„Byl velmi malý, když byly jeho tvář, hlava, krk a ramena popáleny. V podstatě se mu obličej v ohni roztavil zaživa,“ prohlásila rodinná přítelkyně Olga Rjabevová. Pro chlapce, který nyní žije v Kazachstánu, získala charitativní organizace odbornou péči lékařů na klinice v Indii.

K tragédii došlo, když byl malý Bachtěr v postýlce. Oheň z krbu se rozšířil a jeho tvář skončila v plamenech. Měl velké štěstí, že devastující poranění vůbec přežil.

Během rekonstrukční chirurgické operace mu byly znovu vytvořeny rty a oční víčka. Letos v červenci mu lékaři implantovali štěpy do krku, aby dítě získalo větší pohyblivost hlavy. Bachtěr je však stále zoufalý, že nemá obličej. Moc by chtěl chodit do školy mezi ostatní děti. Napsal proto dopis, ve kterém si k Vánocům nepřeje nic jiného.

Ahoj, Dědo Mrázi! Byl jsem popálen, když jsem byl ještě malý chlapeček. Ztratil jsem tvář v ohni a od té doby se musím schovávat před lidmi, protože se mě bojí. Když se na sebe podívám do zrcadla, také se sám sebe bojím. Nemám nos, uši ani vlasy. Moje maminka říká, že nepůjdu do školy. Často mám bolesti, ale nepláču. Moje máma ano,“ píše v dopisu.

Dědo Mrázi, dej mi nový obličej, prosím, už pak nikdy nebudu ve svém životě plakat. Chci být jako ostatní děti,“ dodal v něm chlapec. Dopis byl poslán charitativní organizaci Ja rjadom (Jsem blízko), která sídlí v kazašském městě Almaty. Snad se poštěstí a chlapci pomůžou. Je to chudinka. Když jde s rodiči ven, musí ho přikrývat dekou, aby na něj ostatní necivěli a neukazovali na něj prstem.

Fotogalerie
5 fotografií