Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Eurovolby: Babišovo ANO vyhrálo, uspěla ODS, Piráti i TOP 09. ČSSD vůbec

Aktualizováno -
27. května 2019
00:45
Autor: simao, ČTK, kal, vei - 
23. května 2019
09:00

Vítězem letošních evropských voleb je hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se šesti mandáty z 21. Druhá skončila ODS se 4 mandáty, třetí jsou Piráti a TOP 09 se Starosty, kteří berou po třech křeslech. SPD a lidovci mají po dvou mandátech, jeden zůstal i pro komunisty. Naopak vládní ČSSD nemá nic. Dění z průběhu eurovoleb 2019 jsme na Blesk Zprávách sledovali tradičně online. A přinášíme i informace, postřehy, videa či fotografie z jednotlivých štábů.

Evropské volby
Data ještě nejsou k dispozici
Obnovit výsledky
Sečteno 0 %
Účast 0 %

Eurovolby 2019
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
7:10
27. 5. 2019

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online zpravodajství. Výsledkům eurovoleb se bude věnovat i dnešní pořad Blesku Epicentrum. Jeho hostem bude politolog Lukáš Jelínek. Vysíláme od 15.00

6:52
27. 5. 2019

Eurovolby nejvíc „táhly“ v obci Čilá na Rokycansku, kde přišlo k urnám 90 procent voličů. Naopak nejmenší volební účast byla ve Vřesové na Sokolovsku, kde jich přišlo necelých devět procent. V Praze přišlo podle údajů ČSÚ 38,31 procenta voličů. V celém Česku přišlo tentokrát k urnám 28,72 procenta voličů.

V obci Čilá je podle Českého statistického úřadu 20 zapsaných voličů a z toho 18 jich přišlo volit a všechny jejich odevzdané hlasy byly platné. Webové stránky obce uvádějí, že věkový průměr tamních obyvatel je 60 let a z toho dvě třetiny tvoří ženy. Ve sněmovních volbách v roce 2017 byla tamní volební účast stoprocentní. Naopak ve Vřesové na Sokolovsku přišlo k urnám pouze 27 z 313 zapsaných voličů.

Mezi krajskými městy vedla ve volební účasti Praha. Na druhém místě se ocitl Hradec Králové, kde přišlo volit 36,08 procenta lidí. Na posledním místě v žebříčku krajských měst skončilo Ústí nad Labem s volební účastí 22,74 procenta.

7:03
27. 5. 2019

Svůj zájem o spolupráci v evropské politice v příštích pěti letech dali jen krátce po oznámení předběžných výsledků letošních eurovoleb najevo představitelé všech tří nejsilnějších evropských politických rodin. Vedoucí kandidát vítězných lidovců z EPP Manfred Weber v Bruselu před novináři upozornil, že bez jeho uskupení nebude v novém europarlamentu stabilní většina možná. Ke kooperaci vyzval druhé socialisty z S&D i liberální ALDE, která se umístila jako třetí.

6:58
27. 5. 2019

Kolik strany a hnutí na eurovolbách vydělají či prodělají? Stát zaplatí volebním uskupením za hlasy voličů celkem zhruba 65,8 milionu korun. Nárok na ně bude mít 10 stran a hnutí, protože získaly nejméně jedno procento hlasů.

ANO premiéra Andreje Babiše vynaložilo na kampaň podle dostupných informací až 35 milionů korun, od státu dostane za hlasy zhruba 15 milionů. Ztrátové budou volby také pro koaliční ČSSD. Sociální demokraté chtěli dát na kampaň 11 milionů korun a za hlasy obdrží 2,8 milionu.

Ve skoro sedmimilionovém minusu volby patrně skončily pro koalici STAN a TOP 09, která deklarovala náklady 15 milionů korun a získá od státu přes osm milionů. Skoro shodnou ztrátu kolem 3,5 milionu by měly volby přinést pro KSČM a pro hnutí SPD Tomia Okamury. Komunisté uváděli náklady kampaně 8,5 milionu korun, hlasy jim přinesou skoro pět milionů. Hnutí SPD dostane od státu 6,5 milionu korun, za kampaň chtělo dát deset milionů.

V mírné ztrátě by měli skončit lidovci, kteří ze stranické pokladny vyčlenili na volby 5,5 milionu korun. Od státu dostanou za hlasy asi o 350 000 korun méně. Naopak zhruba 350 tisíc korun by měli vydělat občanští demokraté při deklarovaných desetimilionových nákladech a příjmu od státu 10,346 milionu korun. Pirátům by měly eurovolby vynést 3,9 milionu. Na propagaci uváděli šestimilionové výdaje, za hlasy obdrží téměř deset milionů.

6:42
27. 5. 2019

 V italských volbách do EP vyhrála protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho. První průzkumy jí přisuzují 26 až 31 procent hlasů. Druhé místo podle průzkumů zřejmě získala levicová Demokratická strana, jež má mezi 20,5 až 25 procent hlasů. Koaličnímu partneru Ligy, protestnímu Hnutí pěti hvězd (M5S), průzkumy přisuzují 18,5 až 23 procent hlasů.

Vyplní-li se odhady, krajně pravicová Liga si výrazně polepší od loňských parlamentních voleb, v nichž jí hlas dalo 17 procent voličů. Protestní M5S vedení Luigim di Maiem v loňských parlamentních volbách získalo 32 procent hlasů a v eurovolbách v roce 2014 přes 21 procent hlasů. Jeho propad by podle některých předních členů Ligy měl vést k tomu, že by se dosud rovnocenné kompetence obou stran měly vychýlit ve prospěch úspěšnějšího partnera. Sám Salvini však novinářům řekl, že by měla vláda fungovat beze změn.

„Co se mě týče, nic by se na národní úrovni měnit nemělo,“ řekl Salvini podle agentury Reuters s tím, že Liga nebude požadovat žádné nové vládní posty.

Protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho vyhrála provolby v Itálii. Salvini na tiskové konferenci svíral v ruce kříž. Salvini na tiskové konferenci svíral v ruce kříž.
6:31
27. 5. 2019

V EP končí i europoslanec Pavel Telička. Jeho hnutí Hlas, které vzniklo teprve před třemi měsíci, získalo 2,38 procenta hlasů. I když se stalo nejúspěšnější mimoparlamentní stranou, čekal Telička lepší výsledek. „Měl jsem větší očekávání, ale na to, že jsme nová strana, vznikli jsme před třemi měsíci, ten výsledek musíme vzít. Jsme nejlepší mimoparlamentní stranou,“ řekl Telička.

V minulých volbách byl do europarlamentu zvolen za ANO, ale s hnutím se rozešel. Odchodu nelituje. „Byl bych jenom šachovou figurkou, se kterou si Andrej Babiš hraje,“ řekl s odkazem na šéfa hnutí ANO. Do příštích voleb to Telička s hnutím Hlas chce zkusit znovu.

Končící europoslanec Pavel Telička.
6:13
27. 5. 2019

Velká Británie čeká volební debakl vládních konzervativců i opozičních labouristů. Eurovolby budou zřejmě prvními zdejšími volbami na celostátní úrovni, v nichž obě hlavní politické strany skončí mimo první dvě příčky. Po rozdělení 64 ze 73 britských europoslaneckých mandátů jasně vede Strana pro brexit s 28 křesly, za ní jsou prounijní Liberální demokraté s 15. Vládní konzervativci a opoziční labouristé zřejmě zaznamenají ještě horší výsledky, než jim předpovídaly průzkumy.

„Labouristé a konzervativci by si z téhle noci mohli vzít velké ponaučení, ale pochybuji, že to skutečně udělají,“ řekl médiím lídr Strany pro brexit a dlouholetý europoslanec Nigel Farage. „Pokud neopustíme Evropskou unii 31. října, pak se bude dnešní výsledek opakovat v parlamentních volbách,“ vzkázal dvěma hlavním politickým stranám.

Lídr předpokládaného vítěze provoleb ve Velké Británii Nigel Farage při sledování výsledků. Lídr předpokládaného vítěze provoleb ve Velké Británii Nigel Farage při sledování výsledků.
1:15
27. 5. 2019

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš poděkoval za volební úspěch po tiskovce i na twitteru. Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství z evropských voleb. V některých státech výsledky ještě dopočítávají, my se volbám do Evropského parlamentu budeme věnovat i v začínajícím týdnu a jejich dopady rozebereme od 15 hodin v pořadu Epicentrum. Hostem bude politolog Lukáš Jelínek.

00:45
27. 5. 2019
!

Podívejte se na záběry ze štábu ANO, kde se slavil zisk šesti mandátů. A z následné tiskovky, kde Babiš nešetřil kritikou na stranu opozičních stran a "antibabišovské kampaně".

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
0:30
27. 5. 2019

„Paní Jourová je kandidát hnutí ANO na eurokomisaře, my jsme v koaliční vládě za ČSSD a jde o to portfolio, my bychom chtěli jiné portfolio, např. vnitřní trh,“

uvedl premiér Andrej Babiš. „My nejsme v koalici s komunisty, my jsme v koalici s ČSSD, ve vládě je ČSSD a ne KSČM,“ reagoval na odmítavý postoj KSČM k nominaci Jourové.

ANO během tiskové konference po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ANO během tiskové konference po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu (26. 5. 2019)
0:26
27. 5. 2019
!

„Já chápu, že twitterová bublina sní o tom, aby se všichni spojili proti Babišovi,“

pokračuje premiér Babiš v kritice opozice. „Já ČSSD nechci jako komentovat, já chci jenom říct, že co se týká nás, tak ta kampaň proti nám byla masivní,“ stěžuje si nadále. „Byla tam šestka, ANO vytrollíme a oni získali 1,56 procenta,“ připomněl úspěch recesistů. Na dotaz Blesk Zpráv komentoval i úspěch exministra Alexandra Vondry z ODS, „skokana eurovoleb“. Považuje jej za kariérního politika, který dle premiéra neumí nic jiného. Připomněl i kauzu ProMoPro.

0:24
26. 5. 2019

Pirátský štáb bujaře slaví svůj úspěch ve volbách. Smazal se tak neúspěch, který zažili Piráti před pěti lety a nově zvolené euro poslance už za pár hodin čeká let do Bruselu. S necelými 14 % získali tři mandáty a brzy budou mít prostor v Belgii, aby svým voličům dostatečně poděkovali. Po tiskové konferenci se pustila hudba, rozneslo šampaňské a Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa se ocitli v sevření novinářů, včetně těch z Blesku. 

„Chceme propojit českou a evropskou politiku. Jsou to dvě úrovně, které spolu souvisí. Když se něco projednává v Evropském parlamentu, má to dopad na Českou republiku, protože se na tom poté navazuje v Poslanecké sněmovně změnou legislativy. My bychom chtěli, aby tomu propojení lidé porozuměli,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv, co je čeká v Bruselu nový euro poslanec Marcel Kolaja. Dodal, že už mají domluvená jednání a sám netuší, jestli ze štábu rovnou vyrazí na letiště, nebo si někde dá „šlofíčka“. 

Radost z posunu v politice tak brzy vystřídají povinnosti a Piráty čeká obhajování svých slibů - v řešení je online prostor, ať už po stránce ochrany soukromí nebo po stránce digitální daně, dále se bude spoustu lejster točit kolem životního prostředí a na přetřes přijde i dvojí kvalita potravin. 

Během večera se živě diskutovalo i o tajném vzkazu, který nechali Piráti na volebních lístcích. Spojením začátečních písmen u popisek kandidátů vzniklo „Bureši čaú“. Předseda Pirátů Ivan Bartoš Blesk Zprávám prozradil, že o tajence neměl tušení, a dozvěděl se to až poté, co byla informace zveřejněna. Zmínky o vzkazu vyvolaly ve štábu většinou potlesk a smích. 

Video  
Video se připravuje ...
0:17
27. 5. 2019

„Je to dobrý.“ Věta, která je ve štábu Spojenců slyšet na každém rohu. Podle nich se spojování stran vyplácí. Vypadá to tak, že i v dalších volbách TOP 09 a STAN vsadí na spojenectví a budou se snažit k sobě přibrat další hnutí.

„Zisk tří mandátů považuji za obrovsky dobrý výsledek. Za zvlášť důležité považuji, že jsme uspěli v Praze. Dovolte, abych pogratuloval i ostatním stranám, které se k nám připojily. Zejména straně Zelených a straně pana Bursíka. Vzniklo unikátní uskupení,“ řekl Pospíšil. „Nabídli jsme jasnou proevropskou alternativu. Jsem rád, že to bylo oceněno i vyšší volební účastí. Děkuji všem voličům,“ dodal šéf STAN Vít Rakušan. 

Máme o třicet tisíc víc hlasů, než jsme měli v minulých evropských volbách, takže to má smysl, řekla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a sklidila velký úspěch.

Volby do Evropského parlamentu 2019: Tisková konference Spojenců pro Evropu
0:15
27. 5. 2019

"Je dobře, že konečně končí ta hegemonie socialistů a lidovců. Ty výroky některých lidovců a spitzenkandidátů, z toho jde skutečně strach," uvedl Babiš k rozložení sil v Bruselu. Upozornil, že se v úterý koná mimořádný summit v Bruselu. A bude se rozhodovat o novém předsedovi Evropské komise. "Doufejme, že tentokrát ta komise nebude zpolitizovaná," uvedl český premiér.

Na dotaz, zda ho znepokojují zisky opozice, Babiš reagoval slovy: "Ten váš dotaz je v té atmosféře 'všichni musíme konečně toho Babiše zlikvidovat' (...) Nechápu ten přístup ODS, pan předseda i teď musí do toho Babiše kopnout." 

ANO během tiskové konference po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu (26. 5. 2019)
0:13
27. 5. 2019

"Pan předseda ČSSD Hamáček mi gratuloval esemeskou,"

podotkl Babiš. "Na vládu tyhle volby nemají absolutně žádný vliv, o vládě rozhoduje naše Sněmovna," říká premiér. "Já v tom nevidím žádnou souvislost, mezi výsledkem ČSSD a vládou," dodal.

0:12
27. 5. 2019

Babiš připomněl, že ČR má pouze 21 europoslanců, velice ho mrzí, že nedokáží táhnout za jeden provaz. "Ta antikampaň proti nám byla intenzivní, byla skutečně sprostá," hřímá Babiš. "Vyhráli jsme, je to skvělé, znovu všem děkuji," dává najevo svou radost. Volby bral i jako indikátor toho, jak vláda funguje. "Já myslím, že naše vláda funguje skvěle," podotkl.

Dita Charanzová bere výsledek voleb jako vysvědčení pro ANO. "Dovolím si poděkovat i své rodině, bez které bych to tentokrát asi nedala," uvedla lídryně.

0:11
27. 5. 2019

Momenty z tiskové konference zdrcené ČSSD. 

Volby do Evropského parlamentu 2019: ČSSD komentuje svůj chabý volební výsledek. Strana neproměnila ani jeden mandát Volby do Evropského parlamentu 2019: ČSSD komentuje svůj chabý volební výsledek. Strana neproměnila ani jeden mandát Volby do Evropského parlamentu 2019: ČSSD komentuje svůj chabý volební výsledek. Strana neproměnila ani jeden mandát
0:09
27. 5. 2019

"Moc si toho vážíme, já to považuju za skvělý úspěch, protože na nás samozřejmě jela tady intenzivní kampaň,"

uvedl v první reakci Andrej Babiš. "Těch mýtů, kterých proti nám bylo před volbami použito," tvrdil Babiš a mluví o "nesmyslech". "Všichni naši soupeři taky jeli Antibabiše, takže proto to považuji za velký úspěch. Myslím si, že je to skvělý výsledek, já gratuluji všem našim úspěšným europoslancům," podotkl Babiš a připomněl, že jen dva jsou členy ANO. "Určitě budou reprezentovat velice pozitivně naši zemi," říká Babiš. Mrzí ho tiskovky konkurentů, "kteří ani dnes nejsou schopni zapomenout na Antibabiše".  

ANO během tiskové konference po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ANO během tiskové konference po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu (26. 5. 2019)
Video  
Video se připravuje ...
0:03
26. 5. 2019

Stanislav Polčák (STAN), který obhájil mandát europoslance, zmínil, že by si přál, aby eurokomisařka Věra Jourová pokračovala v Evropské komisi. Stejný názor má šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Volby do Evropského parlamentu 2019: Místopředseda STAN Stanislav Polčák hovoří o výsledcích
23:58
26. 5. 2019

KDU-ČSL vnímá svůj volební výsledek pozitivně. Podle předseda strany Marka Výborného získali o 21 tisíc hlasů více než v minulých volbách. Velké překvapení pak způsobilo přeskočení Pavla Svobody, který byl lídrem strany do evropských voleb. KDU-ČSL získalo dvě křesla a Tomáš Zdechovský i Michaela Šojdrová jej hlasy voličů předběhli. Na tiskovou konferenci Svoboda nepřišel, i když ho jeho kolegové chválili. Podle Výborného najde ve straně jako odborník pro evropské právo uplatnění. Michaela Šojdrová si myslí, že ho voliči nevolili, protože předpokládali, že má Svoboda místo jisté. „Jako druhý důvod vidím, že voliči KDU-ČSL chtějí ve vedení ženy,“ prozradila zvolená europoslynkyně a dodala: „Možná pro jeho voliče nebyla jeho témata zajímavá.

Lidovci si mysleli na minimálně dvě křesla v evropském parlamentu a víc jich nezískali. Lidovci si mysleli na minimálně dvě křesla v evropském parlamentu a víc jich nezískali.
23:53
26. 5. 2019

Ohromný úspěch zaznamenal Alexandr Vondra (ODS), který do Europarlamentu proklouzl až z 15. místa.

Kandidát ODS Alexandr Vondra (vlevo) se raduje 26. května 2019 v pražském volebním štábu strany po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu.
23:50
26. 5. 2019

Takhle Babišovo hnutí ANO slavilo první pocity vítězství v eurovolbách 2019. Andrej Babiš si na chvíli nasadil i čepici Silné Česko, kterou okopíroval od Donalda Trumpa.

ANO slaví vítězství ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ANO slaví vítězství ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ANO slaví vítězství ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ANO slaví vítězství ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019)
23:51
26. 5. 2019

Je to zklamání. To ani nemuseli představitelé KSČM vyslovit, když ztratili dva ze tří mandátů, to bylo patrné na jejich tvářích. Sázka na mladé - a prakticky neznámé tváře, se komunistům moc nevyplatila. To ale neznamená, alespoň podle Filipa, že o nich už nikdy neuslyšíme. „Všichni budou dál pracovat ve prospěch našeho hesla Nenechme to tak a věřím, že se podaří pro budoucnost najít dostatek uplatnění,“ řekl.

Konečná, která jako jediná v europarlamentu pokračuje, dostala od Filipa pugét. Ten zalitoval, že společná kandidátka nebyla ještě více společná. „Kdybychom měli další dva subjekty, mohli jsme dát další dva tisíce hlasů dohromady a mít o mandát víc,“ řekl předseda. A jak své působení v oslabení vidí sama Konečná? Ta slibuje, že bude o to usilovněji bojovat „za sociální témata, která trápí občany“. Chvílemi se ale zdálo, že europoslankyně jen stěží skrývala slzy zklamání.

Volby do Evropského parlamentu 2019: Tisková konference KSČM po vyhlášení výsledků voleb. Převažuje skleslá nálada Volby do Evropského parlamentu 2019: Tisková konference KSČM po vyhlášení výsledků voleb. Převažuje skleslá nálada
23:50
26. 5. 2019

Neúspěšný lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc nedoporučí vedení strany, aby podpořilo Věru Jourovou (ANO) opětovně na post eurokomisařky. 

„Nebudu to vedení sociální demokracie doporučovat v žádném případě,“ řekl Poc na dotaz Blesk Zpráv. O důvodech nechce veřejně zatím ale mluvit. „To je názor, který sdělím vedení sociální demokracie,“ doplnil Poc, kterého čeká balení kanceláře v Bruselu.

„Obecně platí to, že vláda by se na takových klíčových věcech měla shodnout. Ta jednání z logiky věci povedeme. Vláda o tom bude hlasovat a nepředpokládám, že bychom se ve vládě nějak přehlasovávali,“ neodpověděl jasně Hamáček. Ani šéf ČSSD nedokázal jasně odpovědět, jaká bude pozice ČSSD v rámci vládní koalice, až bude jednání o příštím eurokomisaři na stole.

V příštích dnech si chce ale odpočinout a trochu se po kampani prospat. Sám v sobě při tom odpočívání chce probrat také otázku, zda je dobře, že ČSSD sedí v koaliční vládě s vítězným hnutím ANO. „ Je to otázka, kterou si kladu a sám na ní hledám odpověď,“ pět minut po výsledku zatím Poc podle svých slov odpověď neví.

Vedení ČSSD považuje výsledky eurovoleb na tvrdou ránu. Strana neobhájila ani jedno europoslanecké křeslo. Ve volbách strana získala jen necelá 4% hlasů Šéf ČSSD Jan Hamáček a neúspěšný lídr kandidátky Pavel Poc. ČSSD nezískala ve volbách ani jedno křeslo europoslance Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová byla výsledky eurovoleb zaskočená. Nepěkný dárek k narozeninám dostal také lídr kandidátky Pavel Poc. Jako europoslanec končí. Strana nezískala ani jedno křeslo
Video  
Video se připravuje ...
23:47
26. 5. 2019

Šest mandátů hnutí ANO bude považováno u Babiše a spol. za úspěch, na šéfa hnutí a premiéra se však stále čeká ve vydýchané tiskové místnosti. Spolu s Ditou Charanzovou, která získala takřka 54 tisíc přednostních hlasů, obhájila post europoslankyně i Martina Dlabajová. A kdo jsou čtyři nováčci? Ekonom a manažer Martin Hlaváček, bývalý náměstek ministra zemědělství pro zemědělskou a rybářskou politiku EU, dále pak poslankyně a šéfka sněmovního sociálního výboru Radka Maxová, průmyslový manažer Ondřej Knotek a hlavní poradce delegace ANO v EP Ondřej Kovařík.

