Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do voleb jde i 150 Romů. „Mají šanci, pomohla jim uprchlická krize,“ tvrdí politolog

Autor: Zuzana Zelenková - 
16. září 2018
05:40

Do boje o křesla v komunálních volbách (5. a 6. října) vyráží i minimálně 150 Romů a Romek. O hlasy do Senátu se pak „poperou“ dva romští kandidáti, uvedla to organizace Romea.cz. Šance na úspěch přitom nemají vůbec malé, jak popsal pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček. Podle něj se totiž ze společnosti vytrácí proti Romům řada předsudků, čemuž napomohla uprchlická krize.

Minimálně sto padesát romských kandidátů zabojuje v komunálních volbách, dva v senátních. S informacemi přišla organizace Romea.cz s tím, že v reálu může být uchazečů i víc, ale ne všechny se jí podařilo dohledat. Největší šanci prý mají v Trmicích, Ralsku, ve Vítkovicích nebo na Praze 14.

Například v roce 2014 bylo do zastupitelstev měst a obcí zvoleno 13 Romů a Romek, jak uvedla Zpráva o stavu romské menšiny.

Z celkového počtu kandidátů je 30 procent Romek, což přibližně odpovídá i celkovému počtu žen ze všech 216 tisíc kandidátů. Průměrný věk je pak 45 let. Přes 58 procent romských kandidátů je umístěno na kandidátkách do desátého místa. Do pátého místa pak kandiduje 25 procent Romů a Romek. 

Jaké mají kandidáti šance, se Blesk zprávy zeptaly politologa Jana Kubáčka:

V komunálních volbách kandiduje asi 150 Romů a Romek. Jak vidíte jejich šance?

Upřímně řečeno, je to obec od obce a subjekt od subjektu, ale obecně jsou jejich šance velmi dobré. Protože se jim může podařit oslovit a přivést k volbám zástupce svojí komunity, to není špatné, ale mohou oslovit i představitele dalších komunit. Pak mají šanci velmi dobrou a s každými dalšími volbami jejich šance stoupají.

Čím je to dáno? Ubývá podle Vás mezi Čechy předsudků?

Ano, ukazuje se, že jednotlivce je zapotřebí opravdu vnímat jako jednotlivce, ne jako představitele komunity. Paušální soudy nefungují. Kuriózně bych řekl, že Romům z Česka pomáhá nejistota bezpečnosti a migrační otázka ve světě.

Jak to? 

Většinová společnost si uvědomuje, že s komunitou, která tady je, je výrazně lepší a snesitelnější komunikace a je předvídatelná a domácí než jiné kulturní civilizace. Kuriózně česko-romské soužití zklidňuje a srovnává i migrační krize.

Mohou kandidáti pozitivně ovlivnit a inspirovat i další členy etnika?

Jednoznačně je dobře, že kandidují. Jejich zapojování do veřejného života a hlavně do odpovědnosti ve veřejném životě, a to za daná rozhodnutí i za dané obce, je jen ku prospěchu. Společnost je kompaktnější, profesionálnější, věcnější. Vždycky je důležité, aby v politice promlouvaly všechny důležité zastoupené skupiny. Nemluvě o tom, že tam je přesah ten, že mohou být dobrými mediátory se svou komunitou, nebo že pokud budou úspěšní, budou mít výsledky, tak mohou být opravdu vzorem pro své kolegy a pro další generaci, aby se do toho politického života více zapojovali.

Blesk Zprávy pořádají každý týden od pondělí do čtvrtak duely s kandidáty do Senátu

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa