Celým psámem Gazy otřásají výbuchy a z mnoha míst stoupá dým. Izraelci se dostali k městu Gaza a sever pásma prakticky odřízli od jihu. Podle televizní stanice CNN mají pod kontrolou východní část severní Gazy.

Palestinští radikálové ale izraelskému tlaku vzdorují a stále zasypávají židovský stát raketami, jen dnes jich dopadlo nejméně třicet.

Armádní experti varují, že Hamás zahájil partyzánskou válku. Fanatiční začnou podněcovat k nenávisti proti Izraeli. Vojákům tak hrozí vysoké ryziko sebevraždedných útoků.

Fotogalerie
7 fotografií

Jeden z vůdců Hamasu Ismail Raduan se Izraelcům vysmíval v televizi: "Gaza se stana vašim hřbitovem."

Akci předcházely týden trvající nálety a také dělostřelecký útok. Cílem izraelských operací, při kterých za uplynulý týden zahynulo již nejméně 450 Palestinců, je přimět radikální hnutí Hamas, aby z pásma Gazy ukončilo raketové ostřelování Izraele. V noci na neděli zabilo izraelské letectvo prý také vysokého představitele Hamasu.

Po první noci pozemních bojů je také na izraelské straně několik desítek zraněných, informovala o tom agentura Reuters.

Libye volá po míru, USA jsou proti!

Arabské státy požadují, aby Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému příměří v palestinském pásmu Gazy.

Libye, jediný arabský stát v 15členné Radě bezpečnosti, předložila návrh prohlášení vyjadřující "vážné obavy kvůli eskalaci situace v Gaze" a vyzývající Izrael a radikální hnutí Hamas, aby "okamžitě zastavily všechny vojenské operace". Tento návrh ale zablokovaly Spojené státy.

Svět demonstruje proti Izraeli, vláda ČR ho podpořila

Demonstrace proti izraelské akci se táhnou napříč celým světem. Jaký postoj zaujala k problému vláda ČR?

Mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví EU Jiří Potužník řekl, že Praha vnímá izraelskou operaci v kontextu posledních dní jako defenzivní, nikoli ofenzivní politiku.

"Ani nepopiratelné právo státu na svou obranu však nedovoluje akce, kterými především trpí civilní obyvatelstvo," řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.