Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starostou Prahy 1 je Pavel Čižinský. Slibuje spolupráci s magistrátem a lepší péči o historické centrum

Aktualizováno -
20. listopadu 2018
09:40
Autor: dvi, diz, ČTK - 
16. října 2018
11:38

Povolební námluvy v Praze 1 jsou u konce - historické centrum povede Pavel Čižinský z vítězného uskupení Praha 1 sobě, které získalo více než pětinu odevzdaných hlasů. Jako koaliční partneři mu po boku stojí Piráti, My, co tady žijeme a Zelená pro jedničku. V pondělí 19. listopadu bylo zvoleno nová radnice na zasedání zastupitelstva.

Klan Čižinských se pomalu rozrůstá. V Praze 7 je starostou poslanec a zastupitel magistrátu Jan Čižinský (Praha Sobě). V Praze 1 do čela radnice usedá jeho bratr Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Ještě před samotnou volbou Pavel Čižinský řekl, že chce úřad městské části otevřít občanům a dalším lidem. Koalice prý bude chtít zlepšit chod úřadu a přístup obyvatel k informacím. Navázat chce úzkou spolupráci s hlavním městem. „Kdo chce zlepšit Prahu, bez Prahy 1 to nejde, a naopak,“ řekl.

Kandidáti do rady městské části dnes rovněž řekli, že se zaměří i na školství, vylidňování centra nebo problémy s veřejným pořádkem a negativními vlivy turistického ruchu. Mezi programové priority patří péče o seniory, rozvoj kultury, podpora malých obchodů, dodržování veřejného pořádku, zklidnění automobilové dopravy nebo podpora zeleně. V dopravě chce koalice v některých částech zavést zónu s maximální rychlostí 30 kilometrů v hodině. 

Výsledek voleb v Praze 1:

  • PRAHA 1 SOBĚ 21,26 % hlasů, 6 mandátů
  • ODS 17,87 % hlasů, 5 mandátů
  • Piráti 15,6 % hlasů, 4 mandáty
  • STAN, KDU-ČSL, Inic. Občanů 12,84 %, 4 mandáty
  • TOP 09 11,9 %, 3 mandáty
  • ANO 2011 8,18 %, 2 mandáty
  • Zelená pro jedničku 5,17 %, 1 mandát

Značný propad zaznamenala v Praze 1 dosud vládnoucí TOP 09 v čele se starostou Oldřichem Lomeckým. Jeho strana v roce 2014 získala 22,76 % hlasů, což je téměř dvojnásobek oproti výsledku „topky“ v prvním pražském obvodu v těchto volbách. Pohoršila si také koalice Zelená pro jedničku, která měla před čtyřmi lety 7,67 % hlasů, a tudíž dva mandáty. Při výsledku 5,17 % této straně zbývá jen jeden mandát, který by tak měl obsadit lídr Petr Kučera.

Kateřina Klasnová, známá ze svého dřívějšího působení v politické straně Věci veřejné, tak nejspíš v zastupitelstvu Prahy 1 zasedat nebude.

Piráti naopak i v centru hlavního města potvrdili, že jsou „volební kometou“ poslední doby. Umístili se na třetí příčce za ODS, přičemž před čtyřmi roky v koalici s Liberálně ekologickou stranou (LES) a Nestraníky dosáhli pouze výsledku 6,4 %.

Doporučujeme
jaramila ( 16. října 2018 12:14 )

Než se všichni usalaší, tak budou další volby, je to pořád dokola...pak se má stihnout něco udělat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa