„Od natáčení pohádky uplynulo hodně času. Tehdy jsem se ještě jmenovala Horáková,“ vzpomíná bývalá pohádková princezna na rok 1976, kdy jako sedmnáctiletá získala svou nejslavnější roli. „Teď jsem spisovatelka, muzikantka, režisérka a herečka. Co bych mohla chtít víc?“ říká Blesku Marie, přezdívaná též Marka.

Na nudný život si rozhodně nemůže stěžovat. „Mám čtyři děti, z toho tři syny. Taky jsem babičkou. Těším se na už šesté vnouče a právě vnuci jsou ti, se kterými na pohádku koukáme a nechtějí mi věřit, že jsem to já,“ říká se smíchem.

„Na natáčení vzpomínám s láskou a nostalgií. Bylo úžasné spolupracovat s tak skvělými lidmi, jako byli pánové Menšík a Sovák. Dodnes si pamatuji spoustu zábavných situací,“ svěřuje se Marie, o kterou během natáčení soupeřili Jan Hrušínský (63, princ Jaroslav) a Jan Kraus (63, princ Jiří). Předháněli se, kdo z nich mladinkou herečku víc zaujme. Nepovedlo se to ale ani jednomu...

Zuby nehty

I když po boku Jana Hrušínského zazářila, pak se objevila už jen v dalších čtyřech snímcích. „Já jsem neskončila, už mi zkrátka nikdo nezavolal...“ pokrčí rameny vystudovaná loutkoherečka.

„Sice jsem hrála u pana režiséra Františka Vláčila, ale to byla jen rolička. Bohužel se mi větší už vyhnuly, ale díky tomu jsem se začala věnovat vlastním projektům. Jedním z nich jsou Loutky v nemocnici, kde hrajeme a snad i pomáháme dětem,“ vypočítává Míková, která je také členkou kapely Zuby nehty.

Pokud by přišla další pohádková role, třeba královny, neváhala by podle svých slov ani minutu a nabídku by nadšeně přijala. „Musím říct, že jsem měla zajímavý, ba i zvláštní život. A jsem s ním spokojená,“ dodává Marie s úsměvem.

Menzel ji chtěl do Vesničky

Marie se k filmu už nevrátila, ale proslavila se na hudebním poli jako autorka písní, klávesistka a zpěvačka ve skupině Zuby Nehty (dříve Dybbuk), několika divadelními inscenacemi pro dospělé (Matky, Podzem, Autobus, Poutníkova cesta) a jako autorka knih pro děti. Oslovil ji také režisér Jiří Menzel (80) s nabídkou role učitelky ve filmu Vesničko má středisková. Tehdy jí ovšem zradilo tělo. „Měla jsem tehdy na obličeji nějakou vyrážku a pan Menzel řekl, že s ekzémem by to nešlo...“ vzpomíná.

Hrušínský se kvůli ní polámal...

Herec Jan Hrušínský se během natáčení vlastní vinou zmrzačil, zlámal si stehenní kost! Na hotelu v Telči, kde se natáčelo, totiž v souboji s »bratrem« Janem Krausem o Růženčino srdce šplhal za Marií do vedlejšího pokoje, jenomže se s ním utrhla okenní římsa! Proletěl prosklenou střechou hotelové restaurace a spadl na výčep mezi stoly!

„Kolego, my jsme taky chlastali a padali, ale nikdy ne tak zvysoka!“ rýpal do něj v šatně Jiří Sovák, když se vrátil z nemocnice. Pohádku pak Hrušínský dotáčel se zasádrovanou nohou, a to včetně nedobrovolné koupačky v rybníce po pádu z koně...

Fotogalerie
10 fotografií