Organizátoři expedice uvedli, že miniponorka pokořila rekord v nejhlubším ponoru v jezeře Bajkal. "Mir-2 dosáhla dna Bajkalu v hloubce 1680 metrů. Jde zároveň o nejhlubší ponor do sladké vody na světě," uvedla ruská zpravodajská agentura ITAR-TASS. Nad expedicí měl záštitu Artur Čilingarov, poslanec v ruské dumě a polární výzkumník.

Vědci plánují sebrat vzorky ekosystému v různé hloubce, aby tak mohli zmapovat vliv globálního oteplování na jezero. Bajkal je nejhlubším jezerem světa a zároveň největší zásobárna sladké vody na světě.


Bajkalské jezero

Rozkládá se v Burjatské republice a v Irkutské oblasti. Je to největší jezero na Sibiři a po Kaspickém moři druhé největší jezero v Rusku. Je nejhlubší na Zemi.

Fotogalerie
2 fotografie

Jde o nejstarší jezero na Zemi, jeho stáří se odhaduje na 25 až 30 milionů let. Má rozlohu 31 500 km². Je 636 km dlouhé a šířka se pohybuje v rozmezí od 27 do 79,4 km. Průměrnou hloubku má 730 m a maximální 1680 m (ve střední části, kotliny). V roce 1996 byl Bajkal zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

(Ponorka jako dopravní prostředek budoucnosti? Čtěte zde!)