„Mělo to být pro všechny překvapení,“ říká teď s hořkostí v hlase pan Jiří V. z Oplocan. Na počátku byl katalog cestovní kanceláře a toužebné pohledy manželky Věry na fotografie zlatopísčitých pláží. „Stačilo zmínit moře a naši kluci byli jako utržení,“ dodává pan Jiří, „moc se k němu chtěli podívat a hlavně se potápět.“

Našetřit na takovou dovolenou nebylo nic snadného, tím spíš že pan Jiří spořil tajně, aby se jednalo o překvapení jak se patří. Jakmile měl patřičnou částku na svém účtu, stačilo se již jen poohlédnout po vhodné destinaci a vybrat, komu na téměř dva týdny svěřit starost o pobyt. Pan Jiří se spolehl na svůj úsudek a svého velkého koníčka – internet.

Vybraná agentura se prezentovala nádhernými stránkami a nabídka předčila očekávání. Dokonce se zdálo, že pár tisícovek se ještě podaří ušetřit. I samotná internetová platba zájezdu předem slibovala slevu a po telefonátu na uvedené číslo se zdálo být vše v pořádku.

Bohužel nebylo. Po realizované platbě nejenže nepřišlo žádné její potvrzení, ale z účtu pana Jiřího zmizely i všechny ostatní peníze. Po několikerém marném volání nezbylo než se obrátit na policii. Jednou z prvních věcí, jež policejního úředníka při sepisování protokolu zajímaly, bylo zabezpečení počítače a internetový prohlížeč, který pan Jiří používá. Nezbylo než přiznat, že na vlastní internetovou bezpečnost pan Jiří zkrátka nedbal. Používal internetový prohlížeč, který nenabízí ochranu proti těmto typům útoků. Budeme sledovat další vývoj vyšetřování, i když podle policistů je tento způsob počítačové kriminality jeden z nejobtížněji postihnutelných. „Tady se zkrátka musejí nejvíce starat sami uživatelé, především volbou bezpečného prohlížeče. Podle posledních studií je nejlépe vybaveným prohlížečem Internet Explorer 8,“ nechal se slyšet jeden z policejních odborníků, který si přeje zůstat v anonymitě.

Snad pan Jiří a jeho rodina někdy dostanou své peníze zpět a vytouženou dovolenou si užijí. Letos však podle jejich vlastních slov „všechen ten potápěčský vercajk poputuje maximálně na Mácháč...“.

Více se dozvíte zde.