Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exkluzivně: Šizené potraviny Češi řeší víc než migranty. A ANO spadlo z trůnu

Autor: Mii - 
6. dubna 2019
07:15

Češi už nechtějí být popelnicí Evropy. Dvojí kvalita potravin je téma, které je pro ně významné a bude silně rezonovat nadcházejícími volbami do europarlamentu. Dokonce je pro ně aktuálně důležitější než uprchlická krize. Ukázal to předvolební průzkum, který exkluzivně pro Blesk Zprávy zpracovala agentura Phoenix Research. Z něj rovněž vyplynulo, že ANO už nemá tak silnou pozici a v preferencích voličů přišlo o svůj primát.

Salám, který je dražší a obsahuje méně masa než v Německu. To je realita, ke které v Česku dochází a Evropská unie tomu dosud nedokázala zabránit. Češi jsou situací znepokojení a naznačili, že podle toho budou volit. Celkem 18 procent lidí uvedlo, že je to pro ně nejdůležitější téma eurovoleb, které v tuzemskou budou 24. a 25. května.

Šizení potravin vede i nad migrační krizí, které Češi v posledních letech dávali velkou váhu. Jako nejdůležitější téma voleb ji dál vnímá 16 procent lidí. Mezi lidmi rezonují rovněž drahá mobilní data, ty jako nejdůležitější považuje 13 procent respondentů. Další témata typu posílení elektromobility nebo zachování jednotného trhu jsou oproti tomu na dně statistiky. 21 procent osob uvedlo, že významné jsou pro ně všechny uvedené problémy.

Dodejme, že šetření probíhalo od 21. března do 4. dubna na vzorku 1049 respondentů z celého Česka.

Podle politologa a šéfa Phoenix Research Jana Kubáčka není vysoký zájem Čechů o dvojí kvalitu potravin překvapivý, téma je podobné migrantům. „Je tam stejná linka. Je to takového to oznámení, že něco bude, aniž by se ctil zájem, respekt, vzájemné rovnocenné podmínky mezi starými zeměmi a novými zeměmi,“ uvedl s tím, že Evropská unie dlouho slibuje zlepšení situace, ale daleko ve věci nepokročila.

„U té migrace se také mnozí obávali horší životní úrovně a zároveň jim vadilo to, že se něco oznámilo a muselo to tak být. Tady je to velmi podobné – respondenti to vnímají zase jako určitou skepsi, že to není partnerství, co by čekali od společného klubu. Zároveň to berou jako určité zhoršení kvality života, protože co jiného se zdravím souvisí než potraviny,“ zmínil Kubáček.

ANO čelí silné konkurenci

Průzkum přinesl vedle zmapování preference témat Čechů i další překvapení. Hnutí ANO, které s výjimkou boje o Senát vyhrává poslední roky jedny volby za druhými s výrazným náskokem, není tentokrát jasný favorit. Vyšší preferenci mají Piráti – aktuálně by je volilo 15,6 procenta lidí, ANO pouze 14,2 procenta. Vysoké preference si drží ještě ODS s 12 procenty.

Ostatní strany se nacházejí s podporou voličů pod desetiprocentní hranicí. ČSSD si připsala preference 6,8 procenta, KSČM je na 5,2 procentech, STAN s TOP 09 na 5,4 procentech, KDU-ČSL na 4,1 procentech a SPD by dalo hlas jen 3,1 procenta respondentů.

Volby do parlamentu a průzkum pro Blesk Zprávy od Phoenix Research (březen/duben 2019) Volby do parlamentu a průzkum pro Blesk Zprávy od Phoenix Research (březen/duben 2019) | Blesk - Jarmila Hluchá a Phoenix Research

Důvod pro oslabenou pozici ANO má podle Kubáčka jasné vysvětlení. „Volič Andreje Babiše nepovažuje evropské volby za zásadní a zatím ani nevidí argumenty, proč tam přijít. Souvisí to i s tím, že ANO ani Andrej Babiš ještě fakticky nezačali kampaň,“ konstatoval politolog.

„Naopak na evropské volby slyší spíše lidé, kteří jsou hodně orientovaní do vnějšího světa, do Evropy. A jsou to lidé, kteří jsou obecně aktivnější a disciplinovanější co se týče voleb,“ dodal Kubáček. To podle něj nahrává právě stranám jako ODS, které se svojí proevropskou politikou netají. Zmínil, že stejný typ voličů chodí k senátním volbám.

Kubáček: Politici spí a vyčkávají

Z výzkumu také vyplynulo, že volební účast bude zhruba 24 procent. To je dost nízké, i když stále vyšší než při eurovolbách v roce 2014, kdy přišlo 18 procent voličů. Podle Kubáčka nelze očekávat velká čísla, lidi v Česku jednoduše tento typ voleb tolik nezajímá.

„Neočekávám, že bude vyšší. Osobně si myslím, že v reálu bude volební účast kolem 22 procent,“ říká politolog. Podle něj to lze vyčíst i z toho, jak slabou kampaň dosud strany měly. „Tady máme dva měsíce do voleb a de facto až na starosty s TOP 09 a Tomia Okamuru jsem ještě nikde kampaň neviděl. Politici spí a vyčkávají.“

Vyčkává i ANO, což je jeden z důvodů, proč zatím z výzkumu nevyplývá tak silně. „Bude hodně zajímavé sledovat, jestli se Andreji Babišovi podaří mobilizace voličů. Donedávna ji uměl, ale teď to bude mít náročnější, protože tím jak se posunul doleva, tak zároveň mu ubylo voličů, kteří k volbám chodí disciplinovaně a pravidelně,“ uzavřel Kubáček.

Inka ( 9. července 2019 11:07 )

... informace se rozlišují na klamlivé a zavádějící. Tento článek vypovídá o neprofesionalitě, neznalosti a nevzdělanosti pisálků, včetně managementu ! Nejenom že opět zaspali, ale úroveň tohoto bulváru je více než podprůměrná !

beztedoprdele ( 9. července 2019 09:50 )

Ten vůl,co psal tento článek o preferencích musel mít zatemněný mozek a to znamená: místo velkého mozku malý a místo malého h...o,jinak by takovou kravinu nenapsal,kdo toho vola platí.

milan1959 ( 8. dubna 2019 17:31 )

Nádhera! ODS taky ještě zapracuje a Bureš půjde do tepláků

iFender ( 7. dubna 2019 08:00 )

Rozepisuji se,tak tedy Okamura chce pryc z EU coz by bylo idealni(pro mne).Co se tyce ANO , Babis chce EU,ale POZOR,ACHTUNG- EU ,ktera bude nova ,demokraticka to bych jako horsi alternativu take bral. Diky za pozornost.

marmat ( 6. dubna 2019 23:38 )

Řešíme, co máme řešit..... Nerejpejme, neintrikujme a makejme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa