Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chraptící Pospíšil se hlásí k Havlovi: „Na EU je populární nadávat, my hájíme pravdu“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. dubna 2019
10:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. února 2019
14:15

Na regionálním plesu Topky takřka přišel o hlas. Přesto sípající Jiří Pospíšil zavelel do boje o Brusel. A stal se lídrem společné kandidátky TOP 09, STAN a celkem 16 menších regionálních subjektů. Koaliční smlouvu s ním podepsal Petr Gazdík. Pospíšil při té příležitosti zmínil Václava Havla, snahu zabránit referendu o členství ČR v EU, ale třeba i cíl zopakovat pražský scénář a porazit ANO po komunálních volbách i ve volbách do europarlamentu.

Spojenectví TOP 09 a STAN s podporou dalších menších subjektů je „upečené“. Lídrem pro eurovolby bude Jiří Pospíšil. Na pondělní tiskovce podepsali s Petrem Gazdíkem (STAN) koaliční smlouvu a představili společnou kandidátku. Nechybí na ní třeba ani Kateřina Bursíková Jacques (LES).

My jsme ti, kdo brání referendu a nebezpečí toho, aby ČR mohla vystoupit z EU. To je naše jasná pozice. Nechceme si populisticky zahrávat s tím, že by nějaké referendum mohlo být. To je pro nás velký problém (...) EU přináší konkrétní věci, které každý občan může vidět,“ upozornil dnes Pospíšil.

Nová koalice chce být „jasnou alternativou pro voliče, který se považuje za proevropského“, a v programu se chystá „věcně vymezovat vůči dalším silným subjektům, jako je hnutí ANO a ODS“, podotkl Pospíšil.

Ochraptělý Pospíšil se hlásí k Havlovi

Řešit chce důležitá témata pro Evropu i Česko. Ekonomická, ale třeba i ekologická. Pospíšil však zmínil i lidská práva. „Hlásíme se tím k odkazu pana prezidenta Václava Havla,“ uvedl exministr spravedlnosti a dodal, že „EU není jenom o ekonomické výhodnosti spolupráce, o vztahu, ale i o lidských právech“. „Zahraniční politika nemůže být pouze o prodaných Zetorech,“ doplnil.

„Nikdo z našich politiků nedělá politiku stylu: Za to může zlý Brusel,“ upozornil také Pospíšil, který o víkendu navštívil ples TOP 09 v Příboře a omlouval se za zdravotní indispozici, kdy mu vynechával hlas kvůli „stranické práci“.

Ambice v eurovolbách má Pospíšil jasné: „Naší ambicí je obhájit současnou naši pozici, v tuto chvíli TOP a STAN mají 4 mandáty.“ Podle Pospíšila by 12 až 15 procent hlasů byl úspěch. To šéf ANO Andrej Babiš v neděli na sněmu svého hnutí vyhlásil útok na pět mandátů a coby lídryni potvrdil europoslankyni Ditu Charanzovou

Holubová a véčko za Havla, Bursíková jako desítka

Na dnešní tiskovce TOP 09 a STAN vystoupil i Martin Bursík (LES), za zády mu stála členka strany Eva Holubová. „Za Havla,“ připomněla známá herečka někdejšího prezidenta také a při focení ukázala „véčko“. „Ani já, ani Eva Holubová, členka ELS, nekandidujeme,“ říkal s úsměvem exministr Bursík, který promluvil za svou nepřítomnou manželku i hnutí LES.

Kateřina Bursíková Jacques obsadila na kandidátce 10. místo. Bursík si pochvaloval, že zatímco se česká politika vyznačuje mimořádnou schopností „štěpení a nedohody“, tady se dohodla hned řada subjektů a kandidátku označil za velmi pestré spojení. EU je ochranou před tlaky z Ruska a Číny a je velice důležité v ní zůstat, dodal.

Polčák se navezl do Babiše

Spojenectví si pochvaloval i europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který uvedl, že projekt TOP 09 a STAN s podporou řady dalších subjektů se rodil čtyři měsíce. „Že 16 subjektů plus dva koaliční se dohodnou na proevropském směřování, to myslím, že je na české politické scéně nevídaný efekt, a já si toho skutečně cením,“ říkal.

Během dotazů novinářů si přitom rýpl i do premiéra Babiše. Vytkl mu, jak přistupuje ke svým zájmům. „On je ten, který čerpá nenárokové dotace, které mají sloužit pro znevýhodněné regiony a střední podniky. Ani jedno z toho český druhý nejbohatší miliardář není,“ uvedl Polčák.

Pospíšil: Obhajujeme pravdu a zájmy země

Blesk Zprávám pak lídr kandidátky Pospíšil řekl, že doufá, že by se mohl opakovat scénář z komunálních voleb v Praze, kde koalice vedená TOP 09 porazila právě i ANO. „Praha je jasným důkazem, že když se menší politické strany dají dohromady, i když jim třeba preference u jednotlivých stran příliš nepřejí, tak společná kandidátka, společný postup demokratických stran osloví voliče (...) V Praze jsme nakonec dosáhli 16 procent a porazili jsme hnutí ANO. Jsem přesvědčený, že tento projekt může být stejně úspěšný,“ věří Pospíšil.

Západní orientace Česka a členství EU označuje přitom za mimořádně důležité věci. „Jsme přesvědčeni, že členství v EU je nezbytné pro to, aby tato země prosperovala,“ podotýká Pospíšil.

„Uznávám, že dneska je možná populárnější na EU nadávat, my neděláme politiku pro to, abychom získali laciné body, ale děláme ji proto, protože jsme přesvědčeni, že obhajujeme pravdu, že obhajujeme to, co je v zájmu této země. Možná jdeme do souboje s myšlenkami, které na první pohled jsou méně populární, ale o to více jsou pro tuto zemi důležité. Nejsme populisté,“ dodal.

Niedermayer varoval: Chtějí, aby EU skončila v zapomnění

Dvojka kandidátky, europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer dnes na tiskovce připomněl, že v Evropském parlamentu se hraje o „dostatečně silnou konstruktivní většinu, která bude chtít, aby EU fungovala“. Lidí, kteří se snaží o to, aby EU začala svou „cestu do zapomnění“, bude kandidovat letos bohužel více než dříve, varoval.

„Hrajeme o to, jak moc posílíme onu konstruktivní evropskou většinu,“ dodal s tím, že je třeba v EU hledat společnou řeč. „Najít to, co nás rozděluje, kvůli čemu se pohádáme (…), to umí každý,“ doplnil Niedermayer s tím, že je třeba naopak hledat shodu a společnou řeč i proto, že EU není volný trh a „kasička na peníze“, ale něco, co nás spojuje. V době obchodních válek je role EU důležitá i kvůli ekonomické stabilitě, dodal.

Gazdík: Hraje se o budoucnost našich dětí

Společný eurovolební projekt představoval rovněž dosluhující šéf Starostů Petr Gazdík. Že se dřívější spojenectví TOP 09 a STAN na celostátní úrovni rozpadlo, to Gazdík za chybu nepovažuje. „Spolupracujeme regionálně, teď spolupracujeme v evropských volbách, obě dvě strany se dostaly do Sněmovny. Jako chybu bych to považoval, kdyby se do Sněmovny nedostaly,“ podotkl.

„Jsou to volby, ke kterým sice nechodí značná část voličů, nicméně v těchto evropských volbách se bude hrát o mnohé. Bude se hrát o budoucnost Evropy, u budoucnost našich dětí,“ dodal při tiskovce Gazdík, který je rád, že se STAN a TOP 09 nepohádali o lídra. Pospíšil je dle něj tím nejlepším.

Kompletní kandidátka TOP 09 a STAN pro volby do Evropského parlamentu:

  1. Jiří Pospíšil
  2. Stanislav Polčák
  3. Luděk Niedermayer
  4. Radim Sršeň
  5. Petr Štěpánek
  6. Marek Ženíšek
  7. Gabriela Pecková
  8. Pavel Pavel
  9. Pavlína Springerová
  10. Kateřina Bursíková Jacques
  11. Vojtěch Vais
  12. Petr Kulhánek
  13. Kryštov Čižinský
  14. Karolína Žákovská
  15. Jakub Hruška
  16. Josef Horinka
  17. Radovan Auer
  18. Michaela Opltová
  19. Roman Haken
  20. Matouš Vencálek
  21. Lukáš Otys
  22. Daniel Černý
  23. Tomáš Ignác Fńix
  24. Hana Vacková
  25. Terezie Radoměřská
  26. Petr Kutílek
  27. Radek Zapletal
  28. Alois Ullman


 

Actimel ( 16. dubna 2019 14:42 )

No tak vidět Holubovou s těmito křiváky, tak to je vizitka o charakteru! Pěkný seznam si sesumírovali hošíci...to je pastva do tlamiček, hezky se uvelebit v EU parlamentu!!! Až se ta banda jednou rozejde, to bude najednou nezaměstnaných!!! To bude plno ručiček co neumí makat...jen mlátit hubama prázdnou slámu a žít si jak prasata v žitě

petr12 ( 14. dubna 2019 11:13 )

už jsem viděl hodně koko.u,křiváku,podrazáku ale Pospišil,Kalousek,Gazdík,Farský,Rakušan to je opravdu elita!

kradlous ( 19. února 2019 11:02 )

Stačí se podívat na fotografii kde telátko Pospíšil vypadá jak kdyby mu bouchl piliňák.To že vede nevolitelnou stranu Tupanu 09 s Kradlouskem se nikdo nediví.

Taurus70 ( 18. února 2019 22:36 )

Ritopich a jeden z nejvetsich Moravskych zlodeju haji Havlovu pravdu,tak to jo to sedi😂😂😂

cocumysvole ( 18. února 2019 18:19 )

Co to zase vypotil ten řiťopich? To by jeden blil. A žumpa k tomu přichrochtává. A ta pinda pražanda přislintává a funí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa