Na první pohled obyčejná reklama, která nás zavede do pokojíčku malé holčičky, v němž se z ničeho nic objeví malý orangutan. Ten je viditelně velice smutný, a když se ho holčička zeptá, kde se tam vzal, divákům se naskytne otřesný pohled na hořící  vykácený prales. Navíc jí malý orangutan vypráví, že lidé kvůli palmovému oleji zabili i jeho maminku. To, že jde o skutečnou hrůzu, která se v pralesech odehrává, navíc zdůrazňuje i bílo-černá barva a jen barevně nakreslený orangutan, který prchá před buldozery!

Příběh malého tvora dojme malou holčičku, která na papír nakreslí sebe spolu s ním a pod kresbu napíše: zachraňte mého kamaráda. Na reklamě pro britský obchod Iceland se podílela i organizace Greenpeace a má apelovat na to, že jsem až příliš závislí na palmovém oleji, kvůli němuž se devastují deštné pralesy a o své přirozené prostředí přichází řada zvířat, mezi nimiž jsou i orangutani. V reklamě je například ukázaný šampon, který obsahuje právě palmový olej.

Na televizních obrazovkách v Británii však zřejmě tuto reklamu neuvidíte. Byla totiž stažena z vysílání a to kvůli tomu, že je údajně příliš politická. Ovšem na internetu se z kontroverzní reklamy stal naprostý fenomén. Vidělo ji již přes 30 milionů diváků. Za reklamu, kterou v originále nadabovala herečka Emma Thompson, se navíc postavily celebrity, které stojí i za peticí, aby se reklama vysílala v televizích. Petici už podepsalo přes 875 tisíc lidí.

Vlna kritiky se strhla i na sociálních sítích. „Tahle reklama byla zakázána v televizi kvůli tomu, že je příliš politická. Myslím, že by ji měl každý vidět,“ napsal James Corden na Twitteru.

I Greenpeace se snaží, aby se reklama dostala k co nejvíce lidem. „Neuvidíte naši vánoční reklamu v televizi tento rok, protože byla zakázána. Ale chceme s vámi sdílet příběh Rang-tana (pozn. red. orangutana) … Pomůžete nám sdílet příběh?“ napsala organizace na sociální síť. Greenpeace navíc smutný spot nechalo předabovat i do češtiny a můžete se tak na něj podívat níže.

Zatím to vypadá, že příběh mláděte orangutana bude letos nejpopulárnější vánoční reklamou! No a možná, že se dostane na první příčku nejoblíbenějších vánočních reklam vůbec!

Fotogalerie
8 fotografií