Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poprask na pražské radnici: Kvůli žalobě končí před volbami ve funkci radní Prahy 22 Petr Semeniuk

Radní Prahy 22 Petr Semeniuk odstoupil týden před komunálními volbami z funkce. Důvodem je žaloba na jeho osobu ve věci zmanipulované zakázky i za padělání platebního prostředku. (ilustrační foto)
Radní Prahy 22 Petr Semeniuk odstoupil týden před komunálními volbami z funkce. Důvodem je žaloba na jeho osobu ve věci zmanipulované zakázky i za padělání platebního prostředku. (ilustrační foto)  (Autor: ÚMČ Praha 22)
Autor: diz, ČTK - 
27. září 2018
18:14

Volby ještě ani nezačaly a první politická strana začíná sčítat ztráty. Radní Prahy 22 Petr Semeniuk (Sousedé) odstoupil ze své funkce. Důvodem byla žaloba na jeho osobu kvůli rekonstrukci hospitalu Kuks na Trutnovsku, v rámci které měl pomoci zjednat výhodu firmě při tendru na zakázku. Nyní už bývalý radní však vinu nadále popírá.

Trestní řízení je vedeno od léta 2016. Podle vyjádření Semeniuka na facebookovém profilu městské části byla obžaloba podána účelově před volbami. Semeniuk bude v říjnových volbách kandidovat do zastupitelstva městské části i hlavního města. Je na druhém místě kandidátky SOUSEDÉ pro volby do zastupitelstva Prahy 22 a na sedmém místě kandidátní listiny uskupení Rozumní SOUSEDÉ do pražského zastupitelstva.

Konec týden před koncem...

„Toto prohlášení o odstoupení do konce tohoto volebního období z mého postu radního vyplývá především z ohledu na mé přátele, kdy se má zcela soukromá kauza stala i volební kampaní politických stran a je pro tyto účely nepochybně zneužívána. Je zřejmé, že mi mé svědomí nedovolí připustit, aby byli poškozeni i ostatní kolegové z rady či koaliční partneři a kamarádi,” uvedl v prohlášení. Svůj post by přitom zastával do voleb, které proběhnou příští týden.

„V celé kauze jsem od počátku v roli obviněného, ačkoliv jsem naopak poškozený. Trestní stíhání mé osoby bylo prvotně zahájeno na podkladě nepravdivých informací, které orgánům činným v trestním řízení sdělil můj bývalý obchodní partner. Tento, jak jsem se posléze dozvěděl, celou věc zřejmě plánoval, když činil účelové kroky směřující ke zneužití mé osoby,” uvedl Semeniuk v úterním prohlášení, ve kterém odmítá, že by padělal nějaký dokument a vytvoření diskriminačních podmínek soutěže.

Obžalovány jsou čtyři osoby, radní jedním z nich

Na začátku září policie zveřejnila informaci, že v případu zakázky na obnovu barokní památky za 322 milionů korun, z čehož bylo 314 milionů hrazeno z peněz EU, státní zástupce obžaloval čtyři lidi. Obžalovaní podle policie zajistili v tendru vítězství Sdružení Hochtief.CZ - Gema Art Group. Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky hrozí obžalovaným až osm let vězení, za poškození finančních zájmů Evropské unie ještě o dva roky více. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Podle vyšetřovatelů zaměstnanec Národního památkového ústavu Dalibor Dubový poskytoval informace z tvorby zadávacích podmínek Semeniukovi, který je přeposílal lidem z Gemy, statutárnímu řediteli Zdeňku Fučíkovi a člence dozorčí rady Kateřině Richterové. Firma se tak údajně předem dostala k dokumentaci a sama dokumenty ovlivnila, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo.

Podle kriminalistů si Semeniuk s Fučíkem za své služby dojednal odměnu zhruba 12 milionů korun. Na jejím vyplacení se ale podle policie později »zřejmě nedohodl«, a proto údajně padělal směnku, podle níž mu Gema danou částku dlužila. Směnku pak podle policie udal jako pravou jiné firmě, která poté na Gemu jako na dlužníka podala směnečnou žalobu. Semeniuk proto čelí obžalobě také z padělání platebního prostředku, za což ho soud může poslat za mříže až na 12 let.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa