Byl vycházející světovou hvězdou. Svými filmy se proslavil i v zahraničí. V roce 1969 na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes propagoval hned tři své filmy.

Jenže vše se rozpadlo během okamžiku na letišti v Československu, když se vracel za svou láskou primabalerínou Blankou Modrou. Zadrželi ho a rozstříhali pas.

Pár byl zamilovaný až po uši. Vzali se a narodila se jim dcerka. Ale chvíle zamilovanosti pominuly rychle. Blanka se jednoho dne sebrala, vzala dceru a emigrovala do Rakouska. V tu chvíli se pohádkovému princi zhroutil svět.

„Bylo mi hrozně. I teď je mi z toho hrozně,“ svěřil se Palúch v jednom z rozhovorů. Byl rok 1973, když ho manželka odloučila od jeho dítěte, od té doby svou dcerušku neviděl až do devadesátého roku. Jenže dcera prakticky celý svůj život žila v Rakousku a česky neuměla.

„Prostě mě připravili o dceru, co se dá dělat. Nepustili mě nikdy za ní, proto se stalo, že se s vlastní dcerou neumím ani domluvit. Dcera hovoří německy, já ne. Dceru jsem viděl od roku 1973 v podstatě poprvé v devadesátém roce,“ řekl smutně Ivan Palúch.

Po emigraci Blanky mu zakázali hrát ve filmu i v divadle. Byl bez manželky, dcerky a bez práce. Nechtěli ho zaměstnat ani jako dělníka. „Byly to tak strašně depresivní časy, že jsem přemýšlel o tom, že to všechno skončím,“ svěřil se v dokumentu České televize 13. komnata.

V té době Ivan Palúch přemýšlel o sebevraždě. Zachránila ho až druhá manželka, s kterou má dva syny. Ale bolest ze ztráty dcery, s kterou neměl šanci ani hovořit, v něm zůstala až do jeho smrti. Legendární princ Bajaja zemřel 3. července 2015 nečekaně v pětasedmdesáti letech v nemocnici v Martině.

Fotogalerie
5 fotografií