro Liberecký kraj 32,25 %
ANO 17,08 %
KSČM 8,10 %
ČSSD 8,04 %
ODS 7,91 %
Změna pro Liberecký kraj 7,06 %
Koalice SPD a SPO 5,20 %

Na třetím místě se umístili komunisté, které vedl Stanislav Mackovík. Zisk 8,10 procent hlasů jim zajistil čtyři mandáty v zastupitelstvu. To představovalo ztrátu šesti mandátů oproti roku 2012.

Jen těsně za KSČM skončila ČSSD. Tu do voleb vedl Pavel Svoboda, který stranu dovedl k zisku 8,04 procenta. To stačilo k tomu, aby v zastupitelstvu usedli čtyři sociální demokraté. Výsledek pro ně ovšem znamenal ztrátu tří křesel.

Stejný počet zastupitelů získala i ODS pod vedením Dana Ramzera. Občanští demokraté oslovili 7,91 procenta voličů. I ODS přitom ve volbách ztratila jedno místo v zastupitelstvu.

Šestou příčku obsadila kandidátka Změna pro Liberecký kraj, kde figurovali zástupci hnutí Změna a Strany zelených pod vedením Zuzany Kocumové z hnutí Změna. Kandidátka získala 7,06 procenta hlasů. To znamenalo méně než poloviční zisk proti volbám v roce 2012 a propad počtu zastupitelů z deseti na čtyři.

Nejmenším uskupením, které překonalo pětiprocentní hranici, se stala koalice SPD a SPO, kterou do voleb vedl Radovan Vích. Koalice v kraji stejně jako ANO kandidovala poprvé a ve volbách získala přízeň 5,20 procenta voličů a zbylá dvě místa v zastupitelstvu.

Po volbách pak Martin Půta vyjednal koalici s hnutím ANO, ČSSD a ODS. Díky tomu si zajistil pohodlnou většinu 35 hlasů. Na rozdíl od prvního volebního období tak nemusel řešit situaci, kdy se mu rozpadla nejtěsnější většina v zastupitelstvu a hejtman tak pro svou vládu musel shánět podporu i dodatečně.

VIDEO: O čem se diskutovalo před volbami v roce 2016?

Video  Hejtman Půta: Přezdívku Martin Pumpa dostal kvůli nočním schůzkám na benzínce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak volit v krajských volbách 2020 čtěte ZDE >>>

e.lesanova ( 8. března 2020 17:40 )

Obávám se, že o krajské volby zájem není a nebude...TOP09, Piráty, ODS by už volili jen naprostí zoufalci a tudíž, pokud nám Půtu "nezavřou", vyhraje on či paní Volfová

krapotkin ( 8. března 2020 16:16 )

Před volební fraškou nepotřebuji vědět nic, protože na ni házím kakáč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa