Kanadští fanoušci v montrealském chrámu Forum i doma u televizorů na chvíli oněměli. Čtyři minuty před koncem zápasu Kanada - Československo střílí Milan Nový. Prudce, po ledě. Puk prosviští kolem gólmana Vachona a končí vedle tyče v brance. Hokejový svět je v šoku! A Kanaďané se ptají: Jak je to možné? Co jsou zač, tihle Čechoslováci? "Tohohle gólu si cením. Tak skvělé mužstvo do té doby Kanaďané nepostavili," vzpomíná Milan Nový, se 474 góly nejlepší střelec domácí soutěže. Góly dával se stejnou samozřejmostí, jako do sebe náruživý pivař leje jeden půllitr za druhým. "V brance je pět volných míst. Dvě nahoře, dvě dole a mezi brankářovýma nohama," nabízel Nový jednoduchý recept. Kanaďanu Vachonovi, včera přesně před 30 lety, to "šoupnul" dolů. Švihem, jak jinak. "Golfákem jsem nestřílel, je na něj třeba moc času. Střela zápěstím je překvapivější, brankář na ni později reaguje." Říká se, že střelcem se člověk musí narodit. Novému sice sudičky nadělily, on ale navíc svůj talent piloval. Například si nechal od kamarádů udělat železné puky a pak v tréninku odpaloval jeden za druhým. A lidé žasli: Ten má zápěstí! Jak to dělá? "Já jim říkal, že to mám z té Frankovky," směje se milovník dobrého vína.


Co dělají dnes? Brankáři Jiří Holeček (62) - důchodce Vladimír Dzurilla (+53) - zemřel na infarkt v roce 1995 Obránci Oldřich Machač (60) - podniká v potravinářství František Pospíšil (62) - důchodce Jiří Bubla (56) - má kavárnu a špeditérství ve Vancouveru Milan Kajkl (56) - dělník Milan Chalupa (53) - trénér Jihlavy Miroslav Dvořák (54) - provozuje hospůdku a penzión v Hluboké n. Vlt. František Kaberle (55) - pomocník hokejového agenta Bobbyho Orra Vladimír Šándrik (55) - asistent trenéra Popradu Útočníci: Vladimír Martinec (56) - trenér mládeže v Pardubících Jiří Novák (56) - provozuje penzióny a restauraci v Pardubicích Bohuslav Šťastný (57) - vedoucí mužstva v Pardubicích Bohuslav Ebermann (58) - žije ve Francii Ivan Hlinka (+54) - zemřel při autohavárii v roce 2004 Jiří Holík (62) - důchodce František Černík (53) - manažer ve Vítkovicích Milan Nový (54) - provozuje poradenskou činnost Josef Augusta (59) - trenér, nyní bez angažmá Peter Šťastný (49) - poslanec Europarlamentu za Slovensko Marián Šťastný (53) - provozuje golfové hřiště v Québecku Jaroslav Pouzar (54) - doléčuje následky leukémie Karel Holý (50) - trenér mládeže ve Spartě Pavel Richter (51) - spolukomentátor České televize Trenéři Karel Gut (79, se synem podniká se sanitárním zařízením) a Ján Starší (73, přednáší na univerzitě v Bratislavě)
Než přišlo Nagano V 70. letech minulého století přišel Alan Eagleson, šéf hráčské asociace NHL, s nápadem uspořádat turnaj pro nejlepší světové hokejisty. Tenkrát nesměli hrát profesionálové na olympiádě, takže neexistovalo srovnání špičkových evropských týmů se zámořím. Poprvé se tzv. Kanadský pohár uskutečnil v roce 1976. Československo, tehdy vedené trenéry Gutem a Starším, na turnaji, který byl prvním opravdovým turnajem století ještě před Naganem 1998, dosáhlo historického vítězství, když 9. září porazilo domácí výběr 1:0. Hvězdy NHL, například Orr, Hull, Potvin, Clarke, Lafleur či Dionne, byly potupeny. V dvouzápasovém finále Kanaďané soupeři porážku oplatili, vyhráli 6:0 a 5:4 v prodloužení.