Čtvrtek 4. březen 2021
Svátek slaví Stela, zítra Kazimír
Zataženo, déšť 12°C

Adventní kalendář Blesku - výherní okénko pro 30. 11.: 6 tipů, jak na dobrou kávu

/
  • Bez kávy si život ani neumíme představit.
    Bez kávy si život ani neumíme představit. (profimedia)
    30. listopadu 2020 ● 05:00

    Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasický »turek« pomalu vymizel, lidé mají na chuť i přípravu kávy jiné požadavky. „Letí“ kvalitní zrnkové kávy, ale i ochucené kávové pochoutky. Jaké kávě dáváte přednost vy? A co u kávy sledovat? Uhádnete, jaký dárek na vás čeká v prvním políčku Adventního kalendáře Blesku? Vstup do soutěže najdete na konci článku.

  • 1.

    Poznejte své chutě

    Když si na obalu kávy přečtete složení, dozvíte se, jaký typ kávových zrn převládá. Ve většině případů narazíte na odrůdu kávy Arabika, případně Robusta. Opravdu silné a kvalitní espresso si však připravíte právě ze 100% zrn Arabiky. Počítejte však i s vyšší cenou.

  • 2.

    Obsah kofeinu

    Odrůda Arabika obsahuje méně kofeinu než odrůda Robusta. Obsah kofeinu však ovlivňuje i pražení kávy. Mnoho lidí se domnívá, že čím je káva déle pražená (a tím pádem tmavší), tím víc kofeinu obsahuje. Opak je však pravdou, nejvíce kofeinu obsahují právě krátce pražená zrna.

  • 3.

    Kontrolujte obal

    Na obalu kávy najdete všechny potřebné údaje. Nikdy však nekupujte kávu, která má ve složení napsané jen 100% káva. Nebudete vědět, v jakém poměru jsou zkombinované jednotlivé odrůdy, taková káva vám nemusí chutnat. Vždy si kontrolujte také datum pražení. Určitě se vyhněte kávě, která byla pražená před 6 a více měsíci.

  • 4.

    Zrnko vs. kapsle

    Milovníci kvalitní kávy si rádi dopřejí špičkovou vzpruhu i doma. Jaký kávovar na domácí přípravu zvolit? Je jasné, že u většiny spotřebitelů by vedla čerstvě namletá zrnková káva. Jenže nákupní cena kvalitního přístroje na zrna se může vyšplhat do závratných výšek. Proto se jde jinou, stále však velmi kvalitní cestou. Výhodou kávovarů na kapsle je časově nenáročná příprava, minimální údržba přístroje, delší trvanlivost kávy v uzavřených kapslích a samozřejmě nižší pořizovací cena.

  • 5.

    Správná příprava

    Ať už vybíráte kávu zrnkovou, mletou, instantní či v kapslích, vždy byste měli dbát na správnou přípravu. Určitě jste si všimli, že káva z vašeho domácího kávovaru časem mění chuť nebo tvoří slabší pěnu. Může to být způsobené nedostatečnou péčí o kávovar. Nezapomínejte proto na pravidelný servis. Čemu se vyhnout při zalévání kávy? Nepoužívejte vařící vodu. Nechte ji po uvaření odstát a zalévejte kávu vodou s teplotou okolo 85 stupňů. Podle profesionálů je káva zalitá chladnější vodou kyselejší, zatímco ta zalitá horkou vodou sladší. Pokud máte doma vodu příliš tvrdou, je lepší na přípravu kávy použít vodu filtrovanou. U kávovarů na kapsle dodržujte dávkování vody, které většinou určuje přístroj sám. Pokud to měníte, nebo chcete-li z kapsle dostat víc, logicky měníte chuť a sílu kávy k horšímu.

  • 6.

    Jak si vychutnat kávu (jako) od profesionálů

    V první řadě je důležitý šálek. Ten by měl být před tím, než se dostane do kontaktu s vaším espressem, nahřátý. Vhodnější jsou menší šálky se silnější stěnou, ve kterých espresso tak rychle nevychladne. Ke každému espressu byste v kavárně měli dostat i malou skleničku vody. Preferujete větší kávu, ideálně s mlékem? Profesionál vám vždy naservíruje šálek kávy a horkou vodu zvlášť. Do kávy nepatří ani studené mléko. Tak proč se tím neřídit i doma?

  • 7.

    1. DÁREK Z ADVENTNÍHO KALENDÁŘE BLESKU

    Napadá vás, o co budeme soutěžit v rámci prvního otevřeného okénka Adventního kalendáře Blesku? Klikněte ZDE>> a vstoupíte do vánoční soutěže Blesku. Zde najdete soutěžní otázku, dnešní výhru i podrobný návod, jak hrát! Hodně štěstí!

    Jarmark Blesku přináší soutěž - Adventní dárkový kalendář.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy