O potenciálních potížích se sluchem slýchala Štěpánka odmala. Její maminka Šárka (47), která je dnes předsedkyní Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR (SNN) totiž už ve velmi útlém věku začala přicházet o sluch, a s tímto hendikepem žije dodnes. „Tím, že mamka špatně slyší, jsme se se sestrou určitě naučili více gestikuloval a mluvit na sebe jen, když na sebe koukáme, a to kvůli odezírání,“ vysvětluje Štěpánka.

Že by jí postihly stejné „trable“, jako její maminku, která o sluch přišla z nezřejmých důvodů, si nepřipouštěla. „Nepřemýšlela jsem nad tím. Spíše si říkám, že by se to nejspíš objevilo už když jsem byla malá,“ líčí s tím, že její maminka o sluch začala přicházet ještě během prvního stupně základní školy.

Rocková muzika je opravdu tvrdá

Její dcery hendikepem netrpěly. V případě Štěpánky alespoň do minulého roku. Kousek od Berouna se rozhodla vypravit na HudliceFest – jedna z mála kulturních událostí, která zprostředkovávala po koronavirové pandemii živou hudbu Čechům. Netřeba se divit, že účast byla veliká, a o to větší dychtivost vystupujících, kteří se konečně po nucené pauze chtěli živému obecenstvu představit v plné parádě a se vším všudy.

Proto na akci zavítala i s kamarádkou, a přes lačné publikum se v průběhu akce sunuly obě dvě blíž a blíž pódiu. „Hlavně ke konci festivalu byla hudba trochu tvrdší. Jak moc je hlasitá hudba, to jsem si uvědomila, až když jsem neslyšela

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.