Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Praze 15 vznikla nová koalice, starostou zůstane Wenzl. V Praze 11 záleží na Pirátech

Autor: Bohuslav Štěpánek, David Zima - 
19. října 2018
20:32

Městská část na jihovýchodě Prahy se řadí k těm oblastem, v nichž je vítěz voleb vyšachován. Koalici v Praze 15 totiž vytvoří ANO, ODS a TOP 09. Uskupení Patnáctka náš domov, které volby vyhrálo, skončí nakonec v opozici. Hlavním mužem bude i nadále Milan Wenzl (ANO), který městskou část řídil i v uplynulém volebním období. Tři smluvené strany budou mít v 31členném zastupitelstvu 19 hlasů.

Výsledky voleb v Praze 11:

• Hnutí pro Prahu 11 – 24,74 % (13 mandátů)

• Česká pirátská strana – 18,55 % (9 mandátů)

• ANO 2011 – 14,91 % (7 mandátů)

• TOP 09 a Starostové a nezávislí – 11,78 % (6 mandátů)

• Občanská demokratická strana – 10,63 % (5 mandátů)

• Jižní Město – náš domov – 6,03 % (3 mandáty)

• Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) – 5,05 % (2 mandáty)

• Komunistická strana Čech a Moravy – 3,94 % (0 mandátů)

• Česká strana sociálně demokratická – 2,49 % (0 mandátů)

• Strana svobodných občanů – 1,53 % (0 mandátů)

Kdo s kým a kdy se domluví?

Okamurovci se dostali do zastupitelstva pražské jedenáctky jen těsně o pět tisícin procenta. V Praze 11 letos ve volbách neuspěli komunisté, sociální demokraté a Strana svobodných občanů. Jednání o koalici přitom už čile probíhají, ačkoliv výsledek může být nejistý. Důvodem budou i dlouhodobě napjaté vztahy mezi uskupeními, která se probojovala do zastupitelstva městské části.

Vítězné Hnutí pro Prahu 11 už zahájilo jednání s Piráty. V případě dohody jim však stále bude v 45 členném zastupitelstvu scházet jeden hlas. Piráti už proto dopředu avizovali, že budou jednat i s jinými stranami, a zrovna tak i Hnutí pro Prahu 11. „Pozvánku k setkání jsme odeslali dalším stranám umístěným v pořadí zvolení,” uvedla pro ČTK zastupitelka Hnutí Šárka Zdeňková.

Věřili jsme, že společně s Českou pirátskou stranou získáme nadpoloviční podíly v zastupitelstvu Prahy 11, což se o jediný hlas nepodařilo. Nyní máme společně 22 hlasů z 23 potřebných,” řekla ČTK zastupitelka Prahy 11 Šárka Zdeňková (HPP 11). Další schůzku s Piráty má hnutí domluvenou na pondělí příští týden.

Také další politické strany však zahájily jednání o možné koalici. Zájem neskrývaně odhaluje například hnutí Jižní Město-Náš domov, které do voleb vedl bývalý starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský. „V Praze 11 je patová situace. Nicméně začínáme jednat se subjekty, u kterých se dá předpokládat programová shoda,” vyjádřil se Mlejnský.

Další varianty

Pozadu však nezůstává ani doposud vládnoucí ANO, které započalo námluvy s ODS a TOP 09. Mluvit však chtějí i s ostatními stranami. „V rámci zastupitelského klubu jsme se shodli, že budeme vyjednávat se všemi subjekty, protože komunální politika je více o lidech než stranických dresech,” uvedl pro Blesk.cz předseda zastupitelského klubu ANO v Praze 11 Ondřej Prokop.

„Ze zbývajících subjektů, které jsou pak našim prioritám jednoznačně nejblíž Piráti,” vysvětlil předseda zastupitelského klubu. „Stejně jako my chtějí prosadit transparentní řízení městské části, její rozumný rozvoj nebo třeba rozšíření participace občanů na místní správě.”

Krnáčová nehodlá stát v cestě. Jednání zastupitelstva svolá po vzniku nové koalice Zasedání nového zastupitelstva by nemělo nic bránit. Dosluhující primátorka pouze čeká na sestavení koalice a na žádost o svolání zastupitelstva. (ilustrační foto)

Úsilí o vznik nové možné koalice podpořil také lídr kandidátky TOP 09 Jakub Lepš. „Nyní vyjednáváme s Piráty, ANO a ODS,” sdělil Blesk.cz. „Podporujeme vznik společné koalice na základě nalezení shody v otázkách programu. Na základě prvních jednání nám připadá, že šance na domluvu je reálná.” I zde připadají v úvahu jednání s Hnutím pro Prahu 11, které bylo v uplynulých letech v opozici, přestože ve volbách vyhrálo.

ANO, ODS a TOP 09 se přitom v pátek nechaly slyšet, že oficiálně předložili nabídku ke koalici právě Pirátům. „Piráti berou uvedenou informaci na vědomí s tím, že oficiální vyjádření k této výzvě představí v první polovině příštího týdne. Abychom mohli zaujmout jasné stanovisko, je třeba záležitost interně projednat v rámci našeho zastupitelského klubu a naší členské základny,” uvedl lídr pirátské kandidátky Jiří Dohnal pro ČTK.

Hnutí pro Prahu 11 zvítězilo ve volbách i před čtyřmi lety, kdy získalo 32,5 procenta hlasů a 18 mandátů. Druhé tehdy skončilo hnutí ANO s necelými 18 procenty a devíti mandáty, následovala TOP 09 s devíti procenty a pěti křesly. ČSSD získala čtyři zastupitele a ODS, KSČM a Jižní Město – náš domov obsadily každá tři křesla. Po volbách vládla v městské části koalice HPP 11, ANO a TOP 09 pod vedením Jiřího Štylera. Koncem roku 2016 se koalice rozpadla a zastupitelstvo Štylera odvolalo. V lednu 2017 byl starostou zvolen Petr Jirava (ANO), radnici vládne TOP 09 s ANO a nezávislými s podporou několika dalších zastupitelských klubů.

Výsledky voleb v Praze 15:

• Patnáctka náš domov – KDU-ČSL, Strana zelených, Česká pirátská strana a nezávislí kandidáti – 33,48 % (12 mandátů)

• ANO 2011 – 22,68 % (8 mandátů)

• Občanská demokratická strana – 18,15 % (7 mandátů)

• TOP 09 a Naše 15 s podporou STAN – 11,98 % (4 mandáty)

• Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) – 4,49 % (0 mandátů)

• NEZÁVISLÍ – 4,45 % (0 mandátů)

• Česká strana sociálně demokratická – 2,59 % (0 mandátů)

• Komunistická strana Čech a Moravy – 1,80 % (0 mandátů)

• Otevřená radnice – 0,36 % (0 mandátů)

Bez vítěze

Dohodou strany obešly vítěze voleb, hnutí Patnáctka náš domov, které bylo dosud spolu s ANO a ČSSD součástí vládní koalice. Hnutí postup ANO, ODS a TOP 09 kritizuje a novou koalici označilo za „prodeveloperskou.“ Na kandidátce hutí kandidovali zástupci lidovců, Zelených a nezávislí kandidáti. „ANO vedlo povolební vyjednávání se všemi zvolenými subjekty a s ODS a TOP 09 jsme našli největší programovou shodu,“ uvedl Wenzl.

Podle zástupců uskupení Patnáctka náš domov, které ve volbách získalo 33,5 procenta hlasů a dvanáct mandátů, půjde nová koalice na ruku developerským společnostem. „Vznikla prodeveloperská koalice, v jejímž čele by měl opět stanout starosta Milan Wenzl, jehož rodinná stavební firma se podílí na výstavbě v Praze 15,“ uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Kritizuje také fakt, že se do vedení městské části vrací ODS.

ANO spadlo na dvojku

V Praze 15, která spojuje Měcholupy, Hostivař, Petrovice a Dubeč, vyhrálo volby v roce 2014 hnutí ANO. Získalo přes 25 procent hlasů a devět mandátů v 31členném zastupitelstvu. Po pěti křeslech získaly TOP 09, ODS a Patnáctka náš domov, tři mandáty obsadili sociální demokraté, dva komunisté a dva nezávislí.

Doporučujeme
13352 ( 9. října 2018 14:18 )

nevím, kdo mohl volit na Praze 11 zrovna pana Mlejnského....a že těch lidí bylo dost...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa