Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z programátora se stal starosta. V Praze 12 jde do čela radnice pirát Jan Adamec

Aktualizováno -
22. listopadu 2018
08:45
Autor: dvi, ČTK - 
8. října 2018
18:55

Komunální volby v Modřanech, Komořanech a přilehlém okolí vyhráli Piráti s podporou Zelených, kteří získali více než čtvrtinu všech hlasů. Na vládnoucí koalici se domluvil vítěz s ODS a TOP 09 a dohromady mají 21 hlasů z 35. V dalších čtyřech letech plánují velké projekty, jako je napojení Prahy 12 na pražský okruh nebo postavit novou radnici. 

Koalice bude podle nového starosty Jana Adamce spolupracovat s opozicí na významných projektech, jakým je například napojení městské části na pražský okruh. „Myslím, že se nám to může podařit a posunout Prahu 12 o velký kus dopředu,“ řekl jednačtyřicetiletý Adamec. Jako další priority vidí stavbu nové radnice nebo vybudování kanalizace v katastru Točné. Adamec dosud pracoval jako programátor a je autorem mobilní aplikace o Praze 12.

Uvolněnými místostarosty, kteří budou za funkci pobírat plat, byli zvoleni Vojtěch Kos (ODS), který bude mít na starosti dopravu a finance, investicemi a majetkem se bude zabývat Jiří Fremr (ODS) a Eva Tylová (za Piráty) bude řešit územní rozvoj, životní prostředí a regulaci hazardu. Neuvolněným místostarostou byl zvolen Petr Šula (TOP 09), který bude mít na starosti stavbu nové radnice a místní Agendu 21.

Zastupitelé zvolili také čtyři radní. Radním pro školství a zdravotnictví je od dnešního dne Lukáš Findeis (Piráti), radní pro hospodaření Hana Jandová (TOP 09), radním pro školství Petr Prchal (TOP 09) a radním pro kulturu a volný čas Pavel Ehrlich (ODS). Poslední radní bude neuvolněný.

Jak dopadly volby v Praze 12:

  • Piráti s podporou Zelených – 25,69 %, 10 mandátů
  • ODS – 17,5 %, 7 mandátů
  • ANO – 17,5 %, 7 mandátů
  • ZMĚNA PRO PRAHU 12  – 14,93 %, 5 mandátů
  • TOP 09 – 10,55 %, 4 mandáty
  • OBČANÉ DVANÁCTKY, sdružení KSČM a Nezávislých – 5,71 %, 2 mandáty

Souboj o radnici Prahy 12 pro nadcházející čtyři roky vyhráli Piráti s podporou Zelených, kteří získali přes čtvrtinu všech odevzdaných hlasů. Lídra kandidátky Lukáše Findeise pak přeskočila dvojka Eva Tylová. Ta uspěla i ve volbách do Senátu, ve kterých postoupila do druhého kola s 16,1 % hlasů. Vítězem se však v tomto ohledu stal neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer, který do druhého kola dostal podporu od 47,98 % voličů.

Prahu 12 v uplynulém volebním období vedla koalice ANO, ČSSD a ZMĚNY PRO PRAHU 12, přičemž první a poslední jmenované strany se rozdělily o pozici starosty; první dva roky vedla za „Změnu“ městskou část Daniela Rázková, v listopadu 2016 ji za ANO vystřídal Milan Maruštík. Následovaly však neshody, po kterých v dubnu roku 2017 zastupitelstvo odvolalo exstarostku Rázkovou z rady; hnutí ZMĚNA PRO PRAHU 12 pak přešla do opozice.

V rámci sdružení OBČANÉ DVANÁCTKY se v Praze 12 do zastupitelstva dostali také komunisté, což na území městské části není žádnou novinkou. KSČM totiž v minulém volebním období kandidovalo samostatně a získalo podporu od 7,33 % voličů.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa