Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj o Prahu! Ostré hádky o dopravní chaos a třeskutou kauzu Dozimetr v debatě Blesku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. září 2022
14:31
Autor: red - 
19. září 2022
05:00

Další předvolební debata Blesku je tady - tentokrát boj o Prahu. Řeč přišla na klíčové body programů všech uskupení, kterým dominuje doprava a dostavba pražského okruhu. Dusno bylo, když lídři došli ke kauze Dozimetr.

 

Namísto původně sedmi potvrzených lídrů jich dorazilo jen šes.: Zdeněk Hřib (Piráti), jednička kandidátky Spolu Bohuslav Svoboda (ODS), Petr Hlaváček (STAN), Patrik Nacher (ANO), Jan Čižinský (Praha Sobě), Milan Krajča (KSČM). Anna Šabatová coby lídryně Solidarity (koalice ČSSD, Zelených, Budoucnosti a Idealistů) navzdory původnímu příslibu nedorazila.

Hádky o dopravu: Svoboda kritizoval nic nedělání, Hřib se opřel do poslanců

Zájemci o primátorský řetěz se v první části pořadu věnovali problémům s dopravou. Jako první si zval slovo Zdeněk Hřib, který podotkl, že se dle jeho názoru nepodařilo za jeho mandátu vysvětlit poslancům, že by mělo mít město více pravomocí. Primátor upřesnil, že se jedná například o věci jako regulace Airbnb nebo starost o poházené koloběžky, které nyní město nemůže vzít a dát stranou.

Podle bývalého primátora z řad ODS je problémem, že Praha není dle jeho názoru nijak dořešená. „Pokud neposuneme okruh, nedokážeme s dopravou Prahy nic udělat. Praha má být pro všechny – cyklisté, motoristé, pěšáci a hromadná doprava. Všichni jsme si rovni. Rozdělování na cyklisty, pěšáky nebo chodce, to je hrubá chyba. Nikdy to nebude fungovat,“ opřel se Svoboda v podstatě do všeho. Vadí mu, že jsou špatně vyřešené i cyklopruhy, které jsou podle strašné a vedou různě přes kostky, koleje a silnice. Dala mu zapravdu i jedna z oslovených Pražaček v anketě Blesku.

Čižinský, který získal slovo hned po Svobodovi, ale oponoval, že se pro všechny druhy dopravy udělalo mnohé. „Pro chodce se udělaly přechody tam, kde nebyly. Stavíme metro D a to je obrovský úspěch. Dva tramvajové mosty, předností pruhy,“ vypočítával. Vyčetl občanským demokratům, že štve jednotlivé skupiny proti sobě.

U metra jako u řešení dopravní situace v Praze se pozastavil také další host v naší debatě, Petr Hlaváček. Podle něj je stěžejní zachytávat lidi v regionech. „To je živý organismus a je potřeba podporovat vysokorychlostní tratě,“ dodal také. Myslí si, že například linka metra S by mohla být už za nějakých 12-15 let.

Receptem na vyřešení problémů s dopravou je podle Krajča to, aby bylo MHD zdarma. „Hlavní město zaspalo. Chceme dát prioritu MHD a máme celou řadu idejí. I v Praze by mohlo být řešením bezplatná MHD, jsme první strana co tuto otázku otevřela a dívali jsme se i na jiná evropská města,“ uvedl.

Nerealistické sliby? A co jednotná parkovací zóna?

Slovo dostal také opoziční poslanec Patrik Nacher, který se také uchází o primátorský řetěz a je na kandidátce ANO na prvním místě. Ten mimo jiné nastínil to, že by zavedl jednotnou parkovací zónu. „Je to spravedlivé pro všechny Pražany. Jedna parkovací zóna umožňuje to, že Pražan nebude dělen na člověka první kategorie a má kliku, že má parkovací zónu. Když bude jedna zóna mimo historické jádro, tak se budou moci lidé pohybovat po tom městě, nikoliv s garancí, že zaparkují, ale beze strachu, že dostanou pokutu,“ obhajoval svůj nápad v předvolební debatě Blesku.

Podle Čižinského by to ale vedlo k tomu, že by nezaparkoval už nikdy nikdo. Ohnal se na to konto také po Svobodovi. „Okruh za 4 roky. To je čistá lež,“ uvedl a mával s telefonem v ruce, kde měl otevřený jeden z kampaňových plakátů SPOLU. Podle něj se jedná o jeden z nerealistických slibů. Naopak podle Svobody jsou věci, které se daly vyřešit už dávno, například některé části pražského okruhu.

Nacher se přidal ke kritice, ale opřel se spíše do Čižinského. Podle něj by se mohly konat volby každý půlrok, protože je vidět, že pak kandidáti šlápnout na plyn.

Kauza Dozimetr rozhádala kandidáty

Další tématem byla kauza Dozimetr, která otřásla hned několika politickými subjekty. Aféra týkající se pražského dopravního podniku rozhýbala i naše hosty ve studiu. Stávající primátor Hřib nejdříve pochválil kandidáta za STAN za to, že se mu povedlo očistit celou svou kandidátku.  „Ale nepodařilo se to na kandidátce SPOLU, kde je Pospíšil. On s ním jezdil na dovolenou a opakovaně lhal. To je něco, s čím bude obtížné skládat koalici,“ opřel se do vládní SPOLU a jejich komunální kandidátce, kde je Pospíšil na předních místech. Dodal, že Piráti v kauze nejedou.  Také dal od celé kauzy ruce stranou, že o ničem neví a ani jej policisté nekontaktovali.

To zvedlo ze židle Svobodu. „Primátora jste tedy neměl dělat, jeho zodpovědnost je za všechno (…) Drzost říci, že za to může někdo jiný,“ čilil se. Za Pospíšila se následně nepřímo postavili další řečníci, kteří podotkli, že ve studiu není a nemá tak jak se bránit. Podle Krajča je celá kauza jen ukázkou toho, do jakého bahna se nyní hlavní město dostalo, a měl by se udělat podrobný audit.

Již ve čtvrtek 22. září od 11:00 pak na Blesk.cz rovněž živě odvysíláme superdebatu lídrů stran a hnutí.

Video  Hrozí nám "energetická apokalypsa" a přišlo zastropování cen včas? Lídři z Brna řešili v debatě Blesku energokrizi  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Petr Říha ( 19. září 2022 13:22 )

Praho, ty jsi dopadla

xxxx678 ( 19. září 2022 06:46 )

Při vší úctě k panu doc. Svobodovi..je mu 78let a chce být primátorem? Už by se měl v těch polit. funkcích ohraničit věk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa