Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Radní si rozporcovali Holešovice. Kompetence se jim příliš nezměnily

Aktualizováno -
13. listopadu 2018
17:20
Autor: dvi, ČTK - 
15. října 2018
11:07

V Praze 7 si velké vítězství v komunálních volbách 2018 připsalo politické uskupení Praha 7 Sobě. Získala pohodlnou nadpoloviční většinu. Přesto bude vládnout se zelenými, za něž v radě usedl Ondřej Mirovský. Ostatní pozice si rozebrali politici z Praha 7 Sobě.

Lídr politického uskupení Praha Sobě Jan Čižinský zůstane starostou a bude mít na starosti i nadále strategické plánování, komunikaci s veřejností a zahraniční vztahy. Řešit bude také investice do školství, když v minulém období řešil školství jako celek. Nově mu přibyly finance, neboť dosavadní místostarosta Pavel Vyhnánek (P7S) se ve čtvrtek pravděpodobně stane náměstkem primátora a v radě Prahy 7 nezasedne. 

Prakticky stejné kompetence mají i nyní místostarostové Lenka Burgerová a Kamil Vavřinec Mareš (P7S) a radní Ondřej Mirovský (Zelení). Zbylým místostarostům a radním, kteří byli členy vedení i v minulém volebním období, se jejich agenda rozrostla. To je případ třeba radního Jakoba Hurrleho, kterému k sociální oblasti přibyla zdravotní politika, místní agenda 21, národnostní menšiny a prevence kriminality.

V radě městské části jsou dva noví členové, a to radní Jiří Knitl (P7S) a Hana Šišková. Knitl má na starosti veřejný prostor a životní prostředí a Šišková školství.

Výsledky voleb v Praze 7:

  • PRAHA 7 SOBĚ 55,48 %, 18 mandátů
  • Koalice ODS, Svobodní, SsČR – 13,4 %, 4 mandáty
  • Piráti a Zelení Praha 7 – 11,82 %, 3 mandáty
  • ANO 2011 – 7,5 %, 2 mandáty
  • TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu 7 – 6,39 %, 2 mandáty

Hnutí Praha 7 sobě vyhrálo volby na území sedmé městské části v hlavním městě na plné čáře. Výše uvedeným výsledkem ještě vylepšili jeho členové pozici z roku 2014, kdy získali 43,69 % hlasů. Týden po volbách je rozhodnuto i o vládnoucí koalici - Prahu 7 povede Praha 7 sobě s Piráty a Zelenými. V 29členném zastupitelstvu získají většinu 21 křesel. Dohodu musí ještě ve středu schválit členská schůze Zelených.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa