Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo chce ovládnout Plzeň? Primátorovi z ČSSD jdou po krku autor večerníčků i šéf hokejistů

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. září 2018
07:40

Ze 16 kandidátek budou vybírat obyvatelé Plzně svého nového (nebo staronového) primátora a složení radnice. Obhajující Martin Zrzavecký z ČSSD se bude o post rvát s lídrem ANO a šéfem plzeňského extraligového klubu Romanem Zarzyckým, nebo senátorem a autorem slavného večerníčku Václavem Chaloupkem. Tady jsou lídři všech stran a hnutí.

1. Koruna česká: Historik Krčmář

Konstituční monarchii namísto republiky chce zavést Koruna česká. Lídrem její kandidátky v Plzni je nestraník Luděk Krčmář (46), který jako své povolání uvedl, že je historik. Jeho plány pro město ale nejsou na internetu dostupné. Kromě nenásilnému návratu ke království patří mezi priority strany také rehabilitace šlechty a odstranění národních mýtů z české historie.

2. Česká pirátská strana: Grafik Bosák

Pavel Bosák (48) pochází z Klatov, odkud se v r. 1986 ještě jako gymnazista vystěhoval společně s matkou, tehdy provdanou do San Francisca v USA. Vystudoval uměleckou grafiku na prestižní CCAC v kalifornském Oaklandu.  Brzy po studiích se na několik let vydal „na zkušenou“ do rodných Čech, odkud si zpět do USA přivezl svou budoucí manželku, plzeňskou rodačku Olgu. V San Franciscu pak společně založili grafickou firmu, kterou díky moderním technologiím provozují na dálku dodnes.

Bosák působí jako zastupitel plzeňské části Litice a stojí mj. v čele kritiků projektu Průmyslového parku Litice s velkými halami, které mají stát na okraji Plzně. „V důsledku této kauzy měl Pavel možnost nahlédnout do těch nejtemnější koutů plzeňské politiky. Dlouhodobě poukazuje na klientelizmus, četné střety zájmů a častou nekompetentnost městských představitelů,“ píše se o něm na pirátském webu.

3. KDU-ČSL: Vokoun Náhlík

Působil jako místostarosta a starosta Městského obvodu Plzeň 2-Slovany, poté zejména jako náměstek primátora. Od roku 2014 působí opět jako náměstek primátora města Plzně. Petr Náhlík (57) se v krajských volbách před 2 lety dostal i do zastupitelstva kraje, a to díky preferenčním hlasům. Byl totiž až na 13. místě kandidátky.

Pod přezdívkou Vokoun se věnuje také trampování a skautingu. Náhlík se angažoval politicky už před revolucí, když vydával samizdatové časopisy a sborníky. Za „protistátní“ činnost byl několikrát vyslýchán StB. V roce 1989 byl dokonce krátce vězněn, po propuštění se s manželkou účastnil demonstrace 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Po zákroku SNB a StB byl v několikatýdenní pracovní neschopnosti.

4. Pro Plzeň: Ředitelka Vítovcová

Pro letošní komunální volby spojilo hnutí PRO Plzeň své síly také s hnutím Pro Zdraví a Sport společně s Občany pro Lochotín. Irena Vítovcová (44) by se v případě úspěchu stala první plzeňskou primátorkou. „PRO Plzeň považuje za svou prioritu podporu sportu v jeho nejmasovějším pojetí, zdravý a spokojený život v Plzni,“ uvedla lídryně v kampani. 

Vítovcová je předsedkyní občanského sdružení Pro CIT, které pomáhá rodinám s autistickými dětmi. Vedla ji k tomu vlastní zkušenost, poruchou autistického spektra je totiž postižen její syn. „Určitě by Plzeňanům pomohl hladší vjezd do centra města. Jako vhodné řešení vidím odstavná parkoviště, kde by všichni nechali svá auta a po centru města se pohybovali jen pěšky, to by bylo moc příjemné,“ nastínila ke svým prioritám.

5. TOP 09: Zastupitel Vozobule

Šéf plzeňské TOPky Michal Vozobule (37) je rodilý Plzeňák. V letech 2005–2011 byl předsedou správní rady Centra protidrogové prevence a terapie, o.p.s. V roce 2010 se stal zastupitelem města Plzně, kde i po volbách 2014 vede zastupitelský klub TOP 09. V rámci městského zastupitelstva se věnuje zejména problematice kultury, vzdělávání, veřejných zakázek a transparentnosti obecně.

„Našimi prioritami jsou zejména doprava a parkování, potom je to volný čas, nejenom dětí a mládeže, a také vzdělávání,“ představil program TOP 09.

6. SPD: Poslankyně Levová

Jana Levová (41) je podnikatelka a politička, od října 2017 poslankyně Poslanecké sněmovny PČR a místopředsedkyně Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Mezi její vzdálené příbuzné patří kosmonaut Jim Lowell.

V květnu 2016 na svém facebookovém profilu členka Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury uvedla, že byla svědkyní příhody, kdy policisté na Plzeňsku zastavili autobus. Následně z něj do okolní krajiny uteklo několik desítek migrantů. Později se ale ukázalo, že se jednalo o střet autobusu s osobním vozidlem; po nehodě z autobusu vystoupili cestující a pokračovali v cestě. Sama Levová svedla omyl na policii, která podle ní poskytla nepřesné informace. Přiznala, že se nejednalo o migranty, ale o cizince zaměstnané v pracovní agentuře. 

7. ODS: Exprimátor Baxa

Poslanec a dosavadní náměstek primátora Martin Baxa (43) vede v Plzni kandidátku Občanské demokratické strany. Kandidoval i na post hejtmana před dvěma lety, ODS ale skončila až třetí. Baxa byl nejmladším primátorem Plzně, město vedl do roku 2014. Loni se dostal také do Sněmovny, kde je členem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Začátkem roku se stal také místopředsedou strany. 

„Přijdeme například s komplexním návrhem na řešení parkování ve městě, budeme pokračovat v podpoře vytváření nových bytů a zaměříme se i na konkrétní zlepšení fungování plzeňských škol. Prosazovat budeme rekonstrukci hojně navštěvovaného a mezi Plzeňany velice oblíbeného areálu DEPO2015 a také vyčištění Borské přehrady, aby se mohla stát centrem rekreace i sportovního vyžití pro všechny Plzeňany,“ uvedl. Martin Baxa je ženatý, má rád knihy, filmy a architekturu a je také kmotrem tučňáka Humboldtova v plzeňské ZOO. Odmítá spolupráci s KSČM.

Plzeňský lídr ODS Martin Baxa o Jurečkovi: Není to kmotr, podléhá veřejné kontrole. Plzeňský lídr ODS Martin Baxa o Jurečkovi: Není to kmotr, podléhá veřejné kontrole. | Blesk / David Malík

8. Nová Plzeň: Urolog Klečka

Do výsledku nadcházejících komunálních voleb hodlá v Plzni výrazně zasáhnout také nové politické uskupení kolem bývalého starosty centrálního městského obvodu Jiřího Strobacha. Voliče chce hnutí oslovit především návrhem na MHD zdarma pro všechny občany Plzně. 

Jeho lídrem je Jiří Klečka (46), uznávaný lékař a urolog. Ten ve fakultní nemocnici v Plzni provedl jako první v Česku operaci prostaty laserem. 

9. ANO: Šéf hokeje Zarzycký

Ředitel plzeňského hokejového týmu a také plzeňské organizace ANO Roman Zarzycký (41) by se chtěl na post primátora posunout z místa předsedy kontrolního výboru zastupitelstva. Šance mu neubírá ani aféra, kterou si musel projít před dvěma lety. 

U soudu totiž nejprve dostal podmínku za to, že nezákonně zveřejnil soukromou internetovou korespondenci své bývalé ženy, která obsahovala její intimní fotografie. Argumentoval tím, že všechny kroky dělal jen proto, aby chránil své děti před špatným vlivem exmanželky. Později ho soud obvinění zprostil s tím, že zájem dítěte má přednost. 

Roman Zarzycký (ANO) chce být plzeňským primátorem. Roman Zarzycký (ANO) chce být plzeňským primátorem. | ČTK

10. Občané Patrioti: „Medvědář“ Chaloupek

Režisér, scenárista, televizní redaktor, publicista a ochránce a milovník přírody Václav Chaloupek (67) je původním povoláním učitel kreslení. V roce 1997 natočil svůj první televizní seriál Tuláček, pak následovaly seriály Pruhovaní kamarádi, Méďové nebo Vydrýsek. Za hnutí Občané patrioti úspěšně kandidoval ve volbách 2016 do Senátu v Plzni, teď chce být za stejné uskupení také šéfem města.

11. KSČM: Radní Štekl

Radní Plzeňského kraje Václav Štekl (42) je jedničkou komunistů. Zastupitel města Plzně vystudoval Západočeskou univerzitu, Elektrotechnickou fakultu, kde získal titul Ing. Působil jako učitel a správce ICT na základní škole ve Starém Plzenci. Od roku 2006 je zastupitelem města Plzně, o dva roky později se stal i zastupitelem Plzeňského kraje. Je členem Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. V roce 2011 vstoupil do KSČM. Je svobodný, původním povoláním učitel.

Prioritami Štekla jsou bezpečnost, která se podle něj vinou zahraničních pracovníků v ulicích zhoršila, doprava, nebo chybějící chodníky.

12. Česká Plzeň: Vandasova pravá ruka Štěpánek

Pod spojením Česká Plzeň - Naše šance se skrývá kandidátka obsazená zpola lidmi, které navrhla extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti. Její lídr Jiří Štěpánek (46) je dokonce stranickým místopředsedou. „Dělníci a zaměstnanci, kterým se děje křivda, musí mít nějaké zastání a to jim spolu s odbory zajistí jedině strana, která bude mít ochranu zaměstnanců jako hlavní bod svého programu – Dělnická strana sociální spravedlnosti,“ píše na webu své motto.

Štěpánek po skončení střední školy, v roce 1990, nastoupil jako skladový dělník do velkoobchodu s hutním materiálem a tam postupně vykonával funkci mistra skladu, referenta nákupu a dnes pracuje jako obchodní referent prodeje.

13. ČSSD: Primátor Zrzavecký

Jen s výučním listem vede Martin Zrzavecký (45) město poslední 4 roky, přestože jeho strana volby v Plzni nevyhrála, byla dokonce až třetí. A předseda plzeňské ČSSD by v tom rád pokračoval. Díky němu měla Plzeň soc. dem. primátora v roce 2014 po více než 70 letech. V magistrátním zastupitelstvu sedí Zrzavecký od roku 2010, deset let byl také „na kraji“. 

Před čtyřmi lety musel vyvracet, že nezvládl ani učiliště. Na internetu se totiž objevil výuční list, kde je uvedeno, že neprospěl u učňovské zkoušky. Podle Zrzaveckého byl ale falešný. „Výuční list pravý mám, jsem vyučen v bývalých Škodových závodech a je otázkou, jestli je v jednačtyřiceti letech důležité vzdělání, nebo zkušenosti. Abyste mohl na radnici svou funkci dobře vykonávat, musíte se něco učit a vzdělávat se neustále,“ uvedl k tomu.

Primátor Plzně Martin Zrzavecký Primátor Plzně Martin Zrzavecký | JAKUB POLACEK / Paparazzi

14. DS Zelení: Exrepublikán Legát

Předseda fotbalového svazu Plzeň-město a nestraník Zdeněk Legát (58) vede kandidátku Demokratické strany zelených a NK. Bývalý Sládkův republikán kandidoval na Plzeňsku do Sněmovny za Stranu zelených už v roce 2006. Teď se chce na magistrát probít za jejich „jmenovce“.

Legát se ke 4 rokům v barvách extremisty Sládka v minulosti hrdě hlásil. „Nelituju jich,“ říká o letech strávených u republikánů, „protože jsem nikomu neublížil“. K Miroslavu Sládkovi prý vyučeného zemědělského mechanizátora v roce 1992 přivedlo zklamání z příliš sametového vývoje po listopadu 1989. „Měl jsem ale už tehdy jiné názory než někteří lidé, brzy mi začalo vadit, že republikáni jen kritizují a neříkají, jak z toho ven,“ tvrdí Legát. „Někteří republikáni sice měli protiromské názory, ale já je neměl a ve své organizaci jsem toto smýšlení nedovolil. Ale ani ti, kteří měli takové názory, nebyli žádní rasisti, o utlačování menšiny to nebylo. Prostě se občas poprali chlapi hospodě.“

15. Soukromníci: Manager Pohl

„Chci aby naše město bylo bezpečné, chci více městských strážníků v ulicích, abychom je viděli nejen při obouvání našich aut, ale především při dodržování klidu a pořádku,“ představil své priority lídr Soukromníků pro Plzeň Petr Pohl (54). Soukromníci chtějí vsázet na kvalitu, zkušenost a selský rozum.

16. Veřejné zájmy Plzně: Zastupitel Ženíšek

Zastupitel městské části Plzeň 1 Václav Ženíšek (70) by také rád prorazil až na „velkou radnici“. Mezi šestnáctkou adeptů je nejstarší. Hnutí nemá žádné webové stránky, proto není možné o kandidátovi dohledat více informací.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa