Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kuriózní natáčení pohádky Tři bratři: Paroží mezi nohama i princezna na záchodě!

/
  • Pohádka Tři bratři.
    24. prosince 2021 ● 19:30

    Pohádka Tři bratři, která těší diváky Novy na Štědrý den, je bezesporu filmem velice povedeným a oblíbeným. Nejenom pro své hvězdné obsazení, ale i díky líbivým písničkám z pera osvědčeného skladatelského dua Jaroslav Uhlíř (74) a Zdeněk Svěrák (83). Připomeňme si společně několik zajímavostí, které se s tímto snímkem vážou...

  • 1.

    Inspirace v Hodině zpěvu

    Předobrazem pro námět filmu byla čtveřice zhudebněných pohádek „Minioperky“ dvojice Svěrák - Uhlíř, která původně vznikla pro jejich pořad Hodina zpěvu. Ten se na televizních obrazovkách těší velkému diváckému zájmu již od roku 1988. Nakonec byly vybrány tři pohádky, tedy klasická Šípková Růženka, Červená Karkulka a Dvanáct měsíčků, které měly jedno společné - vystupují v nich totiž vždy muži v rolích záchranářů a spasitelů nebohých panen. Nedostalo se na čtvrtou pohádku, tedy na pohádku O Budulínkovi.

    Pohádka Tři bratři
    Autor: ČSFD, Bioscop

  • 2.

    Hluboká není Hluboká

    Zámek Šípkové Růženky na první pohled sice vypadá jako Hluboká nad Vltavou, interiéry se ovšem natáčely na jiném místě. Přestože na tomto půvabném a bezesporu pohádkovém zámku točí běžně zahraniční produkce, pro české filmaře je cenově nedostupný. Dokonce i pro režiséra Jana Svěráka (54).

    „Na Hluboké stojí natáčení 150 tisíc korun denně a musíte jako filmař přijít jen v pondělí, kdy je zavřeno. Jinak bychom museli uhradit ušlé zisky, což je ještě jednou tolik,“ přiznal Oscarem ověnčený Svěrák. Scény odehrávající se uvnitř zámku se proto natáčely ve Žlebech. „Místní zámek není tak pompézní, ale je krásně zařízený.“

    ...exteriéry před zámkem Hluboká nad Vltavou.
    Autor: Bioscop.cz a archiv Blesku

  • 3.

    Závratně vysoký rozpočet

    Během natáčení se muselo sáhnout po množství úsporných řešení. Například vlk, který měl být původně animovaný, byl nakonec obrovskou loutkou a v počítači mu byly upraveny pouze oči. Jeho výroba 3D animací by totiž stála zhruba tolik jako film samotný. I přesto se rozpočet filmu se vyšplhal na neuvěřitelných 42 milionů korun. Na financování výroby se podíleli koproducenti Biograf Jan Svěrák, Novinski a dánský Phoenix Film. Z pozice partnera Tři bratry podpořilo Barrandov Studio, a v barrandovských ateliérech se také částečně natáčelo. Snímek byl dotován i Státním fondem kinematografie.

    Pohádka Tři bratři
    Autor: ČSFD, Bioscop

  • 4.

    Princeznou díky rozbitému záchodu

    Sympatická zrzka Kateřina Kosová (25) velmi toužila dostat se k filmu, ani ve snu by ji však nenapadlo, že získá roli od samotného Jana Svěráka. A navíc tak kuriózním způsobem! „Ucpal se mi na chalupě odpad a přišel mi to opravit Katčin strýc. Vzal Katku s sebou a ona projevila přání dělat cokoli u filmu, třeba i nosit bedny,“ popsal bizarní moment režisér Jan Svěrák s tím, že půvabnou rusovlásku později pozval na casting na roli Šípkové Růženky. V prvním kole castingu ale neuspěla. „Řekli mi, ať zkusím štěstí jindy. Potom mi ale zavolal Honza Svěrák s tím, že si rozhodně nemám stříhat vlasy,“ prozradila Kosová. A byla ruka v rukávě!

    Tomáš Klus v pohádce Tři bratři
    Autor: ČSFD

  • 5.

    Piškulův strach o život

    Mladý herec Zdeněk Piškula (21), kterému bylo v době natáčení pohádky sladkých šestnáct let, si na place zažil hodně perné chvilky. Musel totiž jezdit na koni na nebezpečném místě, a to pouhých čtrnáct dní poté, co poprvé usedl do sedla. „Z koně jsem měl strach, byl moc velký,“ přiznal pozdější vítěz jedné z řad taneční soutěže StarDance. „Byl tam asi kilometrový sráz a všichni se báli, aby se nám nesplašili koně a neskočili s námi dolů. Tuto scénu jsme opakovali asi třikrát a sám jsem byl rád, když jsme ji dotočili.“ Na nejhorší obavy nakonec skutečně došlo a zvíře se pod plavovlasým umělcem skutečně splašilo. Vydivočil ho prý kůň Tomáše Kluse (33), který nečekaně vyrazil kupředu.

    Zdeněk Piškula
    Autor:  Foto: archiv Biograf Jan Svěrák, archiv ČT1

  • 6.

    Piškulův strach o intimní partie

    Nebyl to pouze nevyzpytatelný kůň, který Zdeňka Piškulu během natáčení potrápil, zažil více kuriózních scén. Jízda na jelenovi, co dělal „jelení skoky“, ho totiž málem stála mužství! „V poli, kde byla vysoká tráva, před ní stála kamera a za trávou byly koleje, na kterých byl houpací jelen, který byl vysoký cca 1,5 metru. Zezadu mě tlačili dva filmaři a já se měl během jízdy na jelenovi houpat. Na poslední pokus jsem se rozhoupal tolik, že jelen vykolejil, já jsem letěl přes něj a jelen letěl za mnou,“ popsal drama Piškula. „Jeho paroží se mi zapíchlo mezi nohy, dost jsem se vyděsil a celý štáb taky ani nedutal. Bylo to o centimetry,“ práskl Blesku představitel Matěje.

    Pohádka Tři bratři
    Autor: ČSFD, Bioscop

  • 7.

    Chyby ve filmu

    Jak už tak bývá, ve filmu se vyskytuje celá řada nesrovnalostí. Tři chyby ovšem bijí do očí. Například Maruška v podání Sabiny Rojkové (22) měla své sestře a zlé maceše přinést fialky, místo nich si ale od měsíčků nese jiné květiny. Místo fialek natrhala v lese violky trojbarevné. V pohádce o Karkulce zase nelétá a nepomáhá myslivci Matějovi holub, ale hrdlička. A to i když hlasem Pavla Lišky (47) všechny kolem přesvědčuje, že je holub. Kromě toho Karkulka, kterou si zahrála tehdy devítiletá Lucie Maria Šťouračová (14), říká vlkovi, že její babička bydlí v chaloupce pod velkým smrkem. U babiččiny chaloupky jsou však pouze samé modříny a žádné smrky...

    Pohádka Tři bratři
    Autor: ČSFD, Bioscop

  • 8.

    Pohádka jako nouzovka?

    Jan Svěrák nazval tento svůj režijní počin „rezervním“. „Pohádka Tři bratři a Po strništi bos jsou z radosti udělané, ale prostě nouzovky,“ nešetřil režisér drsným hodnocením své práce v rozhovoru pro časopis Reflex. „Vrhl jsem se do nich, když mi pořád nevycházel ten můj anglicky mluvený film a pod stůl spadl i nápad na adaptaci románu Henderson, král deště od Saula Bellowa.“

    Pohádka Tři bratři
    Autor: ČSFD, Bioscop
  • 9.

    Audiokniha Tři bratři

    Tři bratři byli natolik oblíbení, že se dokonce dočkali i audioverze. Svůj hlas tomuto projektu propůjčil rovnou představitel zasněného Matěje, tedy Zdeněk Piškula. Právě Třem bratrům vděčí za svou popularitu!

    VIDEO: Svěrákovi Tři bratři jako audiokniha!

    Video
    Video se připravuje ...

    Svěrákovi Tři bratři jako audiokniha! Namluvil si ji sám Piškula! Blesk TV

    Fotogalerie
    33 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy