brovský úspěch! Martin Kohout se vyšvihl mezi smetánku Youtube. Jeho dílo se dostalo do finále mezi 25 nejkreativnějších snímků světa a uspělo tak ve velmi prestižní soutěži. Výtvor Kohouta byl vystaven v Guggenheimových muzeích v New Yorku, Berlíně, Bilbau a Benátkách.

Martinovo video shlédlo 180 tisíc lidí

Martin Kohout vystudoval FAMU, nyní údajně žije v Berlíně a jeho snímek pochází z roku 2008. Shlédlo ho na Youtube kolem 180 tisíci lidí. Kohout se newyorské vernisáže osobně zúčastnil. Tvůrce úspěšného videa nicméně ještě netuší, co tento úspěch pro něj může znamenat. "To se teprve ukáže," sdělil Kohout.

Finalista soutěže Čech Martin Kohout
Autor: /Youtube/

Martin si ve videu hraje s lištou ukazující na YouTube odehraný čas. Vytvořit tenhle klip mu trvalo čtyři dny. Během nich opakovaně nahrával na YouTube původní video a zase je zpětně snímal z obrazovky, dokud nevytvořil konečný tvar, který z lišty vytváří jakési schody do výšin.

V porotě zasedl mimojiné americký filmař Darren Aronofsky, japonský umělec Takaši Murakami, dále skotský umělec Douglas Gordon a muzikanti ze skupiny Animal Collective.

Snahou projektu YouTube Play je najít a ocenit díla, jež posunují hranice pojetí videa. Ostatní finálové snímky je možné shlédnout na kanálu YouTube Play.