Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokonalé vanilkové rohlíčky krok za krokem! Roli hraje i »kondice« ořechů, radí cukrářka

/
  • Recept na dokonalé vanilkové rohlíčky
    15. listopadu 2019 ● 08:45

    Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle? Poradí vám cukrářka a pekařka Pavla Stoklasová z Velkých Karlovic. 

    „Vanilkové rohlíčky jsou pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před vánočními svátky. Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech,“ říká Pavla Stoklasová, která se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků.

    Cukrářka Pavla Stoklasová
    Autor: lanterna.cz

  • 1.

    Na másle ani jeho kvalitě nešetřete

    Při přípravě těsta doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje.”

    Nejprve si připravíme suroviny
    Autor: lanterna.cz

  • 2.

    Roli hraje i »kondice « ořechů

    Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo,“ vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji skladovat je namleté v mrazáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává pekařka.

     

    Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

    S těstem pracujeme velmi rychle.
    Autor: lanterna.cz

  • 3.

    Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby

    Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200 °C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

    Rohlíčky obalujeme v cukru hned po vytažení z trouby.
    Autor: lanterna.cz

  • 4.

    Recept na vanilkové rohlíčky

    Potřebujeme: 410 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 240 g másla, 140 g rozemletých ořechů, 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce), 20 g vanilkového cukru.

     

    Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.

    Dokonalé rohlíčky
    Autor: lanterna.cz

     

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

Jana Kolbova: potřebuji spíš radu , budu ted skouset váš recept , ale ted jsem dodělala jedny rohlíčky , osvědčený recept , a těsto se drolilo při tvarování rohlíčku a v troubě se roztekly , katastrofa. čím to muže být?

(29. 11. 2022 15:14)

j.p.toman: Když se někdo ptá lidí jaké cukroví mu chutná na Vánoce, 80% lidí odpoví že vanilkové rohlíčky. Jsou to asi lidé, jejichž manželky neumí cukroví péct a jsou rádi, že je doma aspoň něco... Já rohlíčky považuji v podstatě skoro za odpad.

(16. 11. 2019 17:42)

Jana Popovicova: Vanilkove rohlicky zásadně bez žloutku, jinak jsou tvrdé. Já mám recept po babičce, křehké, výborné, které chutnají všem. 30 dkg hl.mouky, 4 dkg cukru, 20dkg másla, 10dkg ořechů.

(16. 11. 2019 07:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy