Australský hasič David Tree měl slzy na krajíčku, jak ho medvídě dojalo. "Jeho prosebný pohled mě zasáhl do srdce. Nakonec vypilo tři litry vody," říká David.

Dobrovolný hasič Dave Tree narazil na zraněnou koalu, která se schovávala ve vypálené části lesa u městečka Mirboo North. Pojmenoval ji Sam, i když se později ukázalo, že je to holčička. Z filmového záznamu, který pořídil Davidův kolega, je vidět, jak Dave ke koale přistupuje, nabízí vyděšenému zvířeti trochu vody a klidně na ni mluví. Pak mu medvídě podává packu a hltá z lahve.

"Někdo může požár v buši přežít. Tady je koala. Jsi v pořádku, kamaráde?“ ptá se Tree ve videu. „Tenhle chlapík přežil. Vypadá pěkně zmatenej,“ pokračuje hasič. Zachránil prcka z ohnivého pekla, které od minulého týdne sužuje Austrálii.

Medvídě se stalo miláčkem Australanů. Bylo převezeno do útulku, kde se ho ujali a ošetřili mu popáleniny. Jak řekla jedna z pečovatelek, bude brzy v pořádku. Sam si už také v útulku našla kamaráda – rovněž popáleného koalího samečka Boba. "Stále se objímají, opravdu se oba skamarádili. Je krásné sledovat je po tom všem. Bylo to hrozné," říká jejich ošetřovatelka.

Koaly jsou jen malým světýlkem naděje. Ohnivé peklo si v zemi vyžádalo téměř 200 životů, mezi nimi pravděpodobně i českého rodáka. Nejničivější požáry v historii země za sebou nechávají vypálená celá města. Obyvatelé se ale pomalu začínají vracet do svých domovů...