Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černoch od Okamury v ODS, Dobeš z VV u STAN. Před volbami se mění stranické dresy

Autor: Jakub Veinlich - 
9. června 2018
06:20

Tak jako řada lidí během života své zaměstnání, mění politici stranické dresy. Někdy je to ale pořádný kotrmelec. Například bývalý předseda poslaneckého klubu hnutí Tomia Okamury si pořídil stranickou knížku ODS. Bývalý ministr Pavel Dobeš, který prošel Věcmi veřejnými a LIDEM, je členem hnutí STAN, za které se pokoušel vrátit na politické výsluní už na podzim loňského roku při volbách do Sněmovny. Senátorka Eva Syková zas našla místo ČSSD podporu u Babišova hnutí ANO.

Marek Černoch vstupoval do politiky v době, kdy padla vláda Petra Nečase a přišly předčasné volby. Plný ideálů se stal jednou z hlavních tváří hnutí, které reprezentoval především Tomio Okamura. Před čtyřmi lety byl dokonce kandidátem na pražského primátora. Teď už je ale mimo aktivní politiku. Stranickou knížku ale má.

„Chci se aktivně podílet na chodu nejen státu, ale i naší obce. Po krátkém přemýšlení jsem proto vstoupil do ODS a nevylučuji kandidaturu v komunálních volbách. ODS pro mě znamená záruku odpovědnosti “ řekl Černoch v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Na začátku května se dokonce objevil na tradičním prvomájovém mítinku ODS na pražském Petříně, kde se vyfotil i s předsedou strany Petrem Fialou. Černoch je členem ODS v jeho „domovské“ Hostivici, kde nevyloučil kandidaturu v komunálních volbách.

„Myslím, že patřil k opozici Tomia Okamury v době, kdy se jeho klub v minulém volebním období dělil. Věřím, že takových lidí bude víc, že si uvědomí, že SPD, které možná i někteří pravicoví voliči podlehli, není to pravé ořechové a vrátí se k ODS nebo ji začnou znovu volit,“ okomentoval Černochův politický přestup předseda středočeské ODS Jan Skopeček.

Pokud bude chtít Černoch za ODS opravdu kandidovat, bude muset podle Skopečka projít stranickými primárkami. „Znovu začít na komunální úrovni je ta nejlepší cesta, je na té místní buňce, pokud mu dá důvěru,“ doplnil Skopeček, který je zároveň také poslancem.

Vrací se i „véčkař“ Dobeš

Do politického života se snaží znovu zapojit také bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš. Do vysoké politiky se dostal v roce 2010, kdy se překvapením voleb staly Věci veřejné Víta Bárty. Tehdy měl klub 24 členů, v srpnu 2013 po pádu Nečasovy vlády už jen 11. Dobeš byl jedním z těch, kteří odešel spolu s Karolínou Peake a dalšími do seskupení LIDEM, aby se pak opět rozešli.

Video  Karolína Peake vzpomíná na krizi Nečasovy vlády: Za co jí vyčinila Nagyová?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

O návrat už se Dobeš pokoušel loni při sněmovních volbách. Je členem Starostů a nezávislých, za které bude s podporou TOP 09 na podzim kandidovat v komunálních volbách na špici kandidátky na Praze 3 a také na kandidátce do pražského zastupitelstva.

„Nedám si s politikou pokoj. Myslím si, že bych měl mít ještě nějakou možnost předat zkušenost především s dopravní politikou mladším kolegům. Baví mě to,“ řekl Dobeš Blesk Zprávám. Dodal, že doba od jeho vládního angažmá už se posunula a na některé věci raději nerad vzpomíná.

Hnutí Starostové a nezávislí pomáhá především v otázce dopravní infrastruktury. Chtěl by vyřešit především dosud nevyřešenou otázku dopravy, na které si vylámali zuby téměř všichni politici.

„Pevně věřím, že prozřel a od marketingového projektu a přemetu s Lidem se připojil k hnutí, kde se dělá reálná politika, ne mediální humbuk,“ okomentoval pro Blesk Zprávy Dobešův politický přestup předseda Starostů Petr Gazdík. A dodal, že je pro něj především důležité, že je s jeho prací spokojená především pražská organizace.

Syková vyměnila ČSSD za ANO

Profesorka Eva Syková bude obhajovat mandát senátorky. I ona si připravila drobnou pikantnost. Nejen, že se tváří v tvář postaví v Praze 4 ve volbách Jiřímu Drahošovi, který ji nechal vyhodit před léty z Akademie věd, ale tentokrát už nebude kandidovat s podporou ČSSD, ale konkurenčního hnutí ANO.

„Nejsem zrádce, prakticky šest let jsem v Senátu pracovala v klubu ČSSD, byla mi slíbena nominace, která ale na poslední chvíli o pár hlasů neprošla, takže necítím vůči ČSSD žádný závazek,“ řekla Blesk Zprávám Syková.

Ve chvíli, kdy neměla podporu sociální demokracie, se na ni obrátili zástupci hnutí ANO a kandidaturu jí nabídli. Syková za krokem ČSSD vidí mstu senátního klubu. Jako jedna z mála totiž nepodpořila výzvu ostatních členů klubu, kteří vyzvali sociální demokraty, aby v referendu nepodpořili vstup strany do menšinové vlády s hnutím ANO.

„Myslím, že to je jeden z důvodů. Nesouhlasila jsem s tím. Zastávám názor, že by koalice byla vytvořena, aby vznikla stabilní vláda a dělalo se konečně něco pro lidi,“ doplnila Senátorka svůj argument.

Video  Dienstbier varuje: Trestně stíhaný Babiš je problém. ČSSD by neměla jít s ANO do vlády  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I přesto podle svých slov podporuje i nadále předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který přesvědčuje straníky, aby vstup do vlády podpořili. Pokud ve volbách uspěje, počítá s tím, že bude členkou případného klubu hnutí ANO.

„Pokud budu zvolena, tak samozřejmě vstoupím do klubu hnutí, za který jsem byla zvolena,“ dodala.

Nejdříve ale musí podstoupit pikantní předvolební souboj. Jejím protivníkem v Praze 4 totiž bude neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, kterého ve volbách podpoří například hnutí STAN, TOP 09 a Zelení. Právě Drahoš stál podle Sykové za jejím vyhazovem z Akademie věd.

„Můžete tam klidně napsat, že pan Drahoš teď dělá kampaň antisyková. On a další kolega se podíleli na mé dehonestaci, protože mě chtěli odstranit z vysoké politiky a nakonec i z Akademie věd. Ale žádné pochybení se neprokázalo,“ komentuje Syková chystaný souboj dvou vědců a v kampani se nechce podle svých slov Drahošovi vůbec věnovat.

„Nejvíc to asi vypovídá o ní samotné, že přešla z ČSSD k ANO,“ okomentoval Sykové kandidaturu pod hlavičkou hnutí Andreje Babiše v MF DNES Drahoš.

Komunální a senátní volby vyhlásil prezident Miloš Zeman na 5. a 6. října letošního roku. Nové senátory budou vybírat lidé ve 27 obvodech – po dvou letech se tak obnoví třetina Senátu. Po čtyřech letech zas nastoupí noví primátoři nebo starostové a zastupitelé měst a obcí.

VŠE O KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH NAJDETE ZDE: 


Doporučujeme
salto ( 11. června 2018 08:56 )

Převlékači kabátů - i to svědčí o charakteru toho či onoho člověka.

kukuku ( 9. června 2018 06:58 )

Autor článku zřejmě psal oslavný článek senátorky Sykové na její objednávku. Jinak by musel popsat případ "kmenové buňky", kdy tato dáma inkasovala od nevyléčitelně nemocných vysoké částky za léčbu neověřenými postupy. Najít si o tom články nebyl problém ... a dát jí prostor, aby se k věci vyjádřila ona i pozůstalí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa