Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo „Libeňáku“ obytný most: Kandidát ANO na primátora představil novou vizi, auta by jezdila tunelem

Na místě pražského Libeňského mostu by podle lídra ANO Petra Stuchlíka mohl stát nový tzv. obytný most (na vizualizaci), řekl to 10. září 2018 novinářům společně s autorem nápadu architektem Jaromírem Pizingerem.
Na místě pražského Libeňského mostu by podle lídra ANO Petra Stuchlíka mohl stát nový tzv. obytný most (na vizualizaci), řekl to 10. září 2018 novinářům společně s autorem nápadu architektem Jaromírem Pizingerem.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. září 2018
14:14

Na místě pražského Libeňského mostu by podle lídra ANO Petra Stuchlíka mohl stát nový tzv. obytný most - na povrchu by stál bytový dům a auta by jezdila tunelem pod ním. S nápadem přišel architekt Jaromír Pizinger.

Architekt Jaromír Pizinger vytvořil vizi Libeňského mostu, na němž by stál bytový dům. V přízemí by měly být byty pro zdravotní sestry, učitele nebo policisty, horní patra by pak zabraly luxusní byty, z jejichž prodeje by se projekt částečně financoval. Dopravní obslužnost by ale zůstala zachována, protože doprava by byla vedena tunelem. Netypickým návrhem, který kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík spolu s autorem návrhu představil v pondělí, chce otevřít debatu o pražské architektuře.

Libeňský most byl dokončen v roce 1928 a od té doby nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory byli architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl. Část odborníků i veřejnosti se přiklání k tomu, že stavba by měla být památkově chráněná.

Můj projekt

Není to projekt, ale vize. Je to můj nápad, který jsem si vytvořil do šuplíku. Každý se baví o tom, zda most bourat, či nebourat, ale nevím, že by někdo přišel s nějakou alternativou. Já jsem pouze rád, že mohu tuto myšlenku prezentovat. Je to můj subjektivní pocit, co by tam mohlo být,“ řekl Pizinger.

Pražští politici se dlouhodobě neshodují v tom, zda most opravit, nebo nahradit novým. Dubnové jednání zastupitelstva hlavního města kvůli sporu vyústilo v koaliční krizi mezi ANO a ČSSD na jedné straně a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL, STAN), která prosazuje zachování mostu, na straně druhé. Proti bourání v minulosti protestovali také obyvatelé a postavil se proti němu i Národní památkový ústav.

Na místě pražského Libeňského mostu by podle lídra ANO Petra Stuchlíka mohl stát nový tzv. obytný most (na vizualizaci), řekl to 10. září 2018 novinářům společně s autorem nápadu architektem Jaromírem Pizingerem. Na místě pražského Libeňského mostu by podle lídra ANO Petra Stuchlíka mohl stát nový tzv. obytný most (na vizualizaci), řekl to 10. září 2018 novinářům společně s autorem nápadu architektem Jaromírem Pizingerem. | ČTK

Více o kandidátech na pražského primátora čtěte ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa