Obchůdek s marionetami jen pár metrů od Karlova mostu, v ulici Lužického semináře fungoval přes 27 let. „Přežili jsme povodeň, přežili jsme finanční krizi, ale covid nás dostal,“ stálo na jejich sociální síti Facebook, když oznamovali, že jejich obchod s loutkami musí skončit.

První v ulici

„Měl jsem po revoluci první obchod v téhle ulici a první také odcházím,“ řekl Pavel Truhlář. Byť se to může zdát smutné, sám Pavel to nijak tragicky nevidí. „Já z toho mám vlastně radost. Uzavírám jednu životní etapu. Vybojoval jsem tu spoustu bojů, ale s příchodem pandemie koronaviru už nemám chuť ani sílu dál bojovat. A hlavně mi v tuhle dobu už přestává dávat smysl mít takovýhle obchod,“ vysvětluje.

Zatímco podle Truhláře největší rozkvět obchod prožíval od svého otevření v roce 1993 po dobu dalších 15 let, nyní se zákazníci hodně změnili. „Když jsme po revoluci otevřeli a zvedla se železná opona, všichni ze západu byli zvědaví, jak tady žijeme a co vlastně děláme. Když jsem jim řekl, že tu prodávám autorské, ručně vyráběné loutky, v podstatě mi trhali ruce,“ vypráví.

Video
Video se připravuje ...

Loutkář Pavel Truhlář po 27 letech zavírá svůj obchod na Malé Straně. Loutky ale bude vyrábět dál Veronika Foltová

Zákazníci se změnili

„Nyní je to ale všechno jinak. Doba se za ta léta hodně zrychlila a všechno klouže jaksi po povrchu. V poslední době je největší úspěch, když k nám do obchodu někdo přijde, udělá si selfíčko, které postne na sociální sítě a ve finále koupí babičce dřevěnou žabku za 120 korun. To, že tady prodáváme umělecká díla, tenhle typ zákazníků vůbec nezajímá,“ dodává.

Pavel Truhlář platí v historické části na Malé Straně měsíčně 80 tisíc nájem. „Když si k tomu připočtete obsluhu a energie, zjistíte, že to ekonomicky zcela ztrácí smysl. Zvlášť ještě v době, kdy je pro mě konkurence každý obchod se sériovými magnetkami“ říká. Jednání s majitelem na upravení nájemní smlouvy prý probíhaly, ale když mu Truhlář nabídl, že je schopný platit 20 % z nájmu, majitel odmítl.

Obchod končí, Truhlářovy aktivity nikoli

Obchod s marionetami sice Pavel Truhlář na konci srpna zavírá, to ale rozhodně neznamená konec jeho aktivit. „S lidmi, kteří nás mají rádi, budeme nadále komunikovat přes facebook, který se nám i osvědčil v posledních dnech, kdy na něm vyprodáváme loutky z obchodu. Moji práci si lidé budou moci koupit buď u mě v ateliéru na Vinohradech nebo v obchodě v Nerudově ulici, kde budu mít některé kusy v prodeji,“ slibuje Pavel Truhlář.

Kromě toho Pavel pořádá i workshopy pro děti, v rámci kterých si každé dítě může vyrobit vlastní loutku. „Chtěl jsem se zúčastnit i Letní Letné, ale z produkce mi řekli, že 150 korun za dítě se neslučuje s jejich filozofií, a tak mě odmítli. Nevadí, tento víkend budu na akci Krvák u Jindřichova Hradce, pak i na akci na Praze 15. Fakt se těším, až ten obchod zavřu, konečně se vyspím bez nočních můr,“ uzavírá s úsměvem sympatický loutkář Pavel Truhlář.

Fotogalerie
21 fotografií