Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víc než pětina starostů boj o křeslo vzdává. Bojí se papírování i kriminalizace

Autor: ČTK, trm - 
31. července 2018
14:48

Víc než pětina současných starostů měst a obcí vzdává boj o obhájení svého místa v letošních komunálních volbách. Vadí jim stále víc papírování a také kriminalizace starostů, radních a zastupitelů. Výsledky průzkumu, kterého se zúčastnilo 987 respondentů napříč všemi kraji, zveřejnilo na svém webu Sdružení místních samospráv (SMS). 

S politikou chce podle průzkumu úplně skončit 13 procent stávajících starostů. Dalších devět procent je ochotno kandidovat, ale starostovské křeslo chtějí vyměnit za post řadového zastupitele.

Hlavním důvodem, proč starostové nechtějí svůj mandát obhajovat, byl nárůst byrokracie a administrativy. Ten vadí 36 procentům z nich. Druhou nejčastěji uváděnou příčinou byla vysoká odpovědnost až kriminalizace starostů, místostarostů a radních (24 procent).

 

Třetím nejčastějším důvodem bylo zpřísnění zákona o střetu zájmů (10 procent) kvůli anonymnímu nahlížení do majetkových poměrů volených zastupitelů. „Samosprávy vítají požadavek na transparentnost a právo na informace. Žádáme ale, aby se tyto principy uplatňovaly rozumně a aby při tom byly respektovány také oprávněné zájmy samotných komunálních zastupitelů a třetích stran,“ uvedl předseda sdružení a europoslanec STAN Stanislav Polčák.

Sdružení také poukázalo na analýzu Nejvyššího státního zastupitelství, podle níž bylo v letech 2013 až 2017 proti představitelům samospráv vedeno 438 trestních řízení, přičemž 84 procent případů bylo ukončeno bez zahájení trestního stíhání. Ve zbývajících případech skončila odsouzením necelá polovina, upozornil Polčák.

„Tlak na kriminalizaci volených zástupců je značný a vede k výraznému snížení kvality života, zhoršení rodinných vztahů či společenské dehonestaci,“ dodal Polčák.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa