Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Recepty podle hvězd: Hložkovy pusinky, Nedvědovy ořechové sucharky a vínové cukroví Nálepkové

/
  • 17. prosince 2021 ● 13:26

    Pokud vás zajímá, na čem si rády pochutnávají české hvězdy, přinášíme několik receptů z jejich kuchyně. Všechny jsou jednoduché a rychlé, takže nad nimi v kuchyni zbytečně nebudete ztrácet čas.

  • 1.

    Ořechové sucharky Františka Nedvěda

    Suroviny: ● 100 g polohrubé mouky ● 100 g cukru moučka ● 4 bílky ● 100 g vlašských ořechů.

     

    Postup: ● Bílky a cukr ušleháme, přidáme zbytek surovin a smícháme. ● Směs rovnoměrně rozetřeme do vymazané formy (třeba srnčí hřbet) a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C cca na 30 – 40 minut. Poté vyklopíme na mřížku a necháme zchladnout. ● Pak nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme na plech a dopečeme na 200 °C přibližně 13 minut.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Vínové cukroví Světlany Nálepkové

    Suroviny: ● 150 g hladké mouky ● 120 g másla ● 1 žloutek ● 1 až 4 lžíce bílého vína ● moučkový cukr na obalení.

     

    Postup: ● Ze surovin vypracujeme rukama těsto a dáme na hodinu odležet do lednice. ● Poté z těsta vyválíme placku tenkou asi 2,5 cm a z ní vykrajujeme různé tvary. Přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 18 minut. ● Hotové cukroví necháme jen trochu vychladnout a pak je obalíme v moučkovém cukru.

    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Sněhové pusinky Standy Hložka

    Suroviny: ● 4 bílky ● 70 g krupicového cukru ● 240 g moučkového cukru.

     

    Postup: Bílky vyšleháme dotuha, poté za stálého šlehání přidáváme postupně po částech krupicový cukr. Vmícháme moučkový cukr a nad párou šleháme, dokud není směs lesklá. Tuhou hmotou naplníme zdobicí sáček a vytlačujeme na máslem vymazaný plech pusinky. Nebo stačí udělat lžičkou hrudky.

     

    Sněhové pusinky pečeme, či spíše sušíme, při 100 – 150 °C asi 15 minut. Poté troubu ztlumíme na 50 °C a ještě asi 10 minut dosušíme. ● Do pusinkové hmoty můžeme ještě přimíchat strouhaný kokos (100 – 200 g podle chuti), a to opatrně pomocí stěrky až úplně na konec.

    Autor: Shutterstock

Články odjinud

Dnešní horoskopy