23:40
26. 5. 2019

Předseda ODS Fiala pogratuloval ANO k vítězství ve volbách. “Doufám, ze je to naposledy, “ prohlásil, za což sklidil potlesk.

ODS slaví úspěch ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019)
23:33
26. 5. 2019
!

Předsedu ODS Fialu přivítal několikaminutový potlesk. Šéf občanských demokratů ve své řeči poděkoval všem voličům a řekl, že výsledek voleb ukazuje i nespokojenost lidí se současným kabinetem. „Je jasné, že voliči dali velmi silně najevo, že se jim nelíbí politika současné vlády, že se jim nelíbí, co předvádí vláda Andreje Babiše, a posílili opozici a politickou alternativu. Výrazně jsme se přiblížili k hnutí ANO, obhájili jsme pozici nejsilnější opoziční strany a nejsilnější politické alternativy. Ukázali jsme, že tato země má naději na změnu politiky, kterou si občané přejí.“ S těmito slovy souhlasil i Zahradil. „Tento výsledek nám nalije ještě více krve do žil,“ burcoval své spolustraníky s tím, že je potřeba začít reformovat Evropskou unii.

ODS slaví úspěch ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ODS slaví úspěch ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ODS slaví úspěch ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019) ODS slaví úspěch ve volbách do Evropského parlamentu (26. 5. 2019)
23:30
26. 5. 2019

„Skvělou zprávou je zvýšení volební účasti ve volbách do Evropského parlamentu. Velké poděkování všem, kdo k volbám přišli!“ zmínil na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

23:28
26. 5. 2019

Piráti získali tři eurokřesla. Chvíli po výsledcích a přípitkách promluvili zvolení poslanci k médiím. „Už za pár hodin odlétáme, abychom mohli plnit sliby,“ uvedl lídr Marcel Kolaja, který si vybojoval svůj mandát.

Na výsledek reagovala také nová europoslankyně Markéta Gregorová. „Chceme přiblížit lidem, co to je Europarlament, protože to děláme pro ně,“ řekla Gregorová.

Třetím zvoleným kandidátem je pak Mikuláš Peksa, který neopomenul poděkovat i voličům ze zahraničí. 

Piráti doufali ve čtyři mandáty, přesto berou nové volby jako výjimečně úspěšné. Předseda Pirátů Ivan Bartoš přiřovnal volby k deskovým hrám - bez soupeře by to byla prý nuda. 

Nadšená nová europoslankyně Markéta Gregorová v objetí s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem Noví tři europoslanci, zleva: Mikuláš Peksa, Markéta Gregorová a Marcel Kolaja. U pultu předseda Ivan Bartoš Pirátská strana očekává výsledky, chvíli poté propukají v nadšení.
23:23
26. 5. 2019
!

Ve štábu ANO se již slaví, Andrej Babiš jen na okamžik odložil široký úsměv, když přihlížel, jak na televizní obrazovce komentuje jeho koaliční partner Jan Hamáček volební propadák vládní ČSSD. Zatímco ANO si o dva poslance polepšilo na nově šest zástupců v Bruselu, ČSSD tam nebude mít žádného. V tiskovém centru v přízemí se již vyhlíží příchod Babiše a spol., kteří se připravují se sklenkou v ruce na vítězný komentář.

23:20
26. 5. 2019
!

„Je to tvrdá rána a budeme muset analyzovat všechny okolnosti, co se stalo,“ okomentoval výsledek lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc.

 Dnes slaví 55. narozeniny, určitě si představoval lepší dárek, než vyklízení kanceláře v Bruselu.

Lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc dorazil do sídla strany v půl jedenácté. Slavil narozeniny
23:19
26. 5. 2019

„Máme dvojciferný výsledek. Je to úspěch. Jsme velmi rádi, že máme tři místa. Pokusíme se přesvědčit občany, že Evropská unie má smysl,“ řekl bezprostředně po vyhlášení výsledků šéf STAN Vít Rakušan.

Jsme stejně silní jako Piráti a ODS. Budeme hlídat spojenectví i pro další volby, řekl Jiří Pospíšil a poplácal Stanislava Polčáka po zádech. „Také chci pogratulovat Luďku Niedermayerovi,“ dodal. Ve štábu je cítit úleva.

Volby do Evropského parlamentu 2019: Emoce ve štábu TOP 09 a STAN krátce po vyhlášení výsledků. Převažuje úleva Volby do Evropského parlamentu 2019: Emoce ve štábu TOP 09 a STAN krátce po vyhlášení výsledků. Převažuje úleva
23:16
26. 5. 2019

KSČM podle výsledků voleb na webu Českého statistického úřadu obhájili jediný ze tří mandátů, na dalších pět let tak v Bruselu za komunisty zasedne opět Kateřina Konečná. Na její reakci - včetně reakce neúspěšných kandidátů - si musíme počkat. Strana se teď radí. Nicméně komunisté získají za tyto volby na příspěvcích od státu zhruba stejně jako v roce 2014, tedy nějakých 4,9 milionů.

23:15
26. 5. 2019

V týmu KDU-ČSL se čeká na příchod lídrů strany. Po celý večer přicházeli mezi novináře pouze na několik minut a poté zase odcházeli mimo objektivy kamer a fotoaparátů. Jak vnímají výsledek, je prozatím záhadou.

23:15
26. 5. 2019
!

„Výsledek je tvrdá rána. Nedokázali jsme zaujmout naše voliče, asi tím správným tématem. Výsledek nás bolí,“ řekl těsně po 23. hodině novinářům předseda ČSSD Jan Hamáček.

Sociální demokraté ve volbách absolutně propadli. Neobhájili ani jedno ze čtyř europoslaneckých křesel.

Video  
Video se připravuje ...
Předseda ČSSD Jan Hamáček - čekal propad ČSSD Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová čekala na výsledky eurovoleb v sídle ČSSD Lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc dorazil do sídla strany v půl jedenácté. Slavil narozeniny
Video  
Video se připravuje ...
23:13
26. 5. 2019

„Hnutí ANO vyhrálo volby, ale jsem rád, že jim šlapeme na paty,“ řekl Jan Zahradil (ODS). 

23:11
26. 5. 2019

Za mohutného aplausu sešel mezi spolustraníky znovuzvolený europoslanec Jan Zahradil (ODS). 

23:10
26. 5. 2019
!

Obrovské nadšení, radost i úleva zavládla ve štábu ODS, která skončila druhá. Potlesk sklidila úspěšná čtveřice kandidátů a rozruch vyvolal i propadák ČSSD.

ODS se raduje z výsledků
23:09
26. 5. 2019

V italských volbách do EP vyhrála patrně protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho. První průzkumy jí přisuzují 26 až 31 procent hlasů. Druhé místo podle průzkumů získala levicová Demokratická strana, jež má mezi 20,5 až 25 procent hlasů. Koaličnímu partneru Ligy, protestnímu Hnutí pěti hvězd, průzkumy přisuzují 18,5 až 23 procent hlasů.

23:09
26. 5. 2019

Koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko a Spolu vyhrála podle oficiálních výsledků evropské volby na Slovensku.

23:08
26. 5. 2019
!

Piráti propukají v jásot, jejich sen se splnil a jejich strana bude zastupovat Českou republiku v Evropském parlamentu. Štáb propukl v nadšený potlesk, voliči dali Pirátům dostatek hlasů, aby se umístili na třetím místě. 

23:07
26. 5. 2019

„Tři mandáty. Jooo!“ vykřikl expředseda STANu Petr Gazdík při zveřejnění výsledků. A pokračoval dlouhý potlesk. Všem spadl kámen ze srdce.

Volby do Evropského parlamentu 2019: Sledování vyhlašování výsledků ve štábu Spojenců pro Evropu
23:07
26. 5. 2019
!

V eurovolbách uspělo sedm stran a hnutí: ANO (6), ODS (4), Piráti (3), TOP 09 a STAN (3), SPD (2), KDU-ČSL (2) a KSČM (1).

23:04
26. 5. 2019
!

Volební účast v eurovolbách v Česku byla letos 28,72 procenta. Je to historicky nejvíce. 

23:00
26. 5. 2019

Český statistický úřad se chystá oznámit výsledky evropských voleb na tiskové konferenci.

26. 5. 2019
!

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil do štábu ANO. „Fandili jsme, ale nějak to nepomohlo,“ říkal při příchodu po návratu z Bratislavy, kde byl svědkem porážky českých hokejistů s Rusy v zápase o 3. místo na hokejovém MS. „Musím věřit, udělali jsme pro to maximum, alespoň v rámci možností,“ řekl na dotaz, zda věří ve vítězství. „Všichni jsou proti nám, jak jsem to sledoval. Antibabiš funguje,“ podotkl. Podle něj konkurenti „vyzývali voliče, aby šli, protože ten Babiše je strašnej". Za největšího soupeře v boji o první místo označil Piráty. „Pokud jsem to vnímal, tak asi Piráti,“ podotkl Babiš,

Eurovolby 2019: Andrej Babiš při příchodu do štábu, který si hnutí ANO zřídilo ve své centrále v Praze na Chodově Eurovolby 2019: Andrej Babiš při příchodu do štábu, který si hnutí ANO zřídilo ve své centrále v Praze na Chodově
26. 5. 2019

Teprve 20 minut před vyhlášením výsledků zavítal mezi novináře lídr kandidátky Pavel Svoboda. Na místě však dlouho nevydržel a s hlavními představiteli strany šel pozorně sledovat, s kolika kolegy skončí v evropském parlamentu.

Jednička KDU-ČSL Pavel Svoboda přišel v dobré náladě. Své místo má jisté. Teď čeká, s kolika kolegy se bude další 4 roky potkávat. Jednička KDU-ČSL Pavel Svoboda přišel v dobré náladě. Své místo má jisté. Teď čeká, s kolika kolegy se bude další 4 roky potkávat. Jednička KDU-ČSL Pavel Svoboda přišel v dobré náladě. Své místo má jisté. Teď čeká, s kolika kolegy se bude další 4 roky potkávat.
22:45
26. 5. 2019

Nervozita pracuje a Piráti se chystají na zveřejnění výsledků. Předseda Ivan Bartoš se na dlouho očekávaný moment připravuje s noblesou - nazouvá speciální volební tenisky. „Že to z toho nespadne,“ potrousil poznámku ke speciálním botám jeden ze členů štábu.

Předseda Ivan Bartoš nazouvá speciální volební tenisky Předseda Ivan Bartoš nazouvá speciální volební tenisky
22:40
26. 5. 2019
!

Bývalý prezident Václav Klaus letos váhal, jestli bude do Evropského parlamentu vůbec volit, jak uvedl pro Blesk. Zlomový pro něj byl rodinný oběd, kde přišla řeč na toto téma a Klause prý napadl mladší syn, že dříve vyzýval k volební účasti - a teď by sám absentoval. ODS prý tentokrát nevolil, ale komu dal hlas, nesdělil. Nevadil by mu ale úspěch SPD.

Video  
Video se připravuje ...
22:37
26. 5. 2019

I když výsledky ještě nejsou známy, předsednictvo STAN se drží v dobré náladě.

Volby do Evropského parlamentu 2019: Štastné přivítání předsednictva STAN Volby do Evropského parlamentu 2019: Štastné přivítání předsednictva STAN Volby do Evropského parlamentu 2019: Štastné přivítání předsednictva STAN

Komentáře k evropským volbám najdete ZDE

josefostravak ( 1. června 2019 21:10 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

petr12 ( 28. května 2019 11:51 )

TOP a STAN je neskutečná pakáž křivá­ku,po­drazá­ku,zlo­děju kvičíci,šklebicí se Farský­,Gaz­dík,Pop­sišil­,Kalou­sek neskutečný sajrajt politiky Prahy,umělecké svolo­če,ak­tivis­tu,u­dava­ču,sma­žek

turbina ( 27. května 2019 19:58 )

Dle sociologického průzkumu jsou voliči ANO starší méně vzdělaní lidé s nízkým IQ. ODS, TOPKU, PIRÁTY zase mladší a vzdělaní. Tomu se dá věřit ,že ?

turbina ( 27. května 2019 19:37 )

Pokud se chce ČSSD dostat po příštích volbách dostat do sněmovny, musí okamžitě podporovat STB-ANOFERT a vystoupit z vlády.

ivoadller ( 27. května 2019 19:21 )

Už se s vámi nemám o čem bavit, jste primitivní a vulgární.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa