Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žižkov má nového starostu. Koalici povede patriot Jiří Ptáček z TOP 09

Aktualizováno -
20. listopadu 2018
20:50
Autor: Mii - 
24. října 2018
12:25

Vítězná strana Občanské demokracie skončila nečekaně v opozici. Starostu Alexandera Bellu (ODS) vystřídá nováček Jiří Ptáček z TOP 09. Nová koalice TOP 09 a STAN, Pirátů a Zelených má v zastupitelstvu většinu 20 hlasů z 35. Slibuje, že se budou rekonstruovat ulice a náměstí nebo budou prosazovat stavbu metra linky D.

Strany nové koalice před jednáním podepsaly koaliční smlouvu, která obsahuje asi 150 programových bodů. Koalice se podle ní zaměří například na rekonstrukci ulic a náměstí, prosazení vedení trasy metra D na Žižkov, investice do bytového fondu a školských zařízení, lepší podmínky pro cyklisty a chodce či lepší kontrolu veřejného pořádku. Radnice by pod novým vedením měla také lépe informovat občany a umožnit jim přístup ke všem důležitým dokumentům, stejně jako možnost vyjadřovat se k připravovaným projektům.

S volbou Jiřího Ptáčka (TOP 09) ostře nesouhlasí bývalý starosta: „Nový starosta, pan Ptáček z TOP 09, nebyl nikdy ani zastupitelem. Z dvaceti koaličních zastupitelů je šestnáct členů úplných politických nováčků. V radě usedli jen dva lidé se zkušeností s komunální politikou. A vrcholem všeho je, že radní pro finance bude neuvolněný, tedy bude rozpočet v roční výši přibližně jedné miliardy korun spravovat doslova ve svém volném čase. Je to ukázka amatérismu, se kterým přistupuje koalice z ptačího hnízda ke správě Prahy 3,“ prozradil Alexander Bellu (ODS).

Výsledek voleb v Praze 3:

  • Koalice pro Prahu 3 – ODS, KDU-ČSL a Svobodní 22,17 % (10 zastupitelů)
  • TOP 09 a STAN s podporou Žižkov (nejen) sobě 21,08 % (9 zastupitelů)
  • Piráti 18,61 % (8 zastupitelů)
  • ANO 12,52 % (5 zastupitelů)
  • Zelení a nezávislí 8,12 % (3 zastupitelé)

Bez mandátu:

  • Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury 3,93 %
  • KSČM 3,48 %
  • ČSSD 3,41 %
  • Volba pro město – Nezávislí kandidáti 3,40 %
  • Starostové pro Prahu 2,96 %

V letošních komunálních volbách zvítězila na Praze 3 nově vzniklá koalice nazvaná Koalice pro Prahu 3, na které se domluvili ODS, KDU-ČSL a Svobodní. ODS před čtyřmi lety kandidovala samostatně a skončila třetí s 13,14 % hlasů. KDU-ČSL zase kandidovala za koalici Žižkov (nejen) sobě, se kterou tentokrát kandidovala TOP 09 a STAN. Obě uskupení získají společně 19 zastupitelů, tedy většinu. Těsně za nimi se nachází Piráti s 18,61 %, kteří získají 8 zastupitelů.

Hnutí ANO v předchozích komunálních volbách na Praze 3 nekandidovalo. Tentokrát tak učinilo, získalo 12,52 %. Strana zelených, která letos šla do boje samostatně, skončila na pátém místě s 8,12 % a třemi zastupiteli. „Propadákem roku“ jsou KSČM s ČSSD, kteří v obou případech ze zastupitelstva vypadávají. Nedostalo se ani SPD.

Poche se na radnici nedostal

V předchozím období byl výraznou tváří na Praze 3 expředseda Strany zelených Matěj Stropnický, který v letošních volbách nekandidoval – dává si pauzu od politiky, aby mohl renovovat svůj zámek. Starostou však byl Alexander Bellu (ODS), který je mimo jiné expertem občanských demokratů na digitalizaci.

Dosud na Praze 3 vládla koalice TOP 09, ČSSD a Volba pro město – Nezávislí kandidáti. V opozici bylo sdružení Žižkov (nejen) sobě, Svobodní a KSČM. Europoslanec Miroslav Poche, který kandidoval do zastupitelstva Prahy 3 za ČSSD, kvůli neúspěchu strany na radnici neusedne.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa