Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak se volilo na východě hlavního města? Městské části Praha 21 a 22 změní starosty

Autor: diz - 
16. října 2018
16:34

Po komunálních volbách se zdá, že východní část Prahy, konkrétně Černý Most a Horní Počernice, zůstanou při starém. Zatímco v Počernicích bodovaly především místní strany a hnutí, za které obhajovala svůj mandát také dosavadní starostka Hana Moravcová (Šance pro Počernice). V Praze 14 triumfovala koalice KDU-ČSL, STAN a TOP 09, jejíž kandidátku vedl rovněž dosavadní starosta Radek Vondra (TOP 09). Změna ale čeká jak Prahu 21, tak i Prahu 22. Dosavadní starostka Újezdu nad Lesy Karla Jakob Čechová (TOP 09) se bude muset spokojit s nadvládou koalice ODS a ANO. V Praze 22 se na spolupráci dohodli STAN, Svobodní a Naše město, starostou bude Vojtěch Zelenka (STAN).

Výsledky voleb v Praze 14:

 

  • Koalice KDU-ČSL, STAN, TOP 09 – 29,43 % (11 zastupitelů)
  • ANO 2011 – 16,51 % (6 zastupitelů)
  • Piráti – 13,84 % (5 zastupitelů)
  • ODS – 13,76 % (5 zastupitelů)
  • Nezávislí – Naše Čtrnáctka – 9,86 % (4 zastupitelé)

V čele Prahy 14 uplynulých osm let stál starosta Radek Vondra (TOP 09). Při současném rozložení politických sil lze předpokládat, že starostou zůstane na další 4 roky. Na radnici se ovšem nově neobjeví ČSSD, která byla součástí vládnoucí koalice. V letošních volbách totiž neobhájila ani jeden mandát s výsledkem 4,44 %, což ilustruje celkový propad strany v celopražských volbách. Naopak šanci pokračovat ve vedení městské části dostala ODS, která dokonce posílila. Z obhajovaných 3 mandátů nakonec vytěžila celkem 5 zvolených zastupitelů.

Ze stran, které se na vedení městské části nebudou už podílet, je to Strana Zelených, která s podporou Pirátů v roce 2014 obdržela 9,31 % a získala tak 3 mandáty. Zrovna tak neúspěšně dopadla KSČM, která se ziskem 3,56 % neobhájila své 2 zastupitelské posty. Nezadařilo se příliš ANO, která z 9 obhajovaných zastupitelů jich letos získala 6. Lze očekávat, že skončí v opozici. Na samém chvostu letošních voleb v Praze 14 se umístilo hnutí PRO zdraví a Sport, které obdrželo celkem 1,79 % hlasů.

Výsledky voleb v Praze 20:

 

  • Hnutí občanů Počernic s Piráty – 25,34 % (7 zastupitelů)
  • Šance pro Počernice – 22,44 % (6 zastupitelů)
  • ODS s podporou NK Horní Počernice – 17,96 % (4 zastupitelé)
  • SPOLEČNĚ PRO POČERNICE – 11,31 % (3 zastupitelé)
  • Počernice JINAK – 9,53 % (2 zastupitelé)
  • ANO 2011 – 8,04 % (2 zastupitelé)
  • KSČM a Počerňáci pro Počernice – 5,34 % (1 zastupitel)

Velké změny se patrně nebudou dít ani na území Prahy 20 v Horních Počernicích. Tamní starostka Hana Moravcová (Šance pro Počernice) totiž svůj zastupitelský mandát obhájila, a je tudíž pravděpodobně, že na svou osmiletou práci naváže i v dalším volebním období. V čele Počernic stojí už od roku 2010. Šance pro Počernice skončila ve volbách druhá, i když s procentuálním propadem. V roce 2014 opanovala volby se 44 %, kdežto nyní obdržela „jen“ 22 %. O jednoho zastupitele ji tak předběhlo rovněž místní Hnutí občanů Počernic s Piráty.

Volby v Praze 20 dopadly příznivě pro všechny zúčastněné strany. Kandidovalo celkem 7 stran či politických hnutí, přičemž všechny přesáhly hranici 5 %. Z radnice přesto, podobně jako jinde v Praze, zmizí ČSSD nebo TOP 09, která byla dokonce doposud ve vládnoucí koalici. Ani jedna ze stran totiž v Horních Počernicích letos nekandidovala. Zda se Šance pro Počernice v čele radnice udrží, bude nyní otázkou povolebních vyjednávání s ostatními zvolenými stranami, protože oproti předchozím volbám je její pozice přece jen slabší.

Výsledky voleb v Praze 21:

 

  • ODS – 26,36 % (6 zastupitelů)
  • Piráti a STAN pro Újezd – 25,91 % (5 zastupitelů)
  • ANO 2011 – 17,52 % (3 zastupitelé)
  • Otevřený Újezd – 7,14 % (1 zastupitel)
  • Patrioti – 7,10 % (1 zastupitel)
  • TOP 09 – 5,45 % (1 zastupitel)

Zatímco v boji o celou Prahu koalice v čele s TOP 09 bodovala, v Újezdu nad Lesy se straně příliš nedařilo. Tak tak se vyhoupla nad 5 %, což jí zaručilo alespoň jedno místo zastupitele na tamní radnici. Shodou okolností je to dosavadní starostka tamní městské části Karla Jakob Čechová (TOP 09). Volby naopak opanoval vítěz celopražských voleb ODS, která z postu vítěze voleb sesadila předešlé ANO. Obě strany se přitom domluvily na vládnoucí koalici. Dohromady mají disponovat devíti členy v sedmnáctičlenném zastupitelstvu.

Díky shodě v zásadních otázkách a prioritách naší městské části, jako jsou otázky dopravy, zdravotní péče, sociální péče a územního rozvoje, je koalice schopna představit projekt účelného čtyřletého rozvoje Újezdu nad Lesy. Následné programové prohlášení bude zpracováno na základě reálných cílů a dle reálného stavu, v němž se městská část momentálně nachází,” uvedl Zdeněk Růžička (ANO), který by se měl stát místostarostou. Starostou by měl být Milan Samec z ODS.

Také zde neuspěla ČSSD se ziskem 2,69 % hlasů. V předešlých volbách přitom byla součástí koalice právě s TOP 09. Propad zaznamenalo i ANO, které obhajovalo 5 zastupitelů a v roce 2014 bylo se ziskem 21,50 % nejsilnější stranou.

Její kandidátku do voleb vedl včelař Zdeněk Růžička, který se mimo jiné o včely stará i magistrátu hl. m. Dvojnásobně naopak posílila ODS. Té se podařilo navýšit tři zastupitele z roku 2014 na šest a má při jednání o budoucí vládě nejsilnější pozici. K utvoření koalice ji schází tři zastupitelské hlasy, kterými shodou okolností disponuje buď ANO, Piráti a STAN, nebo zbylé strany, kterým dali voliči mandát jednoho zastupitele.

Výsledky voleb v Praze 22:

  • STAN + Svobodní – 33,87 % (9 zastupitelů)
  • Pro Prahu – 21,63% (6 zastupitelů)
  • Praha 22. Naše město. – 20,57 % (5 zastupitelů)
  • ODS – 10,74 % (3 zastupitelé)
  • ANO 2011 – 8,91 % (2 zastupitelé)

Do 25členného zastupitelstva Prahy 22 letos kandidovalo celkem sedm politických subjektů. Voliče dokázalo oslovit pět z nich. Nejsilnější pozici si z voleb odnesli Starostové a nezávislí ve spojení se Svobodnými, kteří celkem uzmuli 9 zastupitelů.

STAN tím navázal na úspěšné volby v roce 2014, kdy ve volbách skončili druzí se ziskem 7 zastupitelů. Tehdy zvítězilo hnutí Pro Prahu se ziskem 30,86 % hlasů,  z jehož řad pochází dosavadní starosta městské části Martin Turnovský, který byl ještě za ODS zvolen zastupitelem v roce 2002Turnovský byl za Pro Prahu zvolen i letos, starostou ale nebude. V Praze 22 bude vládnout koalice složená z politiků STAN, Svobodných, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů. Starostou bude Vojtěch Zelenka (STAN). „Vzhledem k tomu, že mezi oběma kandidátkami panují nadstandardní přátelské vztahy a část předvolební kampaně jsme dělali společně, koaliční smlouvu uzavírat nebudeme a platí mezi námi pouze podaná ruka,“ uvedl Zelenka.

Tak jako na jiných místech Prahy, i zde zcela pohořela ČSSD, která neuspěla s výsledkem 2,05 % hlasů voličů. Své mandáty neobhájila ani strana Sousedé, kandidující tentokrát jako Rozumní sousedé, které se nepodařilo získat ani jeden mandát zastupitele. V roce 2014 přitom měla hned dva. „Úspěšnou“ premiéru zaznamenalo ANO, které v Uhříněvsi a okolí kandidovalo poprvé. Se ziskem 8,91 % z jejích řad voliči zvolili dva zastupitele.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